Унгария е поела ангажимент да не блокира чрез механизма за налагане на вето в НАТО отпускането на финансова помощ за Украйна.

Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Euronews. Той допълни, че приема „ясното“ решение на премиера Виктор Орбан да не участва в защитата на Украйна.

„Очаквам, че нашите съюзници ще се съгласят с водещата роля на НАТО в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна.

Също така очаквам, че съюзниците ще се споразумеят за дългосрочен финансов ангажимент за предоставяне на военна подкрепа. Това ще осигури предвидимостта и отчетността, от които Украйна се нуждае“, заяви висшият ръководител на НАТО пред зала с репортери в Будапеща.

„Премиерът Орбан даде ясно да се разбере, че Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО и аз приемам тази позиция.“, допълни Столтенберг.

Той заяви, че в замяна на неучастието на Унгария, Орбан е гарантирал, че страната няма да „блокира съюзници“ с правото си на вето от постигнатото споразумение за финансова подкрепа за Украйна.

„Премиерът ме увери, че Унгария няма да се противопостави на тези усилия, давайки възможност на другите съюзници да продължат напред, и потвърди, че Унгария ще продължи да изпълнява ангажиментите си към НАТО“, заяви Столтенберг.

32-членният военен алианс взема всички свои решения с консенсус, което на практика дава право на вето на всеки един от съюзниците.

Премиерът Орбан заяви, че 1300 унгарски войници участват в операции на НАТО и че страната е изпълнила очакванията да отделя 2% от БВП за националния си военен бюджет.

Но според него, европейските избори през уикенда са засилили „мандата“ на неговото правителство да „не участва във война“ извън зоната на действие на НАТО. Това е довело до „трудното“ решение да не се изпраща личен състав.

„Днес получихме гаранция, че когато става въпрос за руско-украинската война, когато става въпрос за военна операция извън зоната на действие, не трябва да участваме в нея“, добави Орбан.

„Унгария няма да предоставя средства или персонал за войната. Територията на Унгария също няма да бъде използвана за каквото и да е участие в тази война“.

На срещата на върха във Вашингтон следващия месец се очаква президентът на САЩ Джо Байдън и неговите колеги от НАТО да се споразумеят за нова система за предоставяне на Украйна на по-предвидима и дългосрочна помощ в областта на сигурността и военното обучение.