След като е прекарала последните 50 години в таванско помещение, известната китара на Джон Ленън от "Help!" счупи рекордите на търг.

В първия ден от разпродажбата на "Music Icons" в Hard Rock Cafe New York, Julien's Auctions продаде 12-струнната акустична китара Framus Hootenanny за рекордните 2,9 млн. долара.

Това я прави най-скъпата китара на The Beatles, продавана на търг, съобщава Euronews.

Китарата е използвана от Ленън за студийния албум "Help!" от 1965 г. и едноименния филм, като спомага за създаването на някои от най-големите хитове на групата от 60-те години. И Ленън, и Джордж Харисън свирят на Framus Hootenanny, докато правят албума "Rubber Soul" от 1965 г.

Считана за изгубена в продължение на 50 години, китарата е открита наскоро на тавана на 90-годишен мъж, който някога е работил като роуд мениджър на дуета от 60-те години Peter and Gordon. Гордън Уолър от дуото я е получил от Ленън през 1965 г. и след това я е предал на верния си служител.

"Абсолютно сме развълнувани и удостоени с честта да поставим нов световен рекорд с продажбата на изгубената китара на Джон Ленън", каза в изявление главният изпълнителен директор на Julien's Auctions Дейвид Гудман. "Тази китара е не само част от музикалната история, но и символ на трайното наследство на Джон Ленън."

Гудман нарече рекордната продажба "свидетелство за непреходната привлекателност и почит към музиката на The Beatles и Джон Ленън". Друга акустична китара на Ленън, Gibson J160E, беше продадена за рекордните по онова време 2,4 млн. долара през 2015 г., според Julien's Auctions.

На търга Music Icons се продават също така рокля Versace на Тина Търнър, носена по време на турнето ѝ Wildest Dreams Tour в средата на 90-те години; черната рокля Fendi на Ейми Уайнхаус; басът Fender P Bass, на Адам Клейтън от U2; книга с ръкописни текстове на Тупак Шакур; маратонките Onitsuka Tiger, носени от Фреди Меркюри, и сакото на Майкъл Джексън от Victory Tour през 1984 г.