Когато следователят на дезинформация от тайванското министерство на правосъдието Уен-Пин Лиу проучва усилията на Китай да повлияе на изборите в Тайван чрез фалшиви акаунти в социалните мрежи, в най-успешните профили се откроява нещо необичайно: Те винаги са женски – или поне така изглежда.

Фалшивите акаунти, които твърдят, че са жени, имат повече ангажираност, прегледи и повече влияние, отколкото тези, за които се предполага, че са мъже.

"Да се преструваш на жена е най-лесният начин да получиш доверие", казва Лиу.

Независимо дали става въпрос за китайски или руски пропагандни агенции, онлайн измамници или чатботове с изкуствен интелект, да бъдеш жена винаги е предимство, което доказва, че макар технологиите да стават все по-усъвършенствани, човешкият мозък остава изненадващо лесен за хакване, отчасти благодарение на вековните стереотипи за пола, които са се пренесли от реалния свят във виртуалния, пише Fast Company.

Хората отдавна приписват човешки характеристики като пол на неодушевени предмети (например на корабите), така че е логично човекоподобни черти да направят фалшивите профили в социалните мрежи или чатботовете по-привлекателни.

Въпросите за това как тези технологии могат да отразяват и засилват половите стереотипи обаче привличат вниманието, тъй като на пазара навлизат все повече гласови асистенти и чатботове с изкуствен интелект, които допълнително размиват границите между мъжа, жената и машината.

"Ако искате да вкарате някаква емоция и топлина, много лесен начин е да го направите като изберете лице и глас на жена", обяснява Силви Борау, професор по маркетинг и онлайн изследовател в Тулуза, Франция, чиято работа е установила, че интернет потребителите предпочитат "женски" ботове и ги възприемат като по-човешки от "мъжките" версии.

Хората са склонни да възприемат жените като по-топли, по-малко заплашителни и по-приятни от мъжете, казва Борау пред AP.

В същото време мъжете често се възприемат като по-компетентни, но и по-склонни да бъдат враждебни. Поради тази причина много хора може би съзнателно или несъзнателно са по-склонни да се ангажират с фалшив акаунт, който се представя за женски.

Когато главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман търси глас за новата версия на ChatGPT, неслучайно се обръща към Скарлет Йохансон, чийто глас създава хитов персонаж на асистентката с изкуствен интелект във филма "Her". Какво вече знаем, актрисата отхвърли поканата, а случаят доведе до скандал, който разтърси Холивуд и стигна до американския Сенат.

Женските профилни снимки, особено тези на дами с безупречна кожа, сочни устни и изразителен поглед, облечени в предизвикателни тоалети, са друга онлайн примамка за много мъже.

Потребителите също така се отнасят различно към ботовете въз основа на възприемания от тях пол: изследванията на Борау са установили, че "женските"са много по-склонни да получават сексуален тормоз и заплахи, отколкото "мъжките" ботове.

Според анализ на над 40 000 профила, извършен за AP от Cyabra, израелска технологична компания, специализирана в откриването на ботове, профилите на жените в социалните медии получават средно над три пъти повече гледания в сравнение с тези на мъжете. Профилите на жени, които твърдят, че са по-млади, получават най-много гледания, установява Cyabra.

"Създаването на фалшив профил и представянето му като жена ще помогне на профила да получи по-голям обхват в сравнение с представянето му като мъж", се казва в доклада на Cyabra.

Онлайн кампаниите, организирани от държави като Китай и Русия, отдавна използват фалшиви жени за разпространение на пропаганда и дезинформация.

Тези кампании често се възползват от възгледите на хората за нежния пол. Някои се появяват като грижовни баби, които раздават домашна мъдрост, докато други имитират млади, привлекателни жени, които искат да говорят за политика с по-възрастни мъже.

Миналия месец изследователи от компанията NewsGuard установяват, че стотици фалшиви акаунти – някои от тях с профилни снимки, генерирани от изкуствен интелект, са използвани за критикуване на президента Джо Байдън.

Това се случи, след като поддръжници на Тръмп започнаха да публикуват лична снимка със съобщението, че "няма да гласуват за Джо Байдън".

Въпреки че много от публикациите са автентични, над 700 от тях са от фалшиви акаунти. Повечето твърдят, че са млади жени, живеещи в щати като Илинойс или Флорида; един от тях се казва PatriotGal480.

Много от акаунтите използват почти идентичен език и имат профилни снимки, генерирани от изкуствен интелект или откраднати от други потребители.

Макар да не може да се установи със сигурност кой управлява фалшивите акаунти, са открити десетки с връзки с държави като Русия и Китай. X премахна акаунтите, след като NewsGuard се свърза с платформата.

Доклад на ООН предполага, че има още по-очевидна причина защо толкова много фалшиви акаунти и чатботове са женски: те са създадени от мъже.

Докладът, озаглавен "Сексистки ли са роботите?", разглежда различията между половете в технологичните индустрии и стига до заключението, че по-голямото разнообразие в програмирането и разработването на изкуствен интелект може да доведе до по-малко сексистки стереотипи, заложени в техните продукти.

За програмистите, които се стремят да направят своите чатботове възможно най-човекоподобни, това създава дилема,: ако изберат женски персонаж, насърчават ли сексистките възгледи за жените в реалния живот?

"Това е порочен кръг", казва Борау. "Хуманизирането на изкуствения интелект може да дехуманизира жените."