Днес започна може би най-важното събитие за Apple от години насам, тъй като компанията е изправена пред множество предизвикателства. Очаква се на започващата в понеделник годишна конференция за разработчици Worldwide Developers Conference тя да обяви партньорство с производителя на ChatGPT OpenAI и да представи първата партида инструменти за генеративен изкуствен интелект, които ще бъдат внедрени в мобилната ѝ операционна система.

Големият тласък в областта на AI може да стимулира растежа на продажбите и услугите на iPhone за години напред, тъй като потребителите вече чакат по-дълго от обикновено, за да обновят устройствата си, а несигурната икономическа среда натежава върху технологичния гигант, особено в Китай. Той също така е изправен пред регулаторни проблеми във Вашингтон, а тази седмица беше задминат от производителя на чипове Nvidia като втората по големина публична компания в САЩ.

„Виждаме генеративния изкуствен интелект като ключова възможност в нашите продукти и вярваме, че имаме предимства, които ни отличават там“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на последния разговор за приходите на компанията в началото на май, като отбеляза, че тя ще обяви новини през „следващите седмици“.

Моментът също заслужава внимание: Apple невинаги първа приема и интегрира нови технологии - обикновено тя изследва, разработва и се стреми да усъвършенства нови технологии в продължение на години, преди да ги включи в нови продукти - но скоростта, с която светът възприема генеративния изкуствен интелект, може би ускорява нуждата да предложи смартфон с най-модерната технология.

Според анализатора на Wedbush Дан Айвс OpenAI, която се занимава изцяло с изкуствен интелект, ще „постави началото на нова граница за Apple“ - такава, която ще има трайно въздействие върху нейните продукти и услуги.

CNN прави подробен преглед на това, което се очаква от голямото събитие на Apple:

AI, AI, и още AI

Очаква се Apple да нарече инициативата си за изкуствен интелект Apple Intelligence. Според нов доклад на Bloomberg тя ще изисква iPhone 15 Pro или устройство с чип M1 или по-нов.

Може би най-очевидният начин, по който Apple би могла да възприеме генеративния AI - шумната форма на изкуствен интелект, която може да предоставя обмислени и задълбочени отговори на въпроси - е чрез Siri, виртуалния асистент на компанията, който досега може да се похвали с успешни резултати. Интеграцията с най-новия модел ChatGPT-4o на OpenAI има потенциал да катапултира Siri години напред, като превърне функцията в чатбот за iPhone.

Това би позволило на Siri да изпълнява специфични задачи, като например да припомни снимка, направена преди години на устройството, или да отговаря подробно на въпроси за времето, новините и любопитни факти. С течение на времето Siri може да научи предпочитанията, да опознае личността на конкретния потребител и да реагира по съответния начин.

Като се има предвид как конкурентите на Apple вече са въвели генеративни инструменти, функциите с изкуствен интелект за iPhone вероятно биха могли също така да помагат на потребителите да обобщават и изготвят имейли или да извеждат информация на екрана на устройството. Освен това е много вероятно технологията да се адаптира автоматично и безпроблемно към потребителите въз основа на глас, звук и естествен език, както и на изображения и контекстуални сигнали.

„Генеративният изкуствен интелект ще позволи на следващите поколения iPhone да се превърнат в шесто чувство, което ще ни даде възможност да сканираме и взаимодействаме със света около нас“, коментира пред CNN Томас Хюсън, анализатор от компанията за пазарни проучвания Forrester.

Това може да означава и промени за цялата екосистема на Apple чрез вграждане на AI в собствените ѝ приложения като Apple Maps, iMovie и iPhoto. Някои анализатори очакват компанията да пусне инструменти за разработчиците и създателите на приложения за създаване на нови изживявания.

Рийс Хейдън, старши анализатор в ABI Research, пък очаква демонстрациите по време на събитието да подчертаят точките, в които AI на устройството носи допълнителна стойност. Той също така смята, че Apple ще отдели време за очертаване на дългосрочната си визия.

„AI все повече ще бъде основополагащ за целия стратегически фокус на Apple, така че ще се подчертаят усилията за научноизследователска и развойна дейност, които се движат напред, очакваните инвестиции и придобиванията, които компанията е направила в подкрепа на своето предложение“, казва той.

Стратегическо партньорство

През пролетта се съобщаваше, че Apple обсъжда възможности за партньорство както с OpenAI, така и с Google, за да захранва своите инструменти за изкуствен интелект. Сега обаче се смята, че компанията е сключила договор със създателя на ChatGPT - партньорство, за което тя се очакава да даде подробности по време на конференцията.

„Ако OpenAI отговаря за захранването на възможностите на Apple за изкуствен интелект, очаквам официално обявяване на партньорството, тъй като потребителите и предприятията искат да разберат неговите правила, както и за какво се подписват и как се използват техните данни“, категоричен е Хейдън.

Въпреки че партньорството би дало на компанията така необходимия тласък на иновациите, то също така би могло да затрудни контрола на Apple върху разработването на продукти и върху правилата и регулациите за събиране на данни и неприкосновеност на личния живот, предупреждава още той.

Сближаването на Apple с компания и технология, които все още не са спечелили общественото доверие, може да породи някои рискове за технологияния гигант в бъдеще. OpenAI продължава да бъде критикувана за някои свои практики. Тази седмица група настоящи и бивши нейни служители поискаха от нея да бъде много по-прозрачна по отношение на „сериозните рискове“, свързани с изкуствения интелект, и да защитава служителите, които изразяват опасения относно технологията, която създават.

Групата призова компаниите за изкуствен интелект да насърчават „култура на открита критика“, която да приветства, а не да наказва хората, изразяващи своите опасения, особено в момент, когато регулациите се опитват да настигнат бързо развиващата се технология.

Фокус върху неприкосновеността на личния живот и сигурността

Apple отдавна се фокусира върху неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите и това вероятно ще бъде отразено и в рамките на конференцията.

Компаниите признават сериозните рискове, които крие изкуственият интелект - от манипулиране и разпространение на дезинформация до загуба на контрол, което потенциално може да доведе до изчезване на хората. Много изследователи и разработчици в областта на AI вече изразиха необходимостта от по-добро информиране на обществеността за рисковете и мерките за защита. Apple ще трябва да обърне внимание на това как използването на този вид технология ще се отрази на потребителите.

Актуализация на Vision Pro

Apple вероятно ще предостави и актуализация на своят хедсет за смесена реалност Vision Pro, който беше обявен преди една година и пуснат на пазара през февруари.

По време на последния си разговор за приходите на компанията главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че повече от половината от 100-те компании от списъка на Fortune вече са закупили Apple Vision Pro.

„Проучваме иновативни начини за използването на хедсета за неща, които не са били възможни преди“, добави тогава той.

Генеративният изкуствен интелект може потенциално да изведе Vision Pro на друго ниво на персонализация и потапяне и да доведе до нови случаи на използване за бизнеса, особено в сферата на образованието и медицината.

Туонг Нигуген, директор-анализатор в компанията за пазарни проучвания Gartner, коментира, че всяка компания, която се интересува от подобни хедсети, „трябва да мисли за AI“ във всички свои продуктови линии.

„Никой все още не знае кой е победител, така че в момента те събират всички тези случаи на употреба, с фокус върху предприятията, и представят аргументи защо това е бъдещето на преживяванията и устройствата“, казва той.