Страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. долара за който да използват приходите от замразени руски държавни активи.

Това съобщиха дипломатически източници в първия ден от срещата на върха в Италия на лидерите на най-развитите икономики в света, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Политическото споразумение беше в центъра на вниманието в деня на откриването на годишната среща на върха на лидерите на Г-7, на която за втора поредна година присъства президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украйна ще използва средствата, за да засили военната си отбрана срещу Русия, за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет.

Имах ползотворна среща с Джоржа Мелони и благодарих на Италия за нейната военна, финансова и хуманитарна подкрепа за Украйна, написа в X Зеленски.

"Обсъдихме следващите стъпки в сътрудничеството ни в областта на отбраната, включително приноса на Италия за укрепване на системата за противовъздушна отбрана на Украйна и подготовката на нов пакет за военна помощ.

Разговаряхме и за предстоящата среща на върха за мир в Швейцария и очакваните резултати от нея. Дълбоко съм благодарен на Джорджа за активните ѝ усилия да насърчи страните от Глобалния юг да участват в срещата на върха.

Освен това обсъдихме съвместни проекти, насочени към подпомагане на Украйна при възстановяването на Одеса и Одеския регион. Високо оценявам и решението на Италия да организира следващата Конференция за възстановяване на Украйна през 2025 г. в Рим.", допълни украинският президент.

Правителството на САЩ посочи, че около 280 млрд. долара активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни заради санкциите, наложени на Москва от началото на войната в Украйна преди две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на ЕС.

Страните членки на блока неотдавна одобриха лихвите, натрупани от руските активи, да бъдат използвани за финансиране на помощ за Киев.

Базираната в Брюксел финансова институция Euroclear, която към момента е държател на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, неотдавна съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 г.

Планирането на структурата на кредитния пакет върви от месеци.

САЩ първоначално настояваха да се използване не само приходите от лихви, но и самите замразени активи и с тях да се предостави финансова подкрепа на Киев. Някои европейски страни обаче имат сериозни резерви към подобен подход.

Срещата на върха на Г-7 в южния италиански регион Пулия се провежда от днес до 15 юни.

Дневният ред, определен от минисър-председателя Джорджа Мелони като домакин на форума, е насочен към стратегическите интереси на Италия, включително Африка, миграцията и Средиземноморието.

"Има много работа за вършене, но съм сигурна, че през тези два дни ще успеем да проведем дискусии, които ще доведат до конкретни и измерими резултати", заяви Мелони по време на окриването на лидерската среща на Г-7.

Тази вечер лидерите на Г-7 са поканени на прием, даван от президента на Италия Серджо Матарела.

Утре във форума ще се включат индийският премиер Нарендра Моди, турският президент Реджеп Ердоган и дори папа Франциск, с когото "голямата седморка" ще обсъжда изкуствения интелект, допълва БНТ.