Икономиката на Обединеното кралство е изпаднала в техническа рецесия през последното тримесечие на миналата година, сочат първоначални данни от четвъртък.

Националната статистическа служба на страната (ONC) съобщи, че брутният вътрешен продукт се е свил с 0,3% през последните три месеца на годината, отбелязвайки втори пореден тримесечен спад.

Въпреки че няма официално определение за рецесия, две поредни тримесечия на отрицателен растеж се считат за техническа такава. Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Reuters, беше за -0,1% за периода октомври-декември.

И трите основни сектора на икономиката се свиват през четвъртото тримесечие, като ONS отбелязва спад от 0,2% в услугите, 1% в производството и 1,3% в строителството. За цялата 2023 г. се очаква британският БВП да се е увеличил едва с 0,1% в сравнение с 2022 г. За месец декември производството се е свило с 0,1%.

Паунд, облигации, акции - какво да очакваме от британските пазари през 2024Ето как инвеститорите гледат на пазарите в Обединеното кралство


Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт коментира, че високата инфлация остава "най-голямата пречка пред растежа", тъй като принуждава Английската централна банка да поддържа стабилни лихвени проценти, което спъва икономическия растеж.

"Но има признаци, че британската икономика обръща посоката. Анализаторите са обединени, че растежът ще се засили през следващите няколко години, заплатите се повишават по-бързо от цените, лихвите по ипотечните кредити намаляват, а безработицата остава ниска", добавя той.

Инфлацията във Великобритания е намаляла значително, но остава доста по-висока от тази на икономическите партньори на страната и от целта на Английската централна банка от 2%, което притиска финансите на домакинствата. Основният индекс на потребителските цени достигна 4% на годишна база през януари.

"Плитка и краткотрайна" рецесия

Маркъс Брукс, главен инвестиционен директор в Quilter Investors, посочва, че данните говорят, че рецесията ще бъде "потенциално плитка и краткотрайна, която може да не отразява истинското състояние на икономиката". Неговата прогноза е тя да преживее "приглушено възстановяване" през 2024 г.

Изборен погром, невиждан от 1906 г., заплашва консерваторите на Риши СунакТе са напът да регистрират най-големия срив в подкрепата за управляваща партия от 1906 г. насам


"Свиването на БВП на Обединеното кралство както през декември, така и през четвъртото тримесечие на 2023 г. се дължи главно на трайно високата инфлация, структурните слабости на пазара на труда и ниския ръст на производителността, но също и на неблагоприятните климатични условия", смята Брукс. "Тези фактори се отразиха на представянето на секторите на услугите и строителството, които са основните двигатели на икономиката на страната."

Той отбелязва, че някои от тези пречки са временни и вече са започнали да отслабват, след като инфлационният отпечатък от януари надхвърли прогнозите за повторно ускоряване.

"През следващите месеци очакваме инфлацията да спадне, което потенциално може да облекчи натиска върху британските домакинства и да подкрепи възстановяването на икономиката, движена от потреблението", казва Брукс. "Ключовият показател, който трябва да се наблюдава, е инфлацията в сектора на услугите. На него се пада по-голямата част от икономическата активност и заетостта в Обединеното кралство и отразява силата на растежа на заплатите и потребителското търсене, които са от решаващо значение за възстановяването."

Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton Investors, на свой ред, смята, че данните от четвъртък и по-лошите от очакваното показатели за инфлацията "могат да породят известна загриженост относно икономическата сила през следващата година".

Най-много в историята: Изборите, които преначертават света през 2024Потенциалните правителствени промени могат решително да наклонят геополитическия баланс


"Повечето сектори на икономиката бяха слаби, но оптимистите ще изтъкнат факта, че има много възможности за намаляване на лихвените проценти, ако настоящата тенденция в инфлацията и растежа се ускори", казва още той.

Труден контекст за Риши Сунак

Това е труден контекст за министър-председателя Риши Сунак, който обеща да стимулира растежа преди изборите, очаквани по-късно тази година.

Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото, а бизнесът призова за повече помощ от страна на правителството в бюджетния план, който трябва да бъде представен на 6 март.

"Бизнесът вече не си правеше илюзии за трудностите, пред които е изправен, а тази новина несъмнено ще зазвъни като тревога за правителството", посочва пред Reuters Алекс Вейч, директор "Политика и анализи" в British Chambers of Commerce. "Премиерът трябва да използва бюджета си след малко по-малко от три седмици, за да очертае ясен път за растеж на бизнеса и икономиката."

Великобритания се присъединява към антизелената вълна в Европа Все повече водещи европейски държави се обявяват против политиките за климата на ЕС


В началото на 2020 г. пандемията от COVID-19 предизвика най-дълбокия рекорден спад в продължение на две тримесечия. Преди това световната финансова криза предизвика тежка рецесия, която продължи малко повече от година - от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г.

Данните от сряда показват, че през януари инфлацията се е задържала на по-ниско от очакваното ниво от 4,0%, което съживи разговорите сред инвеститорите за намаляване на лихвените проценти още през юни. Но силният ръст на заплатите, отчетен във вторник, подчертава защо централната банка остава предпазлива.

Спадът на БВП през четвъртото тримесечие е най-големият от първите три месеца на 2021 г., когато Великобритания наложи нови ограничения заради COVID-19.