Японското правителство предприема отчаяни мерки, за да реши проблема с критично ниските нива на раждаемост в страната.

Най-новата нестандартна идея на властите в столицата Токио е приложение за запознанства с бюджет от забележителните 1,28 млн. долара.

Очаква се то да запончне да функционира до края на лятото, пише японско издание, цитирано от Fortune.

За разлика от други услуги за запознанства, спонсорираният от правителството проект предвижда строги мерки за справяне с един много проблем за хората, които търсят любов онлайн: автентичността.

Според проучване на Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. от 2021 г. повече от половината от потребителите на приложения за запознанства твърдят, че са се сблъсквали с някой, който е представял невярно семейното си положение или други характеристики за себе си, съобщава изданието.

В САЩ изследователският център Pew Research Center установи, че 63% от мъжете под 50 години са заявили, че са се сблъсквали с измами в приложение за запознанства, докато 44% от жените в различните възрастови групи са казали същото.

За да се избегнат тези капани, новото приложение, спонсорирано от японскоро правителство, ще задължава потребителите да се съобразяват със задълбочени изисквания, преди да се регистрират.

Те ще трябва да потвърдят доходите си, да представят документ, издаден от администрацията, доказващ, че са свободни и да дадат интервю на компанията, управляваща приложението. Цялата тази информация ще бъде достъпна за потенциалните партньори.

Новата платформа също така не е предназначена за случайни запознанства; потребителите ще трябва да подпишат декларация, в която декларират, че търсят партньор, с когото да сключат брак.

Макар това съвсем да не е романтично, служители от Токио твърдят, че обширните изисквания са необходими, за да се избегнат проблеми, с които потребителите са се сблъсквали с фалшиви профили в други приложения.

„Надяваме се, че приложението на правителството ще осигури чувство за сигурност и ще насърчи онези, които се колебаят да използват традиционните приложения, да направят първата стъпка в търсенето на партньор“, казва служител на Токио пред вестник The Asahi Shimbun.

В Япония съществуват и други възможности за виртуални запознанства, включително базираните в САЩ платформи Tinder и Bumble, но правителството се надява, че неговите строги правила могат да убедят хората, които се колебаят заради сигурността, да опитат да срещнат любовта.

Въпреки че може да изглежда пресилено, приложенията за запознанства са популярни в страната.

Проучване на най-голямата японска животозастрахователна компания, проведено през 2023 г. сред малко повече от 1000 души, показва, че една четвърт от респондентите, сключили брак в рамките на една година, са срещнали съпруга/та си чрез приложение за запознанства.

Според данни, публикувани в сряда от японското министерство на здравеопазването, през 2023 г. раждаемостта спада до рекордно ниското ниво от 1,20. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за поддържане на стабилно население е необходима раждаемост от 2,1 на жена.

В столицата Токио коефициентът на раждаемост е още по-лош, като за първи път в сряда спада до 0,99. Според The Asahi Shimbun 86 347 деца, родени в Токио през 2023 г., отбелязват най-ниския брой раждания от края на Втората световна война.

Ето защо правителството на Токио е готово да опита всичко, за да върне любовта. „Ако има хора, които се интересуват от брак, но не могат да си намерят партньор, ние искаме да им помогнем“, казва служител на властите пред The Asahi Shimbun.