„Нашето общество има ниска финансова култура, изразяваща се в незнание как да управляваме средствата си. Инвестициите тук са тема табу за много хора. Българите трябва да разберат, че не е добра идея парите им да стоят „под матрака“ или само в банките, където не им носят никаква доходност.“

Това каза Магдалена Илиева, мениджър в iuvo, в дискусионния панел Да владееш парите си: Решения за управление на лични финанси по време на 15-тото издание на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ.

„Българинът най-често влага парите си в имоти, въпреки че всичко зависи от определения бюджет. Лошото е, че последните статистики показват, че 90% от хората тук не инвестират, което е стряскащо, на фона на 24% в ЕС. Това ме навежда на мисълта, че българите имат страх от инвестиране“, каза Илиева, като подчерта важността на финансовата грамотност.

Попитана какви грешки най-често се допускат в инвестициите, мениджърът на iuvo изтъкна, че първото нещо, което човек трябва да прецени за себе си, е каква е неговата толерантност към риска, който може да поеме. Независимо за какъв тип инвестиране става дума.

Следващата стъпка, каза тя, е определянето на клас активи, в които да се вложат средствата. Тогава вече предстои да се направи конкретната диверсификация. Период от време, вид средства и изграждане на цялостен план. Когато всичко това е направено, човек трябва да проучи мениджмънта и финансовите отчети на компаниите, в които иска да инвестира, според Илиева.

„Да умееш да управляваш активите си е изкуство, но човек трябва да бъде подготвен за него. Няма как да ти липсва финансова грамотност, да не се интересуваш и да не си чел, но да се опитваш да инвестираш. Много хора, които имат по 2-3 висши образования, не могат да се справят с финансите си“, посочи още мениджърът на iuvo.

„Българите трябва да разберат, че не е добра идея парите им да стоят под матрака или в банки, където не им носят никаква доходност“, категорична беше Магдалена Илиева.