През последните години общините в Италия с най-критично намаляващо население и западаща инфраструктура и градска среда стартираха различни програми за продажба на жилища за едно евро.

И докато някои градове трудно срещат интерес сред купувачите, други се радват на успешни продажби, пише CNN.

След като отбеляза огромно търсене на предишните си продажби на жилища през 2019 г. и 2021 г., сицилианският град Самбука ди Сичилия се готви за трети етап на програмата, този път с начални цени от 3 евро.

„Чужденците се стичат, за да купуват нашите жилища, досега това е голям хит“, казва новоизбраният кмет Джузепе Качопо пред CNN. Той насърчава потенциалните купувачи в региона да посетят града и да разгледат около 12-те жилища, наскоро обявени за продажба.

„Моментът е идеален“, казва кметът. „Туристите и заинтересованите купувачи, които в момента са в Италия, както и тези, които планират пътуване през лятото, могат да дойдат да разгледат“.

Според Качопо наличните имоти в стария квартал Сарацин, са „структурно стабилни като продадените досега“, но се нуждаят от реставриране.

Самбука ди Сичилия влезе в световните заглавия през 2019 г., когато CNN пусна за продажба 16 жилища за едно евро. Две години по-късно градът предложи втора партида жилища за две евро.

Програмата е привлякла международни купувачи чак от Близкия изток и е съживила местната икономика с приток от 20 млн. евро, казва Качопо. Това включва оборот от новите търговски обекти, открити в града, и договорите със строители, архитекти, геодезисти, интериорни дизайнери и нотариуси.

„Двете партиди имоти, собственост на кметството, съживиха частния сектор на недвижимите имоти. Досега са продадени 250 къщи“, казва кметът.

Усилията на Самбука ди Сичилия да продаде запуснатите жилища се дължат до голяма степен на факта, че те са собственост на общината, която няма достатъчно средства за поддръжка.

Други обезлюдени италиански градове, като например средновековното село Патрика, разположено южно от Рим, опитаха да стартират подобни схеми, но трябваше да открият бившите собственици, за да получат разрешение да продадат празните им жилища.

Властите на Самбука ди Сичилия влизат във владение на изоставените къщи след земетресението в долината Белице през 1969 г. Природното бедствие принуждава местните жители да бягат, оставяйки след себе си празни домове.

„Тогавашното правителство на Рим одобри специален закон за възраждането на Самбука ди Сичилия, който предостави на кметството собственост върху изоставените къщи, така че можем да се разпореждаме с тях и няма междинни звена“, казва Качопо.

Така продажба е много по-бърза и не е необходимо властите да стават посредници между собственици и купувачи.

Предлаганите този път жилища са еднофамилни, двустайни и тристайни къщи с площ от 50 до 80 кв. м, на един или три етажа. Много от тях имат ковани с желязо балкони с изглед към калдъръмени алеи и панорамни тераси, както и оригинални боядисани в зелено дървени врати с украсени арки и прозорци.Тези, които са в най-добро състояние, имат малки вътрешни мавритански дворове с лимонови дръвчета и плочки от майолика.

Повечето от тях обаче имат нужда от ремонт и са пълни със забравени вещи и купчини вехти, потънали в прах мебели. В зависимост от състоянието на имота реставрацията обикновено започва от 30 000 евро за обикновено преустройство, но може да нарасне до над 200 000 евро, ако купувачите планират да превърнат къщата в луксозен дом. Например, американска двойка, закупила изгодно жилище в града, е добавила вътрешен асансьор.

Много от купувачите, спечелили предишни търгове, в крайна сметка са закупили още имоти в града. Повечето от тях идват от САЩ, което е спомогнало за създаването на „Малка Америка“, като те вече говорят английски със сицилиански акцент, дори и възрастните хора, отбелязва CNN.

Чужденците може и да са били рядка гледка тук преди 2019 г., но сега са се превърнали в част от пейзажа, шегува се Качопо, като значителнаta емигрантска общност нарича Самбука ди Сичилия свой дом.

Миналата година кметството отвори локации за дистанционна работа, за да привлече дигитални номади, като предлага безплатен престой и укрепва Wi-Fi връзката из тесните улички.

„Сега нашият град определено е на картата“, казва Качопо.

Имотите в Самбука ди Сичилия, които се предлагат на търг по най-новата схема, ще бъдат продадени на предложилия най-висока цена, като печелившата оферта ще бъде поставена в запечатан плик и отворена пред съдия след изтичане на крайния срок за кандидатстване.

От участниците в търга се изисква да внесат гаранционен депозит в размер на 5 000 евро (около 5 430 долара). Ако загубят търга, сумата ще им бъде незабавно върната. Но ако спечелят, тя автоматично ще се превърне в депозитна гаранция.

Правилата на схемата предвиждат, че купувачите трябва да приключат ремонтните дейности по жилищата си в рамките на три години, в противен случай рискуват да загубят гаранцията за депозита си.

Въпреки това, досега кметството е гъвкаво по отношение на крайните срокове поради пандемията, като е дало повече време за завършване на работите по време на и след Covid-19.

При предишните търгове къщите бяха продадени на цени между 1 и 25 000 евро, но средната цена беше между 5 000 и 10 000 евро.

Заинтересованите кандидати могат да намерят снимки и описания на наличните жилища, както и формуляри за кандидатстване, на официалния уебсайт на кметството в Самбука ди Сичилия.