Цената на Bitcoin достигна най-високата си стойност от 18 месеца насам след положителните настроения относно създаването на борсово търгуван фонд за биткойни.

Най-използваната криптовалута в света се търгува за 34 596,40 долара, по данни на Coin Metrics, цитирани от CNBC.

Ether, втората по големина дигитална монета, също се повиши до най-високата си стойност от август насам, според данните на Coin Metrics.

"Истинският катализатор, който тласна Bitcoin над 34 000 долара, беше ликвидацията на къси позиции за 167 млн. долара, главно на офшорни борси", коментира Райън Расмусен, анализатор в Bitwise Asset Management.

"Не мисля, че някой е очаквал нивото, което наблюдаваме, и онези инвеститори, които са продавали Bitcoin на късо в диапазон над 33 000 долара, със сигурност усещат болката от тази изненада днес", каза още Расмусен.

Да загубиш $80 000 от криптовалути: Анализ на риска от една скъпа грешкаИнвестирането в криптовалути винаги е рисково. Дори при историческия връх на биткойна през 2021 г., инвестициите останаха спекулативни, нестабилни и нерегулирани

Очакванията за създаване на ETF за Bitcoin нараснаха, след като съдът се произнесе в полза на мениджъра на активи Grayscale в спора му с Комисията за ценни книжа и фондови борси за превръщането на биткойн фонда Grayscale Bitcoin Trust в ETF, отбелязва CNBC.

Миналата седмица Комисията по ценни книжа и борси отказа да обжалва това решение в ключов срок, което породи надежди, че в следващите няколко месеца може да бъде одобрен ETF, свързан с Bitcoin.

SEC отложи решението за Bitcoin ETF и свали цената на криптовалута №1 За 24 часа Bitcoin е загубила 4,1%, достигайки 26 100 долара

Bitcoin ETF ще предостави на инвеститорите начин да получат експозиция към движението на цените на криптовалутата без да я притежават пряко. Тя се счита за силно волатилен актив, а ценовите й колебания са непредсказуеми.

Големите финансови институции като BlackRock, Invesco, Fidelity и Grayscale настояват за ETF и подадоха заявления за продажба на такива активи, представяйки ги като по-безопасни инвестиционни варианти в сравнение с директните криптоинвестиции, известни със своя спекулативен характер и волатилност на цените.

Coinbase изрази увереност, че американският борсово търгуван фонд за Bitcoin ще бъде одобрен от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Криптоиндустрията следи отблизо подобни събития, след като миналата година секторът беше въвлечен в скандали като фалита на FTX и обвинението на Terraform и нейния главен изпълнителен директор До Куон през февруари за измама на инвеститорите.

Криптохаосът от 2022 все още стряска фондовете за рисков капиталПрез първата половина на годината инвестициите в криптокомпании са намалели с почти 3/4 спрямо миналата

Цената на Bitcoin достигна исторически връх през ноември 2021 г., като стойността й надхвърли 65 000 долара.

Година по-късно обаче стойността се срина до около 16 000 долара миналия ноември. По същото време криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрид подаде молба за обявяване в несъстоятелност, припомня CNBC.

Криптоиндустрията отива на Капитолийския хълм с надежди за законодателствоТя е похарчила близо 13 млн. долара за федерално лобиране през първата половина на 2023

Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) предприема изключително стриктни мерки срещу криптoкомпаниите, като Coinbase и Ripple са въвлечени в съдебни дела със SEC, която ги обвинява в нарушения в законите за ценните книжа. С аргументи като липса на яснота около крипторегламентите, компаниите в сектора заплашиха да напуснат страната в отговор на репресиите на SEC и да се ориентират към други географски локации, като европейските страни, припомня CNBC.