В понеделник Apple представи дългоочакваната си стратегия за изкуствен интелект. В нейните рамки технологичният гигант ще интегрира новата си технология Apple Intelligence в своя набор от приложения, включително Siri, и ще включи чатбота ChatGPT на OpenAI в своите устройства.

По време на близо двучасова презентация на годишната конференция за разработчици на компанията ръководителите, включително главният изпълнителен директор Тим Кук, изтъкнаха как гласовият асистент Siri ще може да взаимодейства със съобщения, онлайн пощи, календар, както и с приложения на трети страни. Той ще може да пише имейли и да променя тона на гласа си според случая.

Отдавна известен с фокуса си върху безопасността на потребителите, производителят на iPhone също така даде знак, че планира да се разграничи от конкурентите си Microsoft и Google, като постави неприкосновеността на личния живот „в основата“ на своите функции.

Но Уолстрийт сякаш очакваше повече ослепителни функции за изкуствен интелект и увереност, че Apple е в добра позиция да се конкурира в областта на изкуствения интелект с пазарния лидер Microsoft, и прие събитието хладно. Акциите на Apple затвориха със спад от близо 2%. Ценните книжа на технологичния гигант, които изостават от тези на други големи компании в сектора тази година, се повишиха с 13% миналия месец в навечерието на събитието.

„Тук няма нищо, което да изстреля бранда нагоре от очакваната траектория на инкрементализъм“, коментира пред Reuters Дипанджан Чатърджи, анализатор във Forrester. „Apple Intelligence наистина ще зарадва потребителите си по малки, но значими начини, но няма да изравни Apple с нейните колеги.“

Подходът на гиганта от Купертино контрастира с ориентацията на неговите съперници към предприятията. Компанията се надява, че тези стъпки ще убедят нейните над 1 млрд. потребители - повечето от които не са любители на технологиите - в необходимостта от AI. Затова и изпълнителният директор на Apple Крейг Федериги нарече Apple Intelligence „изкуствен интелект за всички нас“. Компанията все още е прекалено зависима от продажбите на iPhone, а някои анализатори смятат, че е малко вероятно да се постигне някакъв тласък от новите функции на AI в краткосрочен план.

„В тази ранна надпревара се усеща, че Alphabet, а още повече Microsoft, са в по-добра форма след първоначалните си ходове, благодарение на облачните си активи“, акцентира Паоло Пескаторе, анализатор и основател на PP Foresight.

Функциите на изкуствения интелект, обявени на Световната конференция на разработчиците на Apple, ще се предлагат с най-новата операционна система за нейните устройства, която също беше демонстрирана на събитието. Технологичният гигант използва събитието в централата си в Купертино, Калифорния, всяка година, за да представи актуализации на собствените си приложения и операционни системи, както и да покаже на разработчиците нови инструменти, които те ще могат да използват.

Обновяване на Siri

Обновената Siri ще има по-голям контрол, което ще ѝ помогне да прави това, което в миналото се оказваше трудно, защото асистентът трябваше да разбере точните намерения на потребителя, както и как работи дадено приложение. Siri също така ще се възползва от опита на ChatGPT, но ще иска разрешение от потребителите, преди да се обърне към услугата на OpenAI. Това е заложено в сътрудничеството на Apple с подкрепяния от Microsoft стартъп, а функцията за защита на личните данни беше многократно подчертана от производителя на iPhone.

Въпреки това обаче партньорството веднага предизвика въпроси относно неприкосновеността на личния живот на потребителите. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск например заяви в X, че незабавно ще забрани устройствата на Apple в своите компании, ако компанията интегрира технологията на стартъпа на ниво операционна система.

Интеграцията на ChatGPT ще бъде налична по-късно тази година, а след това ще последват и други функции с изкуствен интелект, заявиха от Apple, като добавиха, че чатботът може да бъде достъпен безплатно и че информацията за потребителите няма да бъде записвана. По-късно в понеделник Apple публикува документ, в който подробно се описва как нейните функции, включително тези, които се използват от OpenAI, ще гарантират безопасността на данните на потребителите. Това включва обработката на по-сложни задачи от сървърите на Apple в рамките на ново предложение, наречено Private Cloud Compute.

Apple също така заяви, че планира да добави технологии от други компании за изкуствен интелект в своите устройства на фона на съобщенията, че обсъжда потенциално обвързване с дългогодишния си партньор в областта на търсенето Google.

За захранване на функциите на изкуствения интелект Apple планира да използва комбинация от обработка в устройството и изчисления в облака. Това означава, че AI функциите ще бъдат налични само в най-новите iPhone-и, като се започне с iPhone 15 Pro, както и в предстоящите модели.

Компанията, която отдавна се противопоставя на обработката на потребителски данни в облака заради опасения за неприкосновеността на личния живот, посочи, че нейният подход ще предложи повече защити, тъй като планира да използва собствени чипове в центровете за данни, снабдени с функции за сигурност. Анализаторите твърдят, че използването на собствени чипове също така може да помогне на Apple да избегне разходите за скъпите чипове на Nvidia.

Технологичният гигант разкри още, че новата iOS 18 - софтуерът, който захранва нейното водещо устройство, ще направи началния екран на iPhone по-персонализиран. Той ще бъде снабден с функция „заключване на приложение“, която ще помогне на хората да защитават чувствителна информация. Потребителите могат да изберат да заключват конкретни приложения и да контролират по-строго данните в операционната система.

Компанията също така прави своят хедсет за смесена реалност Vision Pro достъпен в още осем държави, включително Китай и Япония. Новият софтуер за хедсета VisionOS 2 ще използва машинно обучение за създаване на снимки с естествена дълбочина.