Кой не мечтае за идиличен живот в луксозни условия някъде край италианското крайбрежие?

Е това, всъщност може да бъде постижима цел, стига да разполагате с необходимите финанси за изпълнението ѝ.

Ако е така, Financial Times предлага пет от най-горещите имоти на пазара в Италия това лято.

Тези очарователни резиденции са разположени на острови и предлагат различни екстри – от уникален дизайн на Коста Смералда, Сардиния до традиционна лятна вила на Капри с панорамна гледка към Везувий.

Палермо, Сицилия, 980 000 евро

Тази вила е разположена в края на Сферакавало, пристанищно селце на 15 км северозападно от Палермо, столицата на Сицилия и на около 20 минути път с кола от летището.

Разполага с четири спални и пет бани, и над 300 кв. метра вътрешно пространство. Наскоро реновиран, триетажният имот съчетава традиционни елементи, като сицилиански плочки, с изчистен, съвременен завършек. На покрива са монтирани слънчеви панели.

Външното пространство включва градина от 3000 кв. метра с голям басейн и множество тераси на различни нива с гледка към морето и околността.

Калтаджироне, Сицилия, 1,35 млн. евро

Калтаджироне е малко градче в сърцето на Сицилия. Известно е с грънчарската и керамичната промишленост, както и с прочутото си стълбище със 142 стъпала, покрито с местни керамични плочки.

Само на час път с кола се намира Катания – столица на региона и голям пристанищен център с международно летище.

Вилата е построена в края на 19 век, разполага с шест спални и шест бани. Декорирана е с керамика навсякъде, включително по терасите и забележителната фасада.

Въпреки близостта си до градските удобства, имотът е частен и заобиколен от повече от два акра зеленина. Външното пространство включва цитрусова градина, традиционна каменна зидария и алея, осеяна с кипариси.

Капри, 2,9 млн. евро

Намира се в центъра на Капри, между Marina Grande и Marina Piccola.

Представлява вила с пет спални, построена в началото на 20-ти век. Има няколко защитени откритипространства и тераси, красиви градини и традиционни архитектурни елементи като сводести тавани и арки.

Като се има предвид централното положение на вилата, от нея се открива гледка към Неаполитанския залив, Соренто и Везувий от една страна, а от друга - към Marina Piccola.

Придвижването е лесно – плажът е на 10 минути пеша, а централният площад на Капри – на 15 минути.

Елба, 3,9 млн. евро

Тази очарователна вила се намира в най-големия град на остров Елба, Портоферайо, на северното крайбрежие.

Там има национален музей, посветен на времето, когато Наполеон е в изгнание на острова. Ежедневно от Портоферайо се движат фериботи до тосканския град Пиомбино, от който до международното летище в Пиза се стига за около час с кола.

Имотът има площ от 270 кв. м, облицован е със сардински камък, с четири спални и четири бани на два етажа. Главната спалня е с джакузи, а покритата тераса минава по цялата дължина на вилата.

Вилата гледа към малко, скалисто островче, на което се намира действащият фар Faro dello Scoglietto. Има и частен достъп до плажа през порта в края на моравата.

Порто Черво, Сардиния, 12,5 млн. евро

В Порто Черво, в североизточния край на Сардиния, се намира бреговата зона Коста Смералда. Най-близкото летище е Олбия, на 40 минути път с кола.

Имотът представлява триетажна вила с близо 500 кв. м жилищна площ. Тя включва шест спални апартамента, всички от които имат директен достъп до тераси или до средиземноморската градина с площ 3 000 кв. м, с басейн и зона за барбекю.

Имотът е проектиран през 60-те години на миналия век от архитект Луиджи Виети и е разположен така, че да се възползва максимално от околния пейзаж, естествената светлина и гледката към морето.