Владимир Путин постави условията на Русия за започване на мирни преговори с Украйна.

Според Telegram актуализация от руската държавна информационна служба ТАСС, условията включват пълното изтегляне на украинските войски от териториите на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които Русия незаконно анексира в рамките на няколко месеца след началото на военните действия, през септември 2022 г.

Условията на Кремъл едва ли ще получат топъл прием в Киев, който неведнъж е заявявал, че няма да отстъпи територия на Русия, посочва CNBC.

По време на среща с ръководството на руското външно министерство Путин заяви, че:

Ако Украйна започне реално изтегляне на войските от тези региони и официално уведоми за отказа от плановете си за присъединяване към НАТО, веднага, в същата минута, ще последва заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори.

Руският президент допълни, че Москва се ангажира да осигури "безпрепятственото и безопасно изтегляне" на украинските сили, ако Киев се съгласи на такава отстъпка.

Ако предложението за мир бъде отхвърлено, добави Путин, бъдещите искания на Москва ще бъдат различни.

Коментарите му рязко контрастират с мирния план на украинския му колега. Предложението от 10 точки на Володимир Зеленски, очертано през ноември 2022 г., изисква възстановяване на "териториалната цялост" на страната съгласно Устава на ООН.

Той също така настоява Украйна да си върне полуостров Крим, който Русия анексира незаконно.

CNBC потърси украинското министерство на външните работи за коментар.

Предложението на Путин от днес може да разфокусира вниманието от предстоящите преговори в Швейцария, където около 90 държави и организации ще се съберат на 15-16 юни за Срещата на върха за мир в Украйна.

Москва не е поканена, след като в миналото неведнъж е изтъквала безсмислието на опитите на трети страни да преговарят без нейнно участие. Предишните срещи на върха не успяха да постигнат дипломатическо решение или да намалят военните действия на бойното поле.

През последните седмици съюзниците на Украйна увеличиха подкрепата си, както финансово, така и военно.

В четвъртък лидерите на страните от Г-7 постигнаха съгласие за отпускане на заеми в размер на 50 млрд. долара за Киев, които са обезпечени с печалбите, генерирани от замразените от Запада активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че "Русия трябва да плати".

Отделно от това НАТО трябва да обсъди по-нататъшната подкрепа за Украйна по време на предстоящата си среща на върха на 9-11 юли.

Генералният секретар Йенс Столтенберг очаква страните членки да се споразумеят за "дългосрочен финансов ангажимент за предоставяне на военна подкрепа" за Киев и за "водеща роля" на военния алианс в предоставянето и координирането на помощ за сигурността в разкъсваната от война страна.

САЩ и Германия вече премахнаха някои ограничения върху оръжията, които доставят на Украйна, и сега разрешават използването им срещу цели непосредствено зад границата на територията на Русия, изключително с цел защита на Харков, припомня CNBC.