Сривът на криптоборсата FTX изтри милиони криптоактиви на клиентите ѝ, превръщайки нейния милиардер основател в парий, който сега е изправен пред обвинения в криминална измама в Ню Йорк, пише в свой анализ WSJ и добавя:

„Но падането на Сам Банкман-Фрид и неговата базирана на Бахамските острови борса, която в пика си държеше повече от 10 млрд. долара в депозити на клиенти, не промени из основи начина, по който криптосвета работи или се регулира. Секторът все още е Дивият запад на финансите“.

Терористи и организации за пране на пари използват криптовалутите, за да прикриват следите си. Хакерите често намират начини за кражба на цифрови валути. На този фон търговията в световен мащаб все още е съсредоточена в огромната офшорна борса Binance, която е обвинявана в някои от същите рискови практики като FTX.

Въпреки че разтърси криптосвета, сривът на FTX не промени правния и регулаторния пейзаж. За разлика от предишни кризи, които подтикват американските законодатели към действие, при тази законодателите са разделени по въпроса как и дори дали да наложат регламенти на криптопазарите.

Вместо това регулаторите проведоха кампания за прилагане на частични мерки, целяща да наложи правилата на Уолстрийт върху криптовалутите - ход, срещу който най-големите криптоборси като Binance се борят в съда.

Коя е Каролин Елисън? От дясна ръка до основен свидетел срещу Банкман-ФрайдПоказанията ѝ по процеса, стартиращ във вторник, се очаква да бъдат особено лични и сурови


Резултатът е, че може да се случи нова FTX - и инвеститорите отново да бъдат губещи, предупреждавa още изданието и цитира Джон Рийд Старк, бивш служител по правоприлагането в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, който е категоричен:

"Разбира се, че може да се случи отново, защото няма какво да го спре".

Част от предизвикателството при регулирането на криптовалутите се дължи на техния глобален характер. Най-големите борси са в офшорни зони, а американците все още намират начини да търгуват на тях. Почти 20% от клиентите на Binance са били от САЩ през 2020 г., въпреки че борсата няма право да обслужва търговци в страната, според регулаторни съдебни дела.

FTX и Binance стартират в Азия и прескачат от една държава в друга, за да изпреварят регулаторните ограничения. FTX в крайна сметка се приземява в крипто убежището Бахамски острови, където няма ефективни регулации. Binance твърди, че няма седалище.

Друга възможна причина, поради която FTX не е довела до повече действия? При цялата шумотевица около нея криптопазарът все още е малък - с глобална пазарна капитализация от около 1 трилион долара - в сравнение с основните пазари и финансовата система. Така че, въпреки че индивидуалните инвеститори често са изложени на риск, досега секторът не е представлявал системна опасност.

Макар че цената на биткойна се повиши от миналата година насам, рисковите капиталисти ограничават подкрепата си след падането на FTX. Банките в САЩ не финансират криптовалути, което ограничава техния потребителски обхват и верижните ефекти от пазарните сътресения.

Да загубиш $80 000 от криптовалути: Анализ на риска от една скъпа грешкаИнвестирането в криптовалути винаги е рисково. Дори при историческия връх на биткойна през 2021 г., инвестициите останаха спекулативни, нестабилни и нерегулирани


Потенциалните рискове за индивидуалните инвеститори обаче стоят в основата на продължаващите усилия на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) да вкара сектора в релси. Нова FTX може да се случи, защото основният бизнес модел на крипто е изпълнен с конфликти на интереси, заявява в интервю за WSJ председателят на SEC Гари Генслър:

"В системата има много взаимосвързаност, централизация и ливъридж за неспазване на изискванията. Това е рецепта за още повече инвеститори, които ще бъдат ощетени в бъдеще."

FTX беше принудена да обяви фалит, след като потребителите научиха, че с някои от средствата им е злоупотребено, и побързаха да изтеглят криптовалути от цифровия трезор на борсата. Напливът разкри многомилиарден недостиг и факта, че хедж фондът на Банкман-Фрайд, Alameda Research, е източил милиарди средства на клиенти на FTX за други инвестиции.

Бившите висши служители на Банкман-Фрайд свидетелстваха срещу него миналата седмица в съда. Той е обвинен в измама, заговор за извършване на измама с ценни книжа, пране на пари и други нарушения.

Червените флагове, които изиграха роля за краха на FTX, все още са налице на други борси. Binance, подобно на FTX, има свързани компании за търговия, които търгуват с клиенти на платформата, включително на американския филиал на Binance - известен като Binance.US - според съдебния иск на SEC срещу компанията.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC


„FTX не беше единственият голям кораб, който потъна през 2022 г. Редица компании за криптозаеми се разраснаха бързо и имплодираха също толкова бързо, когато кредитополучателите не изпълняваха задълженията си по заемите или загубиха заради дълбоките си връзки с FTX“, посочва още WSJ.

Binance също така съхранява активите на своите клиенти и според SEC ги държи в сметка, контролирана от една от свързаните с нея компании за търговия.

На Уолстрийт брокерските къщи, които пазят активите на инвеститорите, трябва да спазват правила, изискващи те да се съхраняват отделно от активите на компанията.

Binance твърди, че не трябва да се сравнява с FTX:

„Борсата може да отчете всички активи на потребителите и компанията може да изпълнява искания за теглене“, се казва в изявлението. „Компанията няма никакви дългове и разполага с разнообразна база от търговски компании, които поддържат търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата“.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) и други регулаторни органи на САЩ подадоха искове, с които поискаха от американските съдилища да наложат федерална защита на инвеститорите на Binance и на най-голямата базирана в САЩ борса Coinbase.

Компаниите се борят с жалбите в съда, като твърдят, че SEC няма юрисдикция върху тяхната дейност. Но съдебните спорове са бавен начин за налагане на промени на пазара.

SEC заведе ново дело срещу най-голямата платформа за криптотърговия в САЩCoinbase е работила като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция


Друг проблем: SEC може да загуби в съда. Досега тя има добри резултати в криптосъдебните дела, но през юли федерален съдия отхвърли част от иска на агенцията относно една от най-големите криптовалути - токен, известен като XRP.

Междувременно Конгресът е разделен по въпроса какво да направи и дали въобще да прави нещо. Републиканците са склонни да подкрепят законодателство, което ще наложи персонализирани правила за крипто. Но водещите демократи предпочитат да оставят SEC и други регулатори да контролират системата, казва Иън Кац, политически анализатор в Capital Alpha Partners.

Участниците на пазара, които смятат, че няма да се случи още една FTX, казват, че инвестиционният пейзаж днес е различен и че криптовалутите са подобрили собствените си практики. А и FTX процъфтява в период от няколко години, когато цените на Bitcoin и други криптоактиви се покачват и дребните търговци могат да залагат с договори, които се изплащат в съотношение 100 към 1, докато цените вървят нагоре.

Те също така казват, че американските инвеститори са по-зависими от местните борси като Coinbase и Kraken, чиито практики за управление на риска и екипи за съответствие са много по-добри от тези на FTX.

"Това, което FTX направи, нанесе невероятни щети на индустрията", казва Кристин Смит, главен изпълнителен директор на Blockchain Association, група, която лобира за криптовалутите в САЩ. "Никой от добрите актьори в това пространство не иска това да се случи отново."