Ралито на златото продължава, като цените му отново достигнаха исторически връх в четвъртък, и има още хоризонт за покачване, тъй като централните банки продължават да купуват кюлчета в рекордни количества.

Цените може да се повишат до 2300 долара за унция през втората половина на 2024 г., особено на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти през втората половина на 2024 г., посочва Аакаш Доши, ръководител на проучването на суровините в Северна Америка на Citi, пред CNBC. В момента златото се търгува на 2,203 долара.

Цените на жълтия метал са склонни да имат обратна зависимост с лихвените проценти, така че очакванията са тъй като те ще падат, златото да става все по-привлекателно в сравнение с активи с фиксиран доход като облигациите, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихви.

Macquarie също прогнозира, че цените на златото ще достигнат нови върхове през втората половина на годината. Въпреки че признават, че физическите покупки на злато са повишили цените, стратезите на компанията приписват неотдавнашния скок в цените от 100 долара на „значителни покупки на фючърси“.

„Централните банки, които придобиха исторически количества злато през последните две години, продължават да бъдат силни купувачи и през 2024 г.“, казва глобалният ръководител за централните банки на Световния съвет по златото Шаокай Фан. „Тези покупки засилиха цените на благородния метал въпреки високите лихвени проценти и силния долар“.

По-високите лихвени проценти обикновено намаляват привлекателността на златото в сравнение с облигациите, тъй като то не плаща никаква лихва, докато по-силният долар убива блясъка на кюлчетата за притежателите на други валути. В същото време силното физическо търсене на злато се подхранва от привлекателността му като актив-убежище на фона на геополитическата несигурност.

„През последното десетилетие Русия и Китай бяха най-големите купувачи“, казва Доши.

Най-големият купувач - Китайската централна банка

Китай е водещият двигател както за потребителското търсене, така и за покупките на злато от централната банка и няма вероятност тази тенденция да се забави.

Сред централните трезори Народната банка на Китай е най-големият купувач на злато през 2023 г. Слабата китайска икономика и затрудненият сектор на недвижимите имоти насочиха повече инвеститори към активите-убежища, като индивидуалните инвестиции в злато остават стабилни, казват от WGC.

Централната банка на Полша е вторият по големина нетен потребител на злато, като е купила 130 тона кюлчета през 2023 г.

„Предизвикателствата на руско-украинската война в съседство водят до желанието на Полша за стабилност“, акцентира изпълнителният директор на Wheaton Precious Metals Ранди Смолууд.

Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински през 2021 г. обяви планове за купуване на 100 тона злато в опит да засили финансовата сигурност на страната, според информация на местни медии.

Сингапур регистрира третото най-високо нетно ниво на ново злато през 2023 г., водено от покупките на Паричните власти на Сингапур (MAS), които са придобили 76,51 тона. Въпреки че MAS не разкрива причината за инвестиционното решение, Фан предпололага, че централните банки навсякъде са били предпазливи по отношение на геополитическите рискове от продължаващия конфликт между Русия и Украйна.

„Те вероятно са коригирали разпределението на резервите в съответствие с възгледите си за риска“, посочва още той.

Покупки на дребно

По-високите цени на златото също така се дължат на покупките на дребно на бижута, кюлчета и монети. Освен че Народната банка на Китай купи най-много злато сред световните централни банки, страната регистрира и най-голямото количество покупки на дребно на жълтия метал.

„На ниво потребители на дребно Китай беше основен фактор за силното търсене на злато миналата година, тъй като хората се насочиха към жълтия метал, за да се диверсифицират от други класове активи“, казва Фан.

Според данни на Световния съвет по златото Китай изпреварва Индия и е най-големият купувач на златни бижута в света през 2023 г. Китайските потребители са купили 603 тона миналата година, което е 10% увеличение от 2022 г.

Наред с Китай потребителското търсене на злато в Индия също е едно от най-големите в света, посочва Ранди Смолууд, особено по време на сватбения сезон в страната, който обикновено продължава от октомври до декември и от януари до март.

„Златото винаги е най-ценният подарък, който можете да дадете на някого в Индия. Това е наистина е важен фактор през сватбения сезон“, казва той.

Въпреки че търсенето на бижута в Индия трябва да продължи да бъде значително, по-скъпото злато може да ограничи тези разходи, добавят обаче от WGC. Търсенето на златни бижута в Индия е намаляло с 6% до 562,3 тона през 2023 г. спрямо предходната година. Въпреки това инвестициите на Индия в златни кюлчета и монети са нараснали със 7% на годишна база. Търсенето на злато от централната банка на страната също продължава да бъде силно, като тя е придобила 8,7 тона злато през януари, отбелязвайки най-високата месечна покупка от юли 2022 г.

В добавка към Китай и Индия, търсенето на злато в Турция миналата година почти се е удвоило в сравнение с 2022 г., според статистиката на WGC:

„Високата потребителска инфлация, ограничените налични алтернативни инвестиции и вътрешната политическа несигурност по време на президентските избори миналата година доведоха до търсенето на жълтия метал в Турция“.

„Турция също отбеляза силно търсене на дребно, като инвеститорите натрупаха злато по време на президентските избори миналата година, за да се предпазят от потенциална волатилност на турската лира“, обяснява Фан.

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция скочи до 67,07% през февруари. Турската лира загуби 40% от стойността си спрямо долара през последната година и в момента се търгува на рекордно ниско ниво.