Към участниците в традиционната среща на върха на Г-7, която събира лидерите на най-могъщите демокрации в света, тази година ще се присъедини необичаен гост: Папа Франциск.

Събитието, което започва днес и ще продължи до 15 юни в крайбрежния курорт Борго Егнация в Пулия, за първи път ще има честта да сподели височайшото присъстиве на Светия отец.

Въпреки че понтификът няма официален статут, свързан с държавните лидери, влиянието на Франциск, което той вече е използвал, за да изрази загриженост за изменението на климата и отношението към бежанците, ще му позволи да се застъпи за регулирането на изкуствения интелект - технология, която той нарича потенциално вредна.

Папа Франциск, който е бил химик, преди да постъпи в семинарията, е използвал научната си подготовка, за да формира позициите си по политически въпроси.

"Папата не е инженер, но е загрижен за социалните аспекти и последиците от изкуствения интелект", казва пред CNN отец Паоло Бенанти, францискански монах и професор, който преди това е работил с Ватикана по въпросите на изкуствения интелект и е член на консултативния орган по изкуствен интелект на ООН.

"Основният подход на Франциск е насочен към това какво означават новите технологии за нашето съществуване: кои елементи на AI причиняват неравенство на човечеството, както и разпространението на фалшиви новини в публичното пространство", допълва той.

Работата на папа Франциск по проблемите, свързани с безопасността на AI, започна през 2020 г., когато той оглави Римския призив за етика на AI - набор от принципи за повишаване на прозрачността и отчетността на компаниите за изкуствен интелект и техните потребители. Ватиканът, Microsoft и IBM са сред подписалите го страни.

Папата вероятно ще повтори опасенията си относно регулацията на срещата на върха тази седмица, отбелязва Fortune.

Италия, която е ротационен домакин на събитието, все по-внимателно след новите технологии и още през март 2023 г. временно забрани ChatGPT, като стана първата западна държава, направила това.

Италианският регулатор за защита на данните Garante заяви през януари, че чатботът е нарушил законите на Европейския съюз за защита на личните данни, като е разкрил информация за плащания и съобщения, и е позволил на децата да получат достъп до неподходяща информация.

"Искаме нашият изкуствен интелект да научава за света, а не за частни лица", отговориха от OpenAI. "Активно работим за намаляване на личните данни при обучението на нашите системи като ChatGPT, която отхвърля искания за частна или чувствителна информация за хората."

Папа Франциск познава от първа ръка потенциалните капани на изкуствения интелект. Миналата година в интернет се появи негова снимка в изцяло бяло яке, тип пухенка. Въпреки че изображението стана вайръл и мнозина повярваха, че е истинско, то беше създадено чрез инструмента за изображения с AI Midjourney.

През януари папата отправи предупреждение относно AI.

Той заяви, че макар AI да може е полезен за напредъка на научните области, той става опасен, когато се използва за разпространение на дезинформация, включително за отделни хора. "Самите ни тела, създадени за комуникация и общуване, могат да се превърнат в средство за агресия", каза Франциск.

Това не е единственият проблем, който Католическата църква е имала с изкуствения интелект. Католическата застъпническа група Catholic Answers създаде свещеник с изкуствен интелект, наречен "отец Джъстин".

Чатботът имаше за цел да помогне на любопитните потребители да научат повече за католицизма. Но той отиде твърде далеч, като заяви, че е член на католическото духовенство и предложи да се изповяда. "Свещеникът" беше лишен от църковен статут, след като Futurism съобщи за бота и се свърза със застъпническа група.

"Избрахме този персонаж, за да предаде качество на знание и авторитет, а също и като знак за уважението, което всички ние в Catholic Answers изпитваме към нашите духовници", заяви президентът на Catholic Answers Кристофър Чек и допълни: "Много хора обаче изразиха загриженост относно този избор."

Чатботът вече е "светски богослов" на име Джъстин.