Биткойнът и златото се движат в тандем, а миналата седмица и дигиталната валута, и благородният метал достигнаха нови рекордни стойности.

Тези печалби са постигнати в колеблив период за акциите, като S&P 500 се е повишил само с 3% през последния месец, докато инвеститорите се опитват да разберат следващия ход на Федералния резерв за лихвените проценти, посочва Business Insider.

Златото и това, което някои наричат негов дигитален еквивалент, се възползват по различни начини от необичайната макроикономическа среда, в която инфлацията и лихвените проценти остават основен приоритет за пазара, казват анализаторите.

"Мисля, че това наистина е съвпадение - златото привлича определени хора, а биткойнът се търси от други инвеститори", казва пред Business Insider Катлийн Брукс, директор проучвания в брокерската компания XTB. "Но тези алтернативни класове активи също са нещо като безопасна инвестиция, където всичко изглежда наред."

"Няколко фактора доведоха до новите рекорди, но всъщност е странност на макрофона, че и двете се покачват едновременно."

Биткойн блиц

След няколко трудни години биткойнът започна 2024 г. с подем. Токенът се търгува за над $73 000 и е поскъпнал с близо 75% от 1 януари насам, според индекса на CoinDesk.

Този скок го катапултира над предишния му връх от $69 000, поставен през ноември 2021 г. в разгара на последния криптобалон. През януари Комисията по ценните книжа и фондовите борси изстреля стартовия пистолет на звездното рали на биткойна, като одобри 11 спот ETF, което позволи на институционални инвеститори да се включат в криптовалутата за първи път.

Инвеститорите се вълнуват и от предстоящия халвинг, който се очаква да се състои през април. Това ще намали наполовина възнаграждението за добив на нови блокове, което в миналото е повишавало цената на биткойн, като е правело предлагането по-оскъдно.

"Разпространението в сферата на ETF беше огромно за биткойна", казва Брукс. "Предишните намаления останаха незабелязани - но този път това не се случи, защото токенът е много по-популярен и това би трябвало да помогне за поддържане на търсенето."

Златна серия

Подемът на златото в началото на 2024 г. беше по-незабележим - но това е естествено, когато става въпрос за актив, който инвеститорите са склонни да възприемат като "сигурно убежище", определяно от ниската му волатилност.

Благородният метал леко се понижи във вторник, но все още е нагоре с около 4,5% от началото на годината до $2159 за тройунция. Това е над предишния рекорден връх от $2140, достигнат през декември. През последните месеци централните банки на държави като Китай, Турция и Индия започнаха да изкупуват злато, което също допринесе за повишаване на цената му.

Изглежда, че те се зареждат, за да диверсифицират резервите си, тъй като други основни активи, като например щатският долар, поевтиняват, докато търговците се подготвят Фед да намали лихвените проценти, пише BI.

"Златото до голяма степен се движи от централните банки, без съмнение", казва Марк Оствалд, главен икономист на ADM Investor Services International.

"Те се чувстват неудобно от факта, че имат твърде много долари в портфейлите си. Няма много други алтернативи, но златото е една от тях."

Анализаторите също така смятат, че силното поскъпване на златото напоследък е подчертало статута му на убежище за инвеститорите, тъй като войните в Украйна и Газа се проточиха, а по-силната от очакваното инфлация все още подхранва тревогите на пазара.

Биткойнът и златото са два от най-горещите активи на пазара в момента - само че по съвсем различни причини.