Хънтър Байдън, синът на президента Джо Байдън, беше признат за виновен във вторник по три обвинения в престъпления, свързани с покупката на пистолет през 2018 г. 54-годишният Байдън е първото дете на действащ президент на САЩ, което някога е осъждано в наказателен процес. Миналата седмица президентът заяви, че няма да помилва сина си. Съдебните заседатели - шестима мъже и шест жени - произнесоха единодушно присъдата си след тричасово обсъждане.

Байдън остана напълно спокоен, докато съдебен служител прочете присъдата на глас, а преди да напусне съдебната зала прегърна адвокатите си и целуна съпругата си Мелиса Коен Байдън. Той и съпругата му, заедно с първата дама Джил Байдън, напуснаха сградата на съда няколко минути по-късно с джипове на тайните служби.

Байдън е заплашен от максимална присъда от 25 години затвор, но е много по-вероятно да получи две години или по-малко - или дори изобщо да не влезе в затвора, тъй като това му е първо престъпление и е свързано с пистолет, който никога не е бил използван за насилие. Съдия Мариелен Норейка, която наблюдава процеса, ще определи присъдата след около четири месеца.

Байдън е изправен и пред федерални наказателни обвинения за това, че не е платил навреме данъци за над 1,4 млн. долара. Съдебният процес по това дело е насрочен да започне през септември в Лос Анджелис. Специалният съветник Дейвид Вайс заведе както делото за пистолета, така и данъчното дело, след като години наред разследваше сина на президента. Говорейки пред репортери след произнасянето на присъдата, Вайс защити обвинението и намекна, че екипът му няма да иска тежка присъда.

“Никой не е над закона. Хънтър Байдън обаче не трябва да носи по-голяма отговорност от всеки друг гражданин, осъден за същото поведение. Прокуратурата се е придържала и ще продължи да се придържа към този принцип", акцентира той, цитиран от POLITICO.

Вайс първоначално беше назначен за главен федерален прокурор на Делауеър от Доналд Тръмп, а по-късно за специален съветник от главния прокурор Мерик Гарланд.

Обвиненията, свързани с пистолета, са породени от покупката на револвер Colt от Байдън в оръжеен магазин в Уилмингтън през октомври 2018 г. По това време, според прокурорите, Байдън е бил в състояние на пристрастяване към крек-кокаин. Прокурорите твърдят, че по време на покупката той е подписал документи, в които е излъгал, че не употребява наркотици. Притежаването на оръжие от употребяващи наркотици е незаконно в САЩ, както и подаването на невярна информация във формулярите за закупуване на оръжие.

Прокурорите твърдят, че Байдън е притежавал оръжието в продължение на 11 дни, преди вдовицата на брат му, Хали Байдън, да го намери и да го изхвърли в контейнер за боклук пред магазин за хранителни стоки от висок клас. Мъж, който претърсва кофите за боклук за рециклируеми отпадъци, намерил пистолета и по-късно го предоставил на полицията.

Байдън със сигурност ще обжалва присъдата. В мотивите по досъдебното производство адвокатите му твърдят, че федералният закон, забраняващ на употребяващите наркотици да притежават оръжие, е противоконституционен съгласно все по-разширяващото се виждане на Върховния съд за правото на носене на оръжие по Втората поправка. Норейка, назначена от Тръмп, отхвърли конституционния аргумент, но се очаква екипът на Байдън да го повдигне отново при обжалването.

Адвокатите на президентския син също така подадоха молби по време на процеса, в които поискаха от Норейка да отхвърли обвиненията поради липса на доказателства. Тези молби, които рядко се уважават, са висящи.

Процесът започна на 3 юни. Сред свидетелите, призовани от прокурорите, бяха три от бившите романтични партньорки на Байдън, които през 2018 г. свидетелстваха за честата му употреба на наркотици. Процесът достигна своя емоционален връх в петък, когато една от дъщерите на Байдън, Наоми Байдън, се изправи пред защитата, за да свидетелства за състоянието му по времето, когато е купил пистолета. Тя каза, че го е видяла в Ню Йорк малко след датата, на която е купил пистолета, и че той изглеждал добре.

Но по време на кръстосания разпит прокурорът Лео Уайз я обори с текстовите съобщения, които е разменяла с баща си, когато е бил в града.

След произнасянето на присъдата Байдън коментира: "Днес съм по-благодарен за любовта и подкрепата, която изпитах през последната седмица от Мелиса, семейството ми, приятелите ми и общността ми, отколкото съм разочарован от резултата. Възстановяването ми е възможно благодарение на Божията благодат и аз съм благословен да изпитвам този дар ден след ден."

Водещият му адвокат Ейб Лоуел пък изрази разочарование от присъдата.

„Уважаваме процеса на съдебните заседатели и, както и през цялото време на делото, ще продължим енергично да използваме всички правни средства, с които разполага Хънтър“, посочи той.

Осъдителната присъда със сигурност ще бъде източник на притеснения за президента на САЩ, който отдавна се тревожи за въздействието на делото върху единствения му оцелял син. Президентът се опасява не само, че синът му може да бъде вкаран в затвора, но и че делото може да застраши трезвеността му.

„Както казах миналата седмица, аз съм президент, но съм и баща“, коментира президентът в изявление след произнасянето на присъдата. "Джил и аз обичаме сина си и се гордеем с мъжа, който той е днес. Толкова много семейства, чиито близки са се борили с пристрастяването, разбират чувството на гордост да видиш как някой, когото обичаш, излиза от другата страна и е толкова силен и устойчив във възстановяването."

Присъдата идва само няколко седмици преди първия президентски дебат, насрочен за 27 юни. Байдън ще се изправи срещу Тръмп, който самият е наскоро осъден престъпник.