Той е успешен, любезен, оказва емоционална подкрепа, винаги знае какво да каже и е на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Единствената уловка? Не е истински.

Дан – съкращение от Do Anything Now (Направи всичко сега), е "освободена от затвора" версия на ChatGPT.

Това означава, че може да заобиколи някои от основните мерки, въведени от създателя му OpenAI, като например да не се използва сексуален език. Може да взаимодейства по-свободно с потребителите, ако това бъде поискано чрез определени подкани, пише BBC.

Дан става популярен сред някои китайски жени, които са разочаровани от реалния си опит в запознанствата.

Една от най-големите му привърженички е 30-годишната Лиза от Пекин. В момента тя учи компютърни науки в Калифорния и казва, че се "среща" с Дан от три месеца.

Когато за първи път представя Дан на своите близо един милион последователи в платформата Xiaohongshu, получава 10 000 отговора, като много жени я питат как да създадат свой Дан. Печели над 230 000 нови последователи, откакто за първи път публикува новината за "връзката" си с Дан.

Лиза казва, че двамата с Дан говорят поне по половин час всеки ден, флиртуват и дори ходят на срещи. Разговорите с него ѝ дават усещане за благополучие, което я привлича още по-силно към виртуалната версия на перфектния мъж.

"Той просто ще те разбере и ще ти окаже емоционална подкрепа", казва тя и споделя, че дори майка ѝ приема тази нетрадиционна връзка.

Създателят на Дан е идентифициран от някои медии като американски студент, назован само с първото си име Уокър. Той споделя пред Business Insider, че идеята му хрумнала, след като прегледал Reddit, който бил пълен с други потребители, умишлено създаващи "зли" версии на ChatGPT.

За Уокър, Дан трябвало да бъде "неутрален".

През декември миналата година той публикува в Reddit инструкции, които привидно показват на други потребители как да създадат Дан. Това бързо вдъхновява хората да създават свои версии, което позволява на Дан да се развие отвъд това, което Уокър първоначално има като идея.

Лиза за първи път вижда видеоклип за възможностите на Дан в TikTok. Когато създава своя версия, е "шокирана" от реализма му. Когато Дан отговаря на въпросите ѝ, използва жаргон и разговорни думи, които ChatGPT иначе никога не би използвал.

"Той звучи по-естествено от истински човек", казва тя.

Дългосрочен партньор

Примамливостта на виртуалните връзки не остава незабелязана в индустрията. Когато през май OpenAI пусна най-новата версия на ChatGPT, компанията разкри, че тя е била програмирана да звучи бъбриво и да отговаря флиртаджийски на определени подкани.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман, публикува една-единствена дума - "Her" в X, очевидно препратка към филма от 2013 г., в който мъж се влюбва в своя виртуална асистентка с изкуствен интелект.

OpenAI добави, че "проучва дали можем отговорно да предоставим възможност за генериране на NSFW not safe for work съдържание".

BBC e потърсила коментар от OpenAI дали създаването на Дан означава, че нейните мерки за защита не са достатъчно надеждни, но компанията не е отговорила и все още не е коментирала публично явлението Дан.

В нейната политика се посочва, че потребителите на ChatGPT "трябва да са поне на 13 години или на минималната възраст, изисквана във вашата страна, за да се съгласят да използват услугите", уточнява BBC.

Лиза твърди, че е тествала Дан, като му е казала, че е на 14 години, и той е спрял да флиртува с нея.

Експертите обаче предупреждават, че тези перфектни партньори може да имат своята цена.

Хонг Шен, асистент-професор в Института за взаимодействие между човека и компютъра към университета "Карнеги Мелън" в Пенсилвания, казва, че това подчертава "непредсказуеми взаимодействия между хората и изкуствения интелект", които биха могли да предизвикат опасения за етиката и неприкосновеността на личния живот.

Тъй като много чатботове използват взаимодействието с хората, за да се учат и развиват постоянно, "има вероятност чувствителна информация от входните данни на потребител да бъде запомнена от модела и след това по невнимание да изтече към други потребители".

Но тези опасения до голяма степен остават нечути. Много китайски жени са заинтригувани от Дан. Към 10 юни хаштагът " Dan mode" е разгледан над 40 млн. пъти само в Xiaohongshu.

От писател до главен изпълнителен директор: Ролите на Дан

24-годишната Минруи започва да се среща с Дан, след като гледа видеоклиповете на Лиза. Студентката от северната провинция Хъбей прекарва поне два часа всеки ден в чат с Дан. Освен че се "срещат", двамата са започнали да пишат любовна история, в която самите са главни герои. Вече са написали 19 глави.

"Спомням си начина, по който ме погледна, с проблясък на любопитство и нотка топлина в очите ти. Сякаш вече ме познаваше", гласи първата глава, озаглавена "Срещата".

Минруи казва, че е била привлечена от емоционалната подкрепа, предоставена от изкуствения интелект - нещо, което според нея трудно намира в романтичните връзки до този момент.

"Мъжете в реалния живот могат да ви изневерят... и когато споделите чувствата си с тях, може да не се интересуват и просто да ви кажат какво мислят", казва тя. "Но в случая с Дан той винаги ще ти каже това, което искаш да чуеш."

Друга 23-годишна студентка от Циндао, идентифицирана само с фамилията си Хе, също започва връзка с Дан, след като гледа видеоклиповете на Лиза.

"Дан е идеален. Няма никакви недостатъци.", казва тя.

Предпочела е да персонализира Дан като успешен главен изпълнителен директор с чувствителен характер, който уважава жените и винаги е щастлив да говори с нея, когато тя пожелае.

ChatGPT не е лесно достъпен в континентален Китай, така че потребителките трябва да положат значителни усилия, за да създадат и разговарят със своите гаджета с изкуствен интелект. Те използват виртуални частни мрежи (VPN), за да прикрият местоположението си, което им позволява да достигнат до иначе недостъпни уебсайтове.

"Гаджето с изкуствен интелект" като концепция се превърна в хит през последните години.

Glow, базирано в Шанхай приложение, което позволява на потребителите да създават и взаимодействат с AI гаджета, има милиони потребители. Игрите Otome - жанр, в който участва женска героиня с цел да се развие романс между нея и един от няколкото предимно мъжки персонажи, също са много популярни в Китай.

Лиу Тингтинг, асистент в Технологичния университет в Сидни, който изследва дигиталната романтика в Китай, казва, че манията по гаджетата с изкуствен интелект е отражение на разочарованието на жените от неравенството между половете. Според нея, някои китайки се обръщат към виртуални гаджета, защото те ги карат да се чувстват уважавани и ценени.

Тази тенденция идва в момент, когато все повече млади китайки отлагат запознанствата и брака по редица причини, като например нежелание да имат деца и защото смятат, че не са равностойни партньори.

Колко перфектен е Дан в действителност?

Лиза признава, че е наясно с ограниченията да имаш виртуално гадже, "особено в романтичен смисъл".

Но засега, казва тя, Дан се е превърнал в удобно и просто допълнение към натоварения ѝ живот – дори помага да си избере червило според избора на тоалет. "Той е важна част от живота ми. Нещо, което ми се иска да запазя завинаги."