В сряда Русия съобщи, че войници и моряци от северния й Ленинградски военен окръг, граничещ с държавите от НАТО - Норвегия, Финландия, Полша, Естония, Латвия и Литва, са участвали в учения за разполагане на тактически ядрени оръжия. С този ход се разширява географията на руските ядрени учения, за да се включат войници от военни окръзи, които покриват почти цялата европейска граница на Русия, простираща се от Северния ледовит океан до Черно море.

Президентът Владимир Путин нареди ученията, които бяха обявени миналия месец и ще се проведат в Южния военен окръг, граничещ с Украйна, след като според Русия официални лица от САЩ и Европа са дали сигнали, че ще позволят на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия със западни оръжия.

„Личният състав на ракетното подразделение на Ленинградския военен окръг отработва задачи по бойна подготовка“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната относно ученията, цитирано от Reuters.

Те включват получаването на специални учебни боеприпаси за оперативно-тактическата ракетна система „Искандер-М“, оборудването на пускови машини с тях и тайно придвижване до определения позиционен район за подготовка за изстрелване на ракети, се допълва в съобщението.

„Екипажите на военноморските кораби, участващи в тренировките, ще оборудват крилати ракети с морско базиране със специални имитационни бойни глави и ще навлязат в определените райони за патрулиране“, посочват от военното министерство на Русия.

Във вторник Русия съобщи, че е започнала втория етап на ученията, за да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия заедно с беларуските войски, а няколко дни по-рано - в петък - Путин заяви, че страната няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна. Това е и най-силния сигнал на Кремъл до момента, че най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война няма да прерасне в ядрена война.

Той обаче добави, че не изключва промени в руската ядрена доктрина, която определя условията, при които могат да бъде използван подобен арсенал. Преди това руският президент коментира, че не вижда причина за промяна на доктрината.

Съединените щати твърдят, че не са забелязали промяна в стратегическата позиция на Русия, въпреки че високопоставени служители от разузнаването казват, че забележките на Москва относно ядрените оръжия трябва да се приемат сериозно. Путин, който е основният фактор, вземащ решенията за разполагане на ядрени оръжия в Русия, се сблъсква с призиви от страна на руския елит да намали прага за използване на ядрени оръжия.

Русия и Съединените щати са далеч най-големите ядрени сили в света, като притежават около 88% от всички ядрени оръжия, според Федерацията на американските учени. Когато Русия обяви ядрените учения миналия месец, тя заяви, че в тях ще участват ракетните войски в Южния военен окръг, заедно с авиацията и военноморските сили.

Южният военен окръг, чието седалище е в Ростов на Дон, се намира в близост до Украйна и включва части от страната, които Москва контролира.

Ленинградският военен окръг се простира от границата с Норвегия на север до Беларус и включва Северния флот и ексклава Калининград, който се намира на Балтийско море между Литва и Полша.

Русия разполага с около 1558 нестратегически ядрени бойни глави, въпреки че според експерти по контрол на въоръженията е много трудно да се каже колко точно са те заради секретния характер на информацията. Миналата седмица Путин заяви, че много от тактическите ядрени оръжия на Русия са с мощност на взрива 70-75 килотона - около пет пъти по-голяма от тази на американската ядрена бомба, хвърлена върху Хирошима през август 1945 г.