Култовият модел Adidas Sambas беше любимият на знаменитости като Хари Стайлс, Кая Гербер, Бела Хадид, Пол Мескал и дори Риана.

Сега обаче изглежда, че звездният миг на кецовете с три райета в стил 50-те години на миналия век, е приключил.

Защо? Причината е в министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, който беше забелязан да носи такъв чифт, пише CNN.

Във видеоклип в Instagram, обяснението за новите данъчни и социални политики на неговото консервативно правителство, беше засенчено от избора му на обувки.

"Той носи Sambas, предполагам, че е един от нас", гласеше един от коментарите. "Тези маратонки наистина ми помогнаха видеото да стане лесно разбираемо за мен", добавя саркастично друг.

Британската преса беше безмилостна към премиера.

"В стремежа си да се представи като млад и модерен, Сунак взе една вечно готина маратонка и я съсипа", пише GQ.

Това съвсем не е първият случай, в който чифт маратонки са в центъра на вниманието с политически привкус.

През лятото на 2019 г. бившият президент на САЩ Барак Обама беше забелязан на събитие на Фондация "Обама" в Куала Лумпур, Малайзия, да носи Stan Smiths. Мрежите полудяха по визията му, а хилядите реакции и коментари я определиха като закачлива и на място.

А когато вицепрезидентът на САЩ Камала Харис започна да се подвизава с асортимент от Converse (Chuck Taylors от кожа и плат, All Stars и дори високи токове), тя беше похвалена за смелото преобръщане на правилата в политическото облекло.

Защо обаче Adidas Sambas на Риши Сунак не предизвикват същия интерес?

Първо, контекстът е всичко. По време на президентството си Обама се обличаше консервативно, в съответствие с традиционните костюми, любими на Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Роналд Рейгън. Той беше известен с класическите си тъмни костюми и подходящи обувки към тях. Ерата на маратонките започна години след като той напусна Овалния кабинет.

По същия начин Камала Харис посягаше към Chucks само в определени случаи – или когато пътува, или в залата за тренировки, но никога, когато е в Белия дом – там тя поддържаше уважение към дрескода и професионализма, което според социалните медии, обществото намира за важно.

Миналото лято, когато тогавашният председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хейкем Джефрис бяха заснети в Овалния кабинет с маратонки, реакцията беше подобна на възмущението, предизвикано от избора на Риши Сунак.

Историята обаче доказва, че Доналд Тръмп е първият президент, който се възползва от нарастващата тенденция.

През февруари, ден след като съдията го осъди да плати близо 355 млн. долара по делото за гражданска измама в Ню Йорк, той пусна собствена линия маратонки на изложението Sneaker Con във Филаделфия.

Основният дизайн беше златна обувка с бяла и червена подметка, американското знаме и релефно "Т" на външния фланг. С гръмкото наименование "NEVER SURRENDER HIGH-TOP SNEAKER", чифтът може да бъде ваш на цена 399 долара.

Може би гневната реакция за маратонките на Риши Сунак не се дължи единствено на това, че е немислимо най-богатият министър-председател в британската история да носи сравнително скромни обувки за 100 долара.

Тя по-скоро е свързана с това кога ги е носил. Маратонките изглеждаха просто като неуспешен опит за отклоняване на вниманието от темите на интервюто.

Дори и най-запалените фенове на спорния стил знаят, че има определени време и място за гумени подметки, а британската общественост категорично реши, че пред камерата на Даунинг стрийт 10 този стил е недопустим.