„Яж каквото искаш, плати колкото можеш“ – залогът на един ресторант със звезда Michelin
Masala y Maiz се надява да разпространи тази стратегия не само в Мексико, а и по целия свят
&format=webp)
Когато Норма Листман и Сакиб Кевал, собственици и шеф-готвачи на един от най-популярните ресторанти в Мексико Сити – Masala y Maiz, печелят първата си Michelin звезда, те са на парти в Ню Йорк на свой колега.
„Нашият екип ни звънеше, за да ни каже новината, а ние не отговаряхме на телефона“, обяснява Листман през смях. „И тогава видяхме, че звъни най-сериозният от мениджърите, който няма да го направи, освен ако не е станало нещо лошо. Оказа се, че бяхме включени на живо на сцената на наградите Michelin.“
Двойката, известна с това, че създава новаторската инициатива „Яж, каквото искаш, плати колкото можеш“, е много по-ентусиазирана да подкрепя общността в Мексико, отколкото да получава престижни отличия.
Да прекарат времето си в празник на колега готвач, когото уважават, вместо да присъстват на церемония по връчване на награди, е много повече в стила им, разказва BBC.
Именно моделът „Яж, каквото искаш, плати колкото можеш“ обаче носи широка популярност на Masala y Maiz. Няколко пъти в годината на клиентите се предлага меню с характерните мексикански, африкански и индийски ястия, както и плик, в който да оставят сумата, с която разполагат или която считат за приемлива. Няма сметка и резервации, гостите се редят на опашка, за да бъдат обслужени по реда на пристигането си.
Но има едно изискване: да напишат колко от оставената сума е предназначена за персонала, а не за ресторанта.
Тази практика има за цел да гарантира, че всеки в града, независимо от икономическото си състояние, може да се наслади на ястията, приготвени тук: Camarones pa'pelar, ястие от скариди с ванилия, лайм и гхи, и Kuku Poussin, пържено пиле, сервирано със сирене, маруля и дресинг от тамаринд. Те се приготвят точно както в обикновен ден, както по размер, така и по качество, но без цена.
Двойката готвачи казва, че не губи пари от събитието. За тях това е особено трогателна стъпка в град, който се бори с тежки икономически и социални проблеми.
„В града има много класови и икономически различия“, казва Листман. „Има хора, които печелят всичко, и такива, които вършат цялата работа. Този модел може да преодолее класовото и икономическото разделение и да направи ресторантите достъпни за всички – поне за един ден.“, допълват още готвачите.
Въпреки че церемонията на Michelin е прекалено помпомозна за техния вкус, Листман и Кевал осъзнават как една звезда може да бъде от полза за тяхната общност, като популяризира идеята „Яж, каквото искаш, плати колкото можеш“ и сред други ресторанти в Мексико Сити.
Тази година, за първи път, 20 заведения за хранене в Мексико Сити ще участват в инициативата на 27 август, базирана на модела на Masala y Maiz. Събитието ще бъде първото от поредица, която Кевал се надява да се превърне в традиция по целия свят.
„Свързаха се с нас хора от Чили, Колумбия, други части на Мексико и Перу, които искат да се включат“, казва той пред BBC. „И не виждам защо „Яж, каквото искаш, плати колкото можеш“ да не се превърне в нещо международно“.
Тази година участниците варират от семейни пекарни, наречени panaderías, като Panadería Valle Luna в Colonia Juarez, до Expendio de Maíz, друго от местата в града, отличени с Michelin звезди, което сервира традиционни мексикански ястия с акцент царевица. Общо над 20 ресторанта участват в събитието.
„Основната ни мотивация беше изграждането на общност. Това е колективно послание за единство и солидарност и покана да се опитаме да разбием предразсъдъците. Също така начин да се отблагодарим на клиентите си за всичко, което получаваме.“, казва Ксимена Игартуа от Loup Bar, който се включва в събитието.
Кевал се надява, че събитието ще даде начало на по-голяма тенденция, мечта, която може би вече е в ход. Подобни модели вече има на други места, като ресторант Annalakshmi в Сингапур или Rethink Cafe в Бруклин, които са независими от инициативата в Мексико Сити.
Що се отнася до собствениците на Masala y Maiz, надеждата им е, че повече ресторанти – и повече хора, ще могат да се възползват от чудесна храна на всякаква цена.
„Работата в ресторант е толкова изискваща, а печалбите от нея намаляват. Маржовете са толкова малки, че е трудно да имаш място за мечти. Но това е нещо, което може да постигнем“, допълва Кевал.