Или се адаптираш, или умираш - това е общото мнение, когато става въпрос за приемането на дигиталните активи от традиционните банки. Швейцария е главен пример за това: някои от нейните жители вече могат да плащат не само кафето си с криптовалути, но и данъците си, отбелязва Euronews.

Европейският съюз наваксва, като дигиталните валути ще бъдат широко регулирани, когато Регламентът за пазарите на криптоактиви (MiCAR) влезе в действие на 1 януари 2025 г. "Европа стана един от лидерите, особено когато говорим за тази рамка за регулиране на криптоактивите", заяви Иля Волков, член на борда на Crypto Valley Association, на банковия симпозиум Web3 в Женева миналата седмица.

Събитието събра на едно място традиционни и дигитални банки, както и доставчици на блокчейн услуги, за да обсъдят приемането на технологията и криптовалутите. И така, може ли биткойнът да се окаже в обикновена банкова сметка? Отговорът на Волков е "със сигурност".

"Клиентите на традиционните банки вече ги питат за достъп до криптовалути", казва Волков, обяснявайки, че развитието на тази технология е подобно на преминаването от плащане с кредитни карти към Apple Pay или Google Pay.

Според него преходът ще стане не просто търсен, а задължителен за клиентите на традиционните финансови институции. "Смятам, че е много важно, защото е по-прозрачно, по-ефективно по отношение на, разходите", казва той, позовавайки се на това как технологията, която стои зад криптовалутите, наречена блокчейн, е децентрализирана.

Това означава, че тя не изисква посредници, което намалява разходите, а криптото в блокчейн - мрежата от компютри, използвана за съхраняване на записите на транзакциите - се разглежда като гаранция за защита на активите на клиентите.

Силното представяне на криптото

Пазарната капитализация на криптовалутите наскоро нарасна над 2,4 трилиона евро в световен мащаб, което е приблизително половината от номиналния БВП на Германия. Те функционират извън установените финансови системи и не са обвързани с материални активи като златото. В резултат на това обаче те са по-нестабилни от традиционните валути.

Криптовалутите се създават чрез изчислителен процес, наречен добив, който е и начинът, по който транзакциите се вписват официално в блокчейна. Неговият децентрализиран характер, който хроникира всяка транзакция в тази мрежа, гарантира прозрачност. Инвеститорите и анализаторите все по-често смятат, че криптовалутите са "дигитално злато", тъй като се смятат за сигурни поради използването на криптография, която обещава 100% сигурност срещу нарушаване на самоличността.

Популярни примери са етериум и биткойн, като последният достигна, и се върти около, най-високата си стойност за всички времена. Критиците на концепцията обаче твърдят, че нейната присъща стойност - всъщност е нула.

"Биткойнът се провали в обещанието си да бъде глобална децентрализирана дигитална валута и все още почти не се използва за легитимни преводи", заявиха в скорошна публикация в блога си Улрих Биндсейл и Юрген Шааф, двама служители от Европейската централна банка (ЕЦБ). Според тях биткойнът не е подходящ като платежно средство или инвестиция, тъй като трансакциите с него все още са неудобни, бавни и скъпи.

От друга гледна точка според някои експерти използването на криптовалути вече се разпространява сред предприятията и клиентите в Европа. "За клиентите на дребно блокчейн може да донесе повече прозрачност, защото когато плащате, можете наистина да проследите транзакцията, къде отиват парите ви и откъде са дошли, което е наистина добро предимство", казва Волков.

Въпреки че според него криптовалутите ще служат като алтернативна форма на плащане в бъдеще, той смята, че традиционните местни валути ще бъдат все така силни през следващите десетилетия. След като блокчейн технологията бъде широко възприета и съчетана с традиционните финансови технологии, токенизацията може да се окаже едно от най-привлекателните предимства. Процесът превръща различни активи, включително акции и данни, в дигитални токени, които в крайна сметка могат да се използват за плащания - дори за нещо като сутрешното ви кафе.

Що се отнася до инвестициите, "виждаме, че все повече реални активи навлизат в блокчейн - утре ще търгуваме с ценни книжа под формата на токени в блокчейн", коментира Волков. Crypto Valley Association също така смята, че в бъдеще биткойн и подобни криптовалути биха могли да служат като основен начин за съхранение на стойност, отправяйки предизвикателство към настоящата система, в която централизираните финансови институции събират и контролират средствата.

"Сега, с блокчейн, мисля, че в някакъв момент ще имаме изискване от страна на клиентите за управление на активите по децентрализиран начин, при който финансовите институции няма да имат пряк достъп до средствата без специално разрешение или искане от страна на клиентите", казва Волков.

Какво ще е необходимо, за да се превърне това в реалност?

Криптовалутите придобиха популярност, като функционираха извън правителствения контрол и регулаторния надзор. Въпреки това, за да бъдат широко използвани за плащания и инвестиции, сега те трябва да бъдат вкарани в традиционната система с адаптивни регулации, гарантиращи безопасността. Задачата обаче е огромна.

Не само че съществуват над 13 000 криптовалути, като почти 9000 са активни или ценни на пазара, но и има около 420 милиона притежатели, от които 31 милиона в Европа. Приблизително 18 000 предприятия в целия свят са започнали да ги приемат с надеждата да получат конкурентно предимство. Въпреки това светът на криптото все още е изправен пред фрагментирана регулация, докато обещава предимствата на трансконтиненталните плащания за кратко време с ниски разходи.

"Става въпрос за изискванията за съответствие", обяснява Волков. "Когато става въпрос за традиционните финансови институции и банки, те следват някои сложни регулаторни изисквания за борба с прането на пари или процедури от типа "опознай своя клиент."

"Така че този вид неща всъщност са скъпи, когато става въпрос за блокчейн, защото говорим за много транзакции от различни места, различни монети и просто големи инвестиции за правилното създаване на системата вътре в традиционните институции", добавя той.

За да се изгради сигурна и прозрачна система, е необходимо да се хармонизира регулирането. Европейският съюз вече е постигнал напредък, като е приел MiCAR. "Криптовалутите ще бъдат регулирани, така че всъщност сега се прави стъпката, за да може да се слее традиционното банкиране с криптофинансирането", казва Сесилия Перегрина от PwC Швейцария.

Друг пример е град Лугано в Швейцария, където кметството наскоро разшири списъка с данъци и общински такси, които могат да се плащат в криптовалути (приемат Bitcoin BTC и Tether USDT). По-конкретно, градът е приел система, при която жителите сканират QR код върху фактурата и след това избират кой мобилен портфейл искат да използват за плащане.

Такива мерки са изключително полезни за криптолюбивото население на града: около 15% от жителите използват дигитални валути в ежедневието си, като в града има и над 300 магазина и заведения, които приемат плащания в криптовалути.