Bitcoin – първообраз на криптовалутите, се насочва към сърцето на финансовия естаблишмънт през борсово търгувани фондове (ETF), които следят цената му.

Но дали това ще го превърне в истинско „цифрово злато“?

Най-голямата криптовалута в света скочи с 28% през октомври, изчислява Reuters, като инвеститорите залагат, че американските регулатори ще дадат „зелена светлина“ за спот Bitcoin ETF-и и по този начин ще отприщят нова вълна от търсене.

Колко пари обаче може да събере подобен фонд?

Забравете за Bitcoin, токенизацията вдъхва нов живот на традиционни активиИнвеститорите поглеждат към блокчейн като инструмент за цифров живот на акции и облигации


Трудно е да се каже, ако се съди по широкия асортимент от оценки на пазарните участници, вариращи от 3 млрд. долара в първия ден до 55 млрд. долара за пет години.

"Аналогията, която разглеждам, е със златото", казва Дейв Маза, главен стратегически директор в доставчика на ETF Roundhill Investments, добавяйки, че пазарът на злато се е трансформирал точно чрез одобрението на спот ETF.

Той добавя, че очаква първите спот ETF-и за биткойн на сцената да видят "вълна от покупки", повтаряйки старта на първия в историята ETF за злато през 2006 г. в САЩ или ETF за Bitcoin фючърси през 2021 г.

Водещи инвестиционни гиганти като BlackRock и Fidelity, както и компании с фокус върху криптовалутите като Grayscale, имат подадени заявления за спот Bitcoin ETF. Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ ще разгледа осем до десет заявления за нови продукти от този клас, заявява нейният председател в четвъртък, без да дава подробности за сроковете на решенията.

Срещу ETF оптимистите обаче се изправят онези традиционни инвеститори, които отдавна са предпазливи към криптовалутите и твърдят, че няма да бъдат спечелени от новите инвестиционни инструменти.

"Нито един цент от парите на моите клиенти няма да се озоват в тези заблудени т.нар. инвестиции", казва Джордж Галиарди, инвестиционен консултант в Coromandel Wealth Management, който смята, че криптовалутите "нямат никаква основна вътрешна стойност".

SEC отложи решението за Bitcoin ETF и свали цената на криптовалута №1 За 24 часа Bitcoin е загубила 4,1%, достигайки 26 100 долара


Перспективата за ETF, който предлага на инвеститорите директна експозиция към Bitcoin, все пак повиши цената на криптовалутата, която миналата седмица достигна 35 198 долара, най-високото си ниво от май 2022 г. насам, припомня информационната агенция.

Но показателите, които инвеститорите и анализаторите използват, за да изготвят прогнози за търсенето на Bitcoin ETF, базирани на развитието на този за ETF за златото, се различават почти толкова, колкото и заключенията им. Bitcoin пазарите все пак остават непрозрачни, като ценовите движения се определят предимно от настроенията на инвеститорите.

Американската криптокомпания NYDIG оценява търсенето на спот Bitcoin ETF на около 30 млрд. долара. Изчисленията им сравняват размерите на ETF за злато и ETF за Bitcoin - съответно 210 млрд. долара срещу 28,8 млрд. долара - и ги коригират с оглед на относителната им волатилност.

"Рядко се случва на пазара на ETF да се появи съвсем нов клас активи", казва Тод Сон, стратег по ETF в Strategas Securities. "Затова е трудно да се определи точно колко голямо ще бъде търсенето."

Съществуващите ETF-и за Bitcoin, обвързани с цената на фючърсите, не следят точно движението на цените, а разходите за прехвърляне на фючърсните договори могат да намалят възвръщаемостта, което кара много инвеститори да ги смятат за по-малко желан инструмент.

Криптозимата е към края си, регулаторната мъгла започва да се вдигаКриптоактивите се търгуват близо до или над нивата при срива на FTX, когато секторът затъна в така наречената


Стивън Маккълърг, ръководител на инвестициите във Valkyrie Funds, който е кандидатствал за спот Bitcoin ETF, смята, че една отправна точка за оценка на търсенето е размерът на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), отворен частен тръст, който търгува директно с криптовалута №1.

Някои защитници твърдят, че финансовите съветници, пенсионните фондове и други инвестиционни мениджъри - съвкупност от капитали, оценявана от Boston Consulting Group на около 46,5 трилиона долара - биха могли да бъдат значителен източник на търсене за спот Bitcoin ETF.

"Ако BlackRock достигне до пазара, тогава някакъв процент от банковите къщи и финансовите консултанти ще се насочат към платформите", казва Матю Сигел, ръководител на отдела за изследване на цифровите активи във VanEck – компания, която също има спот Bitcoin ETF, очакващ одобрението на SEC.

Матю Хоуган, главен изпълнителен директор на криптокомпанията Bitwise Investments, заявява в панел за индустрията по-рано този месец, че очаква спот ETF-ите за Bitcoin да привлекат 55 млрд. долара през първите пет години. Прогнозата му се основава на това как се е развило търсенето на по-малките пазари, където вече съществуват такива, като например Канада.

Колкото и голямо да се окаже търсенето, то едва ли ще може да поддържа предложенията на всички мениджъри на активи, които се борят за парче от баницата, казва Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers: "Дали всички те ще бъдат успешни? Разбира се, че не. Тези, които имат най-добрия маркетинг, ще успеят, но половината от тях ще изчезнат до две години."