Екстремните климатични условия водят до скок на цените на храните по света
Ново проучване показва, че необичайните климатични явления са пряко свързани с краткосрочните скокове на цените на основните хранителни продукти
&format=webp)
От картофите във Великобритания до лука в Индия - екстремните климатични условия, предизвикани от глобалното затопляне, водят до скокове на цените на храната в световен мащаб, показва проучване.
Проучването, ръководено от Суперкомпютърния център в Барселона (BSC‑CNS), пряко свързва десетки екстремни климатични явления с рязкото покачване на цените на хранителните продукти. Изследването показва как цената на зехтина в Европа е скочила с 50% миналата година след продължителните суши в Южна Испания през 2022 и 2023 г.
В Индия горещата вълна през май миналата година е повишила цените на лука с 89%, а в Корея зелето е поскъпнало със 70% след рекордните горещини през лятото. В Япония цените на ориза са се повишили с 48% през септември след августовската гореща вълна в целия регион, а в Китай зеленчуците са поскъпнали като цяло с 30%.
Много от метеорологичните събития, които стоят зад тези увеличения на цените, „са били напълно безпрецедентни от историческа гледна точка“, посочва водещият автор Максимилиан Коц от Суперкомпютърния център в Барселона.
„Температурите са били далеч извън диапазона на това, което бихме очаквали в един стабилен климат, който не би бил повлиян от човешките емисии“, добавя той.
Проучването установява, че скоковете в цените на храните често са последвани от екстремни метеорологични условия само с няколко месеца - модел, за който изследователите предупреждават, че вероятно ще става все по-често срещан със засилването на изменението на климата.
„Знаем, че екстремните метеорологични явления вече стават по-интензивни и по-чести, отколкото преди 30-40 години, и очакваме това да продължи, докато емисиите на парникови газове продължават да се увеличават“, казва Коц в интервю за Financial Times.
В заключението на изследването се посочва, че скокът на цените на хранителните продукти се разпространява от отделни региони по целия свят чрез търговията. Цената на шоколада в Европа например е скочила след трикратното увеличение на цените на какаото вследствие на сушата и екстремните горещини в Гана и Кот д'Ивоар.
Според данни на КНСБ в България с 23% за една година е поскъпнало брашното, хлябът - с 11%, оризът - с 10%, ябълките с 33%, лимоните - с 20%. На годишна база поскъпването на тези 21 стоки е със 7,1%.
Новите данни повдигат въпроси и пред централните банки, тъй като повишаването на цените на храните застрашава усилията за контролиране на общата инфлация, особено в развиващите се икономики.
"Тези необичайно високи температури влияят пряко върху общия темп на общата инфлация, а основният двигател е храната.", казва Коц.
В проучването се отбелязва също така, че когато разходите се увеличават, по-бедните домакинства вероятно консумират по-малко. Конкретно консумацията на плодове и зеленчуци е „много уязвима при повишаване на цените“.