Според Citi цените на златото биха могли да се повишат до 3000 долара за тройунция, а тези на петрола - до 100 долара за барел, през следващите 12-18 месеца, при наличието на един от три потенциални катализатора.

Златото, което понастоящем се търгува за 2 016 долара, може да нарасне с около 50%, ако централните банки рязко увеличат покупките на жълтия метал, при евентуална стагфлация или в случай на дълбока глобална рецесия, коментира пред CNBC Аакаш Доши, ръководител на отдела за изследване на суровините в Citi за Северна Америка.

Златната треска на централните банки

"Най-вероятният пряк път на златото към стойността от 3000 долара за тройунция е бързото ускоряване на съществуваща, но бавно развиваща се тенденция: дедоларизация в централните банки на развиващите се пазари, която на свой ред води до криза на доверието в щатския долар", казват анализаторите на Citi. 

Това би могло да удвои покупките на злато от централните банки, оспорвайки потреблението на бижута като най-големия двигател на търсенето на благородния метал, уточнява Доши.

Покупките на злато от централните банки "се ускориха до рекордни нива" през последните години, тъй като те се стремят да диверсифицират резервите и да намалят кредитния риск, припомнят още от Citi.

Китайската и руската централна банка са водещи в покупките на злато, като Индия, Турция и Бразилия също увеличават покупките на кюлчета. Световните централни банки поддържат две последователни години на нетни покупки на злато в размер на над 1000 тона, потвърждават и от Световния съвет по златото през януари.

"Ако количеството се удвои много бързо до 2000 тона, смятаме, че това би било много благоприятно за златото", акцентира Доши. 

Глобална рецесия?

Друг фактор, който би могъл да доведе златото до 3000 долара, е "дълбока глобална рецесия", подтикваща Федералния резерв на САЩ към бързо намаляване на лихвените проценти.

"Това означава, че спирачките са били ударени не до 3%, а до 1% или по-ниско. Подобен развой също може да ни отведе до цена от 3000 долара", смята Доши, като отбеляза, че това е малко вероятен сценарий.

Цените на златото са склонни да споделят обратна зависимост с лихвените проценти. С понижаването на лихвените проценти златото става по-привлекателно в сравнение с активите с фиксирана доходност като облигациите, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в подобна среда.

Основният лихвен процент на Фед е между 5,25% и 5,5% от юли 2023 г. насам, което е най-високата стойност от януари 2001 г., когато той се изстреля до 6% след спукването на дотком балона. Пазарите очакват Фед да намали лихвите през май или юни. 

Стагфлацията - нарастващ темп на инфлация, забавяне на икономическия растеж и увеличаване на безработицата - би могла да бъде друг спусък, въпреки че Доши посочва, че има "много малка вероятност" за такъв сценарий.

Златото се възприема като сигурно убежище и има склонност да се представя добре в периоди на икономическа несигурност, когато инвеститорите се отдръпват от по-рисковите активи като акциите.

Като се абстрахираме от тези три потенциални катализатори, от Citi споделят, че техният базов сценарий за златото е 2150 долара за тройунция през втората половина на 2024 г., а средната цена на златото да е малко над 2000 долара през първата половина.„Нов рекорд може да бъде достигнат към края на 2024 г.“, добавя Доши.

Петрол на 100 долара?

Друг възможен сценарий, на който акцентират от Citi, е цените на петрола отново да достигнат трицифрени стойности. Катализаторите за достигане на 100 долара за барел включват по-високи геополитически рискове, по-дълбоки съкращения на ОПЕК+ и прекъсвания на доставките от ключови региони за добив на петрол, казва Доши.

Продължаващата война между Израел и „Хамас“ все още не е засегнала производството или износа на петрол, като единственото значително въздействие са атаките на хутите от Йемен срещу петролни танкери и други кораби, преминаващи през Червено море.

Но Ирак например вече беше засегнат от конфликта и всяка по-нататъшна ескалация може да навреди на други основни доставчици от ОПЕК+ в региона, предупреждават от Citi.

Последните събития показват, че напрежението на границата между Израел и Ливан нараства, което поражда опасения, че войната в Газа може да се разпространи и на други места в Близкия изток.

Доши казва, че Ирак, Иран, Либия, Нигерия и Венецуела са уязвими от прекъсвания на доставките, като е възможно да се стигне до по-строга политика на санкции на САЩ спрямо Иран и Венецуела.

Не могат да бъдат изключени и други геополитически рискове, като например спад в доставките на руски петрол, ако Украйна атакува руските рафинерии с дронове, предупреждават в заключение анализаторите на Citi, а Доши добавя, че тяхната базова прогноза за петрола е около 75 долара за барел за годината.