През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас.

Много българи и чужденци търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт, или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

Това сочи анализът на BULGARIAN PROPERTIES за пазара на ваканционни жилища у нас.

След покачване на цените от около 30% годишно през 2022 и 2023 г., през 2024 г. се наблюдава известно успокояване.

По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планински курорти с около 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва.

Отлични условия за продажба на ваканцонни имоти

По данни на BULGARIAN PROPERTIES най-търсени в момента са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой.

Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м.

Има известно забавяне в ръста на цените, но развитието на пазара продължава

Провокирано от ефектите на Covid-19 преди няколко години, това развитие сега е вече устойчива тенденция благодарение на трансформациите в навици и нагласи по отношение на работа и свободно време.

Собственици, които са се сдобили с имот на морето прекарват време там още от Великденските празници до късна есен, когато все още има подходящи условия за отдих.

Каква е ориентировъчната пазарна цена на вашия ваканционен имот в момента може да проверите с безплатния имотен калкулатор на BULGARIAN PROPERTIES. Той е разработен на база сериозна пазарна статистика за цялата страна, включително за най-популярните курорти у нас, и дава експресна оценка за по-малко от минута.

Интересът към различните курорти е равномерно разпределен

Купувачи има както за Боровец, който е най-близо до София, така и за Банско и Пампорово, които пък от своя страна предлагат по-ниски цени.

На морето най-атрактивни за купувачите се очертават районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият район на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (Черноморец и Созопол).

В своето портфолио от обекти за продажба BULGARIAN PROPERTIES има имоти във всички планински и морски курорти, което превръща агенцията в хъб за най-добрите оферти. И доверен съветник за онези, които имат нужда от съдействие в откриването на мечтания втори дом. Ключовите екстри, които трябва да търсите при избор на имот на морето може да видите ТУК.