Войната в Украйна продължава трета година, крайната десница щурмува центровете на властта в Европа, а Близкият изток за пореден път е в пламъци.

По всичко е ясно, че демократичният свят спешно се нуждае от силно лидерство от страна на Г-7 тази седмица.

„Мечтайте си“ – започва анализът на Politico по темата.

Срещата на върха на Г-7 в италианския морски курорт Борго Егнация, регион Пулия, е вероятно най-слабата, която групата е събирала от години, отбелязва изданието.

Повечето от участниците са разсеяни от европейските избори или вътрешнополитически кризи, разочаровани са от годините на управление или отчаяно се придържат към властта.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак се борят с извънредни предизборни кампании, които свикаха като последен опит да обърнат залога си за власт.

Канцлерът Олаф Шолц беше унижен от крайнодесни националисти на изборите миналия уикенд и скоро също може да се раздели с висшия си пост.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада в продължение на 9 години, открито говори за напускане на "лудата" си работа.

Японският министър-председател Фумио Кишида е с най-нисък личен рейтинг в страната си.

И следва Джо Байдън.

Синът на 81-годишния президент на САЩ, Хънтър, беше признат за виновен по обвинения в притежание на оръжие във вторник, две седмици преди първия решаващ дебат на баща му с Доналд Тръмп в президентската кампания, която демократът има сериозна опасност да загуби, смята Politico.

"С изключение на Мелони, всички лидери на срещата на върха на Г-7 са доста слаби", коментира Иво Даалдер, посланик на САЩ в НАТО при президента Барак Обама.

"Трюдо вероятно няма да спечели следващите избори. Байдън го очаква трудна надпревара. Шолц е отслабен. Макрон е отслабен. Сунак е "ходещ мъртвец", а Кишида има сериозни проблеми у дома", смята експертът.

Фен на Толкин

Домакинът на срещата обаче – Джорджа Мелони, не спира да печели народна подкрепа.

Две години след като дойде на власт като лидер на крайнодясната партия "Италиански братя", напористата почитателка на Толкин от работнически квартал в Рим увеличи дела на гласовете на партията си на европейските избори в неделя. Сега тя е на път да играе ключова роля в определянето на бъдещата посока на политиката на ЕС.

Но Мелони не ръководи суперсила. На международната сцена Италия, девета по големина икономика в света, не може да направи твърде много предвид ситуацията.

В продължение на месеци под италианско ръководство официални лица в Европа и САЩ се опитват да изгладят различията си, за да обявят плана на Г-7 за използване на руски активи, замразени в западни банки, за предоставяне на огромен заем на Украйна. Но в навечерието на срещата на върха все още няма признаци за сделка.

Вместо това европейските официални лица изразяват осезаем гняв към предложението на САЩ за споделяне на тежестта по финансирането като необосновано едностранчиво и потенциално огромна отговорност за ЕС.

Украйна, която се бори да отблъсне руската инвазия, се нуждае спешно от парите. Ако предложението за заем не бъде подписано в Пулия, преговорите рискуват да се проточат дълбоко в лятото и да се окажат в опасна близост до изборите в САЩ през ноември.

Малцина европейски служители са убедени, че ако Тръмп спечели, ще бъде надежден съюзник във войната.

Независимо от резултата, президентската кампания, която достига своята кулминация, няма да бъде благоприятен момент за сключване на многостранни сделки със САЩ.

Това не увеличава и вероятността за споразумение с Г-7. Всички участници в срещата на върха имат основание да са заети с вътрешни проблеми, но като че ли никой не е по-загрижен от френския президент Макрон, въвлечен в предсрочна предизборна кампания, която сам е измислил.

"За Макрон ще бъде много трудно да се съгласи с използването на руски активи преди изборите", смята Даалдер.

Дори колегите му от собствената му партия не искат лицето на президента на предизборните си плакати или дори да чуват гласа му по радиото, опасявайки се, че той е толкова токсичен според обществото, че ще ги доведе до изборна катастрофа.

Деканът

В Канада Джъстин Трюдо някога се стремеше да бъде "декан" на Г-7. Въпреки сътресенията по света, кабинетът му все още смята, че Г-7 функционира "изключително ефективно", като един от високопоставените служители заяви: "Не мисля, че групата е на ръба на разпадането си."

Но с наближаването на следващите избори, слънцето може да залезе и за Трюдо. В момента се очаква той да загуби с разгромен резултат от основния си претендент, лидерът на консерваторите Пиер Поайевер.

"В целия свят наблюдаваме възход на популистки, десни сили в почти всяка демокрация", коментира Трюдо в понеделник в Квебек в отговор на репортерски въпрос за възхода на десницата във Франция. "Обезпокоително е, че политическите партии избират да използват гнева, страха, разделението и тревогата."

Във Великобритания Риши Сунак е изправен пред историческо поражение за своята Консервативна партия след 14 години на власт.

Социологическите проучвания сочат, че изборите на 4 юли ще доведат до лявоцентристка победа за лидера на опозиционните лейбъристи Киър Стармър, така че каквото и да каже Сунак в Пулия тази седмица, то вероятно ще предизвика учтиви усмивки.

Джо Байдън също заминава за Италия на фона на предстоящите избори и неблагоприятните социологически проучвания. Налага се да дава големи обещания на избирателите какво би могъл да донесе втори мандат, без да има гаранции, че ще е на поста си, за да ги изпълни.

И все пак, дори лидерите да не постигнат пробив по отношение на финансирането на Украйна, срещата със сигурност е обещаваща възможност за техния домакин.

Моментът на Мелони

Според официални лица, пожелали анонимност, за да обсъдят чувствителни въпроси, Мелони ще използва срещата на върха, за да подкрепи интересите на Италия.

Тя също така ще участва в разговори с лидерите на ЕС на кого да бъдат възложени висшите длъжности в блока, включително потенциалното преназначаване на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. За да си осигури втори мандат, тя се нуждае както от подкрепата на лидери като Мелони, така и от мнозинство в новоизбрания парламент.

"Ние се оказахме най-силното правителство, което се противопоставя на тенденцията", заяви Мелони пред RTL в понеделник.

"Сред правителствата на големите европейски държави ние със сигурност сме най-силните. Не възнамерявам да използвам този резултат за себе си, а да използвам всеки глас за дясноцентристите, за да постигнем резултати за италианците."

Дневният ред, който Мелони е определила за срещата на върха, е насочен към стратегическите интереси на Италия, включително Африка, миграцията и Средиземноморието.

Нейното правителство цели да използва инвестициите в африканската инфраструктура, за да намали привлекателността на масовата миграция към Европа, а екипът ѝ възнамерява да сключи споразумения с африканските държави за блокиране на миграцията.

Изборният успех на Джорджа Мелони ще ѝ помогне да привлече подкрепа за любимите си теми, смята Джовани Орсина, професор по политическа история в университета "Луис" в Рим.

"При положение, че Г-7 се ръководи от Италия и се провежда в Италия, Мелони може да влезе с цялата си политическа сила."

Макар че влиянието на Рим е ограничено в сравнение с големи играчи като САЩ, предполага Орсина, Мелони "със сигурност е много силна сега" и "ако е умела, може да постигне съществен международен успех, като включи важните за нея въпроси в дневния ред. "Виждаме, че не са много лидерите, които печелят гласове след две години управление.", допълва професорът.