Има две основни неща в инвестициите. Първото е далновидност – чисто психологически да разбереш, че имаш нужда да се грижиш за бъдещето. Инвестицията е отлагане на консумацията сега за бъдещ момент. Второто е дисциплина.

Това изтъкна по време на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024 Спасимир Маджаров, директор за България на Amundi - най-голямото дружество за управление на активи в Европа. В рамките на събитието, което се проведе на 4 юни, Маджаров участва в панел, посветен на личните финанси, заедно с Веселин Георгиев – мениджър на Binance за Бългрия и Магдалена Илиева – мениджър на iuvo. Модератор на дискусията беше бизнес журналистът на bTV.Живка Попатанасова.

„През 2022 г. нашата индустрия управляваше около 2 милиарда евро. Това се равнява на 2,3% от БВП. В първото тримесечие на 2024 г. те са вече 5 млрд. лева, т.е. - имаме ръст от 25%“, посочи Маджаров.

За сравнение, в Чехия този коефициент на инвестиционни фондове спрямо БВП е 5%. В Австрия се равнява на 40%. „Ние тръгваме от ниска база, бидейки нова демокрация, но виждаме как все повече хора се интересуват от това как могат да се грижат за парите и бъдещето си“, заяви директорът на Amundi.

Попитан за необходимите първи стъпки в света на инвестициите, Маджаров посочи две основни неща.

Първото е далновидност – чисто логически да разбереш, че имаш нужда да се грижиш за бъдещето. Той определи този процес като това да отлагаш консумацията сега за бъдещ момент.

Второто е дисциплина. Когато човек осъзнае, че трябва да се грижи за бъдещето и парите си, пътищата не са толкова много.

„Има хора, които инвестират самостоятелно и постигат успех, тъй като има много леснодостъпна информация. Ако изберете този път обаче, трябва да умеете да филтрирате информацията което означава много четене, съответно и много време. Да анализираш пазари, компании, макроикономика и геополитически фактори е само част от целия поток от необходима информация“, каза Маджаров.

Също така, когато инвестирате сами, възможността за диверсификация е ограничена, добави той. „За да изградите портфолио, да купите 20-30 позиции, трябва доста време. При нас това е решено априори, защото в един фонд има между 50-60, а дори 1000 позиции. Човек трябва да осъзнае с какво време разполага, за да избере правилния път за инвестиране. Най-лесният и бърз вариант е с инвестиционен фонд, който решава голяма част от казусите”, подчерта Маджаров.

Пазарният експерт изтъкна решаващата роля на образованието за успешното управление на активи. Той заяви, че хората не могат да разчитат единствено на държавата за финансова грамотност, като отбеляза, че пропуските във формалното образование налагат лична инициатива в търсенето на знания:

„Държавата не е някакъв митичен герой, който може да реши всичко. Ако нещо е пропуснато в училище, то човек трябва да възприеме собствена инициатива за познание.“