Ролята на криптовалутите във финансирането на терористична дейност беше подложена на обстоен анализ след атаката в Израел от Хамас на 7 октомври.

Израел е конфискувал криптографски сметки, за които твърди, че са свързани с Хамас.

Американските законодатели призоваха правителството да се пребори с използването на криптовалути от групировката и нейните филиали, съобщава Reuters.

Защо криптовалутите се използват за незаконно финансиране

Всеки може да създаде адрес на портфейл с криптовалута, без да се налага да преминава проверки като тези от банките.

Адресите са обозначени само с букви и цифри, което означава, че хората могат да изпращат и получават криптовалута без да разкриват самоличността си.

Кой и как финансира „Хамас“? Криптовалути, пари в брой, благотворителностПрез последните години Израел е конфискувал криптовалута за

Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутата, работи в цифров вид, отвъд границите, което означава, че може да действа като система за незабавни плащания.

Криптовалутите в световен мащаб са обект на по-малко специфични регулации в сравнение с традиционните финанси, въпреки че в някои региони се въвеждат нови правила.

Работната група за финансови дейности (FATF), глобалният орган, отговорен за борбата с пране на пари и финансиране на тероризма, предупреди, че криптоактивите "рискуват да се превърнат в сигурно убежище за финансовите трансакции на престъпници и терористи".

Може ли криптовалутите да не бъдат проследени

Да. Но не винаги.

Блокверигите като Bitcoin и Ethereum създават постоянен публичен запис на трансакциите. Това означава, че е възможно да се види какви средства са постъпили и изтекли от даден адрес на портфейл и с кои портфейли е взаимодействал.

Как бойците на Хамас успяват да съберат милиони в криптовалутаНе може да се определи дали крипто транзакциите са използвани директно за финансиране на нападението срещу Израел, както и колко крипто израелските власти са иззели от портфейлите на групировките

За външен човек е трудно да идентифицира трансакциите в блокчейна, но фирмите за анализ разполагат с инструменти за проследяване на средствата, допълва още Reuters. Все пак, за да свържат тези потоци с дадено лице или група, експертите разчитат на информация, която не е записана от блокчейн.

Криптоборсите могат да записват кои адреси на кои клиенти принадлежат и полицията може да разобличи тези, които стоят зад портфейлите.

Потребителите на криптовалута обаче могат допълнително да заличат следите си чрез крипто "миксери" или да преместят средствата на борси или други компании, които трудно могат да се разграничат от активите на други клиенти.

Колко криптовалути се използват за финансиране на тероризъм

Никой не знае със сигурност.

Топ 5 на криптовалутите по търговски обем през 2023Обемът на търговията отразява интереса, търсенето и нивото на активност на дадена криптовалута на пазара

Войнстващите групировки използват различни методи за прехвърляне на пари, включително в брой, банки, фиктивни компании и благотворителни организации, както и неформални финансови мрежи.

Криптовалутите са малка част от тях, твърдят експертите.

През 2022 г. служител на ООН заяви, че преди няколко години се е смятало, че 5% от терористичните атаки се финансират с криптовалута, но че този процент може да нарасне до 20%, съобщава Bloomberg.

Да загубиш $80 000 от криптовалути: Анализ на риска от една скъпа грешкаИнвестирането в криптовалути винаги е рисково. Дори при историческия връх на биткойна през 2021 г., инвестициите останаха спекулативни, нестабилни и нерегулирани

Тази година FATF заяви, че криптовалутите представляват "нарастващ риск от финансиране на тероризма", но че "огромното мнозинство" все още използва обикновени пари.

Когато незаконните финансови потоци са идентифицирани в дадена криптокомпания, това не означава непременно, че всички нейни потоци са опорочени, твърдят в блога си криптоизследователите Chainalysis. Според тях финансирането на тероризма "представлява малка част от по-малко от 1% от целия криптопазар, зает от незаконна дейност".

Други форми на незаконно финансиране

Финансирането на тероризма е малка част от незаконните употреби на криптовалути, които включват измами, софтуер за откуп и кражби.

Криптопрестъпленията ще достигнат рекордните 20,1 млрд. долара през 2022 г., твърди Chainalysis, като нарича тази оценка долна граница.

Тази цифра изключва случаите, когато криптовалутите са постъпления от некриптопрестъпления, като например плащане за наркотици.

Севернокорейски хакери са откраднали криптовалути за $240 млн. от юни насамПоследният удар на Lazarus Group е на стойност $70 млн. срещу криптоборсата CoinEx

Някои банки в Обединеното кралство вече ограничиха достъпа на клиенти до криптовалути поради нарастването на броя на криптоизмамите. Според доклади на ООН кражбата на криптовалута чрез кибератаки е значителен източник на финансиране за Северна Корея, допълва Reuters.