Аукционната къща Sotheby's изведе препродажбата на маратонки на нови висини, след като стана ясно, че през следващата седмица ще се предложи модел, направен специално за Барак Обама.

Nike Hyperdunks се предлагат на фиксирана цена – 25 000 долара, която е сравнително ниска сума, като се има предвид, че в последните години редица модели бяха продадени за шестцифрени суми.

Моделът се отличава с няколко патриотични символа – белоглавия орел, известен като националния символ на САЩ, президентския знак и годината 1776, на която е подписана Декларацията за независимостта.

Отделно, на лявата обувка може да се види и номер 44, тъй като Барак Обама е 44-ият президент на САЩ. Моделът е разработен по случай Олимпийските игри в Пекин и е подарен на Обама през 2009 г., тъй като той е голям баскетболен фен.

Покупката на този модел, който е 46-и номер, ще се проведе на 12 февруари 2021 г., но купувачите следва да знаят, че няма да купят носени от бившия президент маратонки.

От Nike посочват за Sotheby's, че този модел е съхваняван от тях в продължение на 12 години и в момента се намира в перфектно състояние.