Какво стои зад рязкото поскъпване на матчата?
От по-малката реколта в Япония и нарастващото търсене в Китай до американските мита и манията от социалните мрежи – световният пазар на матча е под натиск, а цените достигат рекордни нива
&format=webp)
Глобалната любов към матчата е на път да бъде подложена на сериозно изпитание – цените на зелената пудра скачат стремглаво.
Търсенето на матча в последните няколко години значително се е увеличило, движено основно от интереса към здравословния начин на живот и социалните мрежи, където яркозелените латета се превръщат в хит с милиони харесвания и последователи. В САЩ продажбите на дребно са нараснали с 86% за три години, сочат данни на NIQ.
Но пазарът е под напрежение. В Япония, един от най-големите производители, неблагоприятното време сви тазгодишната реколта. В Китай, където производството също остава значително, недостигът на работна ръка и постоянно растящото търсене също увеличават цените.
Американските потребители усещат и допълнителен натиск от митата на президента на САЩ Доналд Тръмп – 37,5% върху вноса от Китай и 15% върху японската продукция. Към момента не е ясно дали чаят ще бъде сред изключенията, както се случи с корка от ЕС, тъй като той не се отглежда в значителни количества в САЩ.
„Хората трябва да очакват огромно поскъпване на матчата тази година. Това ще бъде труден момент за най-запалените почитатели – те ще трябва да показват дълбочината на своята привързаност на касата“, казва Арън Вик, старши купувач в калифорнийския вносител G.S. Haly. Той е платил 75% повече за реколтата от висок клас японска матча за 2025 г., докато по-ниските класове ще поскъпнат с 30%-50%.
Производството на матча е трудоемко – листата се отглеждат на сянка, берат се през пролетта, след което се обработват и смилат на фин прах с помощта на каменни мелници. Летните и есенните реколти са с по-ниско качество, а някои фермери използват по-бързи методи като въздушни мелници.
Но Япония има и структурни проблеми – застаряваща работна сила и ограничени площи с тенча. Опитите на земеделското министерство да убеди производителите да преминат от традиционния зелен чай към тенча срещат скептицизъм – фермерите се страхуват, че тенденцията по матчата може да се окаже временно явление.
Това дава предимство на Китай – родината на матчата, където тя е забравена още през XIV век. Днес производството там нараства бързо, за да отговори на глобалното търсене. Дълго време китайската матча се смяташе за по-нискокачествена и се използваше основно в сладкарски изделия, но това започва да се променя.
„Виждаме все по-голям интерес към матчата, която идва от Китай, заради капацитетните ограничения и променящото се възприятие. Доскоро идеята беше, че ако не идва от Япония, няма смисъл. Но и ние имаме добър продукт“, казва Джейсън Уокър, маркетинг директор на Firsd Tea – американското подразделение на Zhejiang Tea Group, най-големия износител на чай в Китай.
Днес китайска матча използват дори гиганти като Starbucks, докато Dunkin’ и Dutch Bros. не разкриват източниците си. Лондонският доставчик Good & Proper Tea обаче продължава да купува само японска матча, въпреки че цената се е вдигнала с 40%.
„Миналата година видях повече търсене на матча, отколкото в предходните девет години взети заедно. Ако цените продължат да се качват, е възможно хората да се обърнат към алтернативи като например хойча“, казва Джош Мордекай, директор „Доставки“ в компанията пред Fast Company.
Експертите също са предпазливи в прогнозите си. Джулия Милс, анализатор в Mintel, смята, че социалният интерес около матчата ще стихне, но напитката ще остане в менютата благодарение на здравословния си профил – богата на антиоксиданти, с високо съдържание на аминокиселината L-теанин, с успокояващо действие и по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с кафето.
Традиционният начин на приготвяне – разбиване на праха с вода в малка купа – привлича онези, които търсят по-осъзнат начин на живот и рутина. За потребители като Мелиса Линдзи от Сан Франциско това е навик, от който е трудно да се откажат: „Не е просто торбичка чай във вода. Това е цялостно изживяване.“
За бизнеса обаче цената остава ключов фактор. Дейвид Лау, собственик на Asha Tea House, вече е увеличил цената на матча латето с 50 цента, след като разходите му за японска матча са се удвоили. Той обмисля и алтернативни доставчици. „Ние сме в бизнеса на достъпния лукс. Искаме хората да идват при нас всеки ден, но ако преминем определен праг, ще започнем да губим клиенти“, казва той.