Сделката на OpenAI с Apple разклаща конкурентния баланс в надпреварата за изкуствен интелект (AI). Новото споразумение, обявено в понеделник, дава на стартъпа важна роля в стремежа на Apple да предостави AI на своята огромна база потребители. В същото време Apple си съперничи с Microsoft - най-важният голям технологичен партньор на OpenAI, който също прави опити за напредък в потребителския AI.

Сътрудничеството между OpenAI и Apple нанася удар и на Google, тъй като гиганта в онлайн търсенето отдавна плаща на Apple милиарди долари годишно, за да бъде негов инструмент по подразбиране.

Сделката помага за укрепване на позицията на OpenAI в челните редици на бума на генеративния AI и бележи победа за главния изпълнителен директор Сам Алтман. Седмици преди да присъства на събитието на Apple в понеделник, той беше на конференцията за разработчици на Microsoft, на чиято сцена светеше посланието „Microsoft Loves OpenAI“, припомня The Wall Street Journal и обобщава какво означават новините за ключовите технологични гиганти.

Какво означава сделката за Apple

Използвайки технологията на OpenAI, Apple има шанс да предостави изкуствения интелект на своята огромна фенска база. Това може също така да помогне на гиганта от Купертино да продава повече устройства и да възстанови репутацията на своя гласов асистент Siri, докато разработва свои собствени модели на AI.

Акциите на Apple скочиха с над 7% във вторник до 207,15 долара, а пазарната стойност на компанията нарасна с 215 милиарда долара - най-големия ѝ еднодневен скок в историята - до рекорден връх при затваряне от 3,176 трилиона долара.

Ролята на OpenAI в Apple донякъде е ограничена. Стартъпът ще обработва някои функции, които собственият AI на Apple не може, като отговаряне на по-сложни заявки или съставяне на съобщения, с разрешение от потребителя.

Apple заяви, че ще интегрира своята нова персонализирана система за изкуствен интелект, наречена Apple Intelligence, с други модели на изкуствен интелект, включително продукти, разработени от Google. Компанията също така води дискусии с други доставчици на AI, според източници на WSJ.

И все пак представянето на OpenAI на събитието на Apple дава шанс на стартъпа да бъде рекламиран от най-успешната компания за потребителски технологии в света като лидер в генеративния AI. Това имплицитно изтъква преднината на OpenAI пред Google, който плаща на Apple до 20 милиарда долара годишно, за да бъде неговата търсачка по подразбиране и е най-големият конкурент на OpenAI и Microsoft.

„Искахме да започнем с най-доброто“, коментира Крейг Федериги, ръководител на софтуерното звено на Apple, добавяйки, че OpenAI „представлява най-добрия избор за нашите потребители днес“.

Междувременно сделката очевидно подразни най-гласовития конкурент на OpenAI: Илон Мъск. Миналата година предприемачът, който е бил сред ранните основатели на OpenAI, създаде конкурентния xAI. Той също така съди компанията на Сам Алтман за предполагаемо отклоняване от първоначалната ѝ мисия, като дава приоритет на печалбата пред ползата за човечеството.

„Абсурдно е, че Apple не са достатъчно умни, за да направят свой собствен AI, но по някакъв начин са в състояние да гарантират, че OpenAI ще защити вашата сигурност и поверителност!“, написа Мъск в X. Той заплаши да забрани устройствата на Apple в своите компании, ако технологията на OpenAI бъде интегрирана в операционните системи на Apple.

Гигантът от Купертино заяви, че потребителската информация няма да бъде споделяна с ChatGPT, който работи на сървъри на OpenAI.

Какво означава сделката за Microsoft

Microsoft е инвестирала повече от 13 милиарда долара в OpenAI за това, което по същество представлява 49% дял от приходите на нейното подразделение с печалба. Тези ресурси позволиха на OpenAI да разработи някои от най-мощните AI инструменти в света. Технологията на OpenAI помогна на Microsoft да изпревари съперниците си в надпреварата за AI.

Сега връзката между Apple и OpenAI повдига въпроси относно състоянието на партньорството OpenAI-Microsoft, какъв ексклузивен достъп има Microsoft до технологията на OpenAI и как новата сделка ще оформи дългогодишната амбиция на Microsoft да разработва потребителски AI продукти. Като най-голям инвеститор, Microsoft получава ранен достъп до най-новите модели на OpenAI и има известна видимост върху вътрешната работа. Но Apple вече също получава специален достъп до технологията на OpenAI, посочва WSJ.

Microsoft също така се надява да използва AI, за да спечели позиции на пазара на персонални компютри. Миналия месец гигантът представи нова линия PC, които използват по-малки AI модели, работещи на персонализиран AI чип, който може да генерира изображения и да изпълнява разширени функции за търсене. Сега някои хора в Microsoft гледат на алианса Apple-OpenAI като на пречка пред усилията за разработване на успешни потребителски AI продукти.

Microsoft обаче работи и с нови AI партньори. Миналата година сключи сделки с Meta и Mistral AI, като и двете изграждат системи за изкуствен интелект с отворен код. По-рано тази година Сатя Надела нае Мустафа Сюлейман, бивш изпълнителен директор на DeepMind и ръководител на AI стартъпа Inflection, който пое лидерството в звеното на Microsoft за потребителски AI.

В крайна сметка потенциалният прилив на ново използване на технологията на OpenAI от партньорството с Apple може да означава повече приходи за Microsoft, която хоства софтуера на стартъпа изключително в своя облак Azure.

Какво означава сделката за Google

Сделката може да бъде от полза за Microsoft, като вбие клин между Apple и Google, най-прекият конкурент на Microsoft на AI терена. От 2003 г. Google търсачката се появява по подразбиране в браузъра на Apple Safari. Способността на Siri да пренасочва потребителите към ChatGPT при някои заявки излага на риск трафика на интернет гиганта.

Какво означава сделката за OpenAI

Интегрирането на ChatGPT в продукти на Apple дава на OpenAI, който има около 100 милиона седмични потребители, достъп до много по-голяма вселена от потребителски потенциал. Около 2,2 милиарда устройства на Apple се използват в глобален мащаб, според информация на компанията.

Присъствието на OpenAI на голямо събитие на Apple е нещо като завръщане у дома за Алтман, който отдавна се възхищава на компанията и нейния основател, покойния Стив Джобс. През 2008 г. Алтман, който тогава е на 23 години, говори на събитие на Apple, за да популяризира своята услуга за проследяване на местоположението Loopt.

Доминацията на Apple в потребителските технологии съвпада с амбициите на Алтман да разработи още продукти по модела на ChatGPT, които да са много привлекателни за обикновените хора. Алтман също така работи върху персонално устройство, задвижвано от AI, с помощта на бившия дизайнер на Apple Джони Айв.