За първи път в световен мащаб децата с наднормено тегло са повече от тези с поднормено, което се дължи отчасти на широкия достъп до нездравословна храна.

Това се посочва в нов доклад на Организацията на обединените нации, съобщава Euronews.

Докато делът на децата в училищна възраст и тийнейджърите с поднормено тегло е спаднал от началото на века – от 13% на 9,2%, процентът на затлъстяването е нараснал от 3% на 9,4%, сочат данните на УНИЦЕФ, Детския фонд на ООН.

Единствените региони, в които повечето деца все още са с поднормено тегло, отколкото с наднормено, са Субсахарска Африка и Южна Азия.

Това означава, че през 2025 г. около 188 милиона деца на възраст от 5 до 19 години по света страдат от затлъстяване, което ги излага на риск от сериозни здравни усложнения, предупреждава докладът.

Около 184 милиона деца са с поднормено тегло.

„Когато говорим за недохранване, вече не говорим само за деца с поднормено тегло“, заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Тя добави, че затлъстяването представлява „растяща загриженост“ за здравето и развитието на децата.

В Западна Европа около 25% от децата и тийнейджърите в училищна възраст са с наднормено тегло, което е приблизително същото ниво като преди две десетилетия.

УНИЦЕФ отбелязва в доклада, че ултрапреработените храни са основната причина за нарастващото затлъстяване при децата в световен мащаб.

Храни като чипсове, подсладени зърнени закуски и замразени пици, обикновено съдържат много захар, рафинирано нишесте, сол, нездравословни мазнини и изкуствени оцветители и аромати. Те са свързани с причините за затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори преждевременна смърт.

В някои страни по света ултрапреработените храни съставляват повече от половината от дневния калориен прием на децата, а други са предприели мерки за ограничаване на рекламата им и намаляване на привлекателността им за децата.

Докладът на УНИЦЕФ цитира глобално проучване сред 64 000 младежи от миналата година, според което 75% от анкетираните са гледали наскоро реклами на подсладени напитки, снаксове и вериги за бързо хранене, а 60% казват, че рекламите ги предизвикват да искат да консумират нездравословни храни.

„Свръхпреработените храни все повече заместват плодовете, зеленчуците и протеините в момент, когато храненето играе решаваща роля за растежа, когнитивното развитие и психичното здраве на децата“, допълва Ръсел.

Доминирането на ултрапреработените храни е създало картина на две крайности, се казва в доклада.

В страните с по-ниски доходи бебета и малки деца са толкова недохранени, че страдат от изтощение и забавяне в растежа, което може да има необратими последствия за тяхното развитие – и в същото време милиони деца и юноши са с наднормено тегло или затлъстяване.

УНИЦЕФ призова правителствата да предприемат мерки за подобряване на храненето на децата, включително ограничения и етикетиране на хранителните продукти, забрана на продажбата на некачествена храна в училищата и социални програми, които да улеснят семействата с ниски доходи да купуват здравословни храни.