Джеф Безос е основател и изпълнителен председател на Amazon, собственик на Blue Origin, инвеститор и милиардер.

Но въпреки това, не позволява на задълженията си да пречат на сутрешната му рутина.

60-годишният предприемач започва всеки ден както повечето нормални хора: ставайки бавно от леглото, тътрейки се към първата чаша кафе, докато скролва в смартфона си, обясни той в интервю за Lex Fridman Podcast.

"Не съм толкова продуктивен, колкото може би мислите, че съм", допълва Безос. "Първо, ставам сутрин и се занимавам с нещо. Пия кафе и просто съм със забавени движения."

Безос чете новините и разговаря с годеницата си, преди да отиде във фитнеса за кардио и вдигане на тежести. "През повечето дни ходенето на фитнес не ми е трудно, но през някои е наистина трудно, но все пак го правя", допълва той, цитиран от CNBC.

Сутрешната рутина съвпада с философията му, която е да не прави всичко на всяка цена. Това е принцип, който го следва и в офиса, където насърчава сесиите за безцелно размилешление като трамплин за разработване на нови идеи, без да се позволява на ограниченията във времето да потискат креативността.

Времето за сутрешна рутина идва от ранното събуждане. В подкаста предприемачът не уточни в колко часа става, но по време на събитие през 2018 г. признава: "Лягам си рано, ставам рано", допълва CNBC.

Джеф Безос не е единственият милиардер, който не бърза със сутрешните занимания.

Марк Кюбан се събужда всяка сутрин между 6:30 и 7:00 ч. и проверява имейлите си за около час, преди да стане от леглото, разказа той през януари в подкаста "What Now?" на комика Тревър Ноа.

След това закусва, тренира и отново проверява електронната си поща. "Повтарям и повтарям", казва той.

Бавните сутрешни процедури изглеждат мързеливи на пръв поглед, но всъщност могат да доведат до увеличаване на енергията, креативността и фокуса, обяснява експертът Гейр Бертелсен пред Wall Street Journal през 2019 г.

Прекарвайте поне 20 минути всяка сутрин, без да правите нищо, препоръчва той, например може да останете будни в леглото, след като алармата ви се включи.

Други експерти предлагат да се занимавате с дейности, изискващи спокойствие, като например медитация или дихателни упражнения.

Запълването на сутрешните часове с твърде много задачи е "вероятно най-голямата загуба на продуктивност", казват експертите.