Пол Фийг е режисьор на известни холивудски заглавия като Bridesmaids, Last Christmas, A Simple Favor, The Heat, както и създател на сериала Freaks and Geeks.

Освен към снимачната площадка обаче, има още една страст – коктейлите. През 2022 г. на пазара излиза книгата му Cocktail Time! The Ultimate Guide to Grown-Up Fun, а самият той често се шегува:

„Опитайте се да намерите някой от филмите ми, в който някой не пие мартини.“

BBC се среща с Фийг, докато се подготвя за премиерата на филма Another Simple Favor, който от 1 май потребителите на Amazon Prime Video може да гледат, а действието се развива на фона на разкошния Grand Hotel Quisisana на остров Капри.

Неслучайно там се намира и един от любимите коктейлни барове на режисьора, но за него красивите коктейли са нещо повече от герой от ням филм - те са „най-големите екстри“ в света на възрастните.

„Не ми харесваше динамиката на властта в детството. „Винаги съм бил обсебен от културата на коктейлите; от външния вид, стъклените изделия, от миксологията. За мен всичко това е толкова красиво.“

Вярва, че пиенето на коктейли винаги трябва да бъде специален момент, дори и да го правите вкъщи.

„Трябва да сте облечени в подходящия стил и да имате подходящата чаша. Толкова много неща в нашата култура сега са насочени към детството или как да го запазим, което е добре. Но да си възрастен е страхотно. Разбира се, има своите трудни моменти, затова са нужни коктейли.“

Режисьорът не крие, че има мания по хотелските барове и винаги търси нещо конкретно.

„Трябва да е много красив. Красиви мебели; начинът, по който излагат бутилките; барманите, които са абсолютни професионалисти. Търся добро естетическо изживяване с компетентни бармани.“

Той отбелязва, че почерпката в стил „за възрастни“ може да ви даде възможност да се запознаете с културата на нов град от първия ред.

„Мисля, че това ви свързва с група хора, които могат да ви отведат до други неща, които търсите: ресторанти и готини места за пазаруване. Обичам всички тези неща.“

Ето кои са любимите красиви и „много за възрастни“ коктейл барове на Фийг по света.

1. Най-добър за специално изживяване: DUKES, Лондон

Любимият коктейл на Фийг на екрана и извън него винаги е мартинито - затова той държи на високите стандарти на своите бармани.

„Честно казано, аз съм много предубеден в това отношение. Ако ти кажат „джин или водка? Винаги отговарям: „Не съм казал мартини с водка“. Аз съм пуритан. Понякога имам претенции към барманите.“

Историческият бар DUKES е разположен в престижния лондонски квартал Сейнт Джеймс.

„Това е много малък бар. Прилича на дневната на баба“, казва режисьорът за уютното пространство, обзаведено с тежки клубни столове; открито през 1908 г.

„Няма да се учудя, ако видя хора от Парламента да влизат там. Има такова усещане. Имат дрескод, което ми харесва. И се предполага, че именно там Иън Флеминг е открил мартинито. Така че има и малко ДНК на Джеймс Бонд.“

За Фийг това, което прави DUKES истинско изживяване, е персоналът, който е много добре осведомен - начело с Алесандро Палаци, когото той нарича свой „коктейлен герой“ и „много близък приятел“.

„Те са специализирани в мартини, което не се докосва до лед, така че това е най-студеното мартини, което можете да получите. Носят замразени чаши, замразена бутилка джин. Взимат вермут - който не е замразен, но го слагат в чашата, завъртат го, за да покрие ръбовете, и след това го изхвърлят на пода, така че да има само много тънък слой. След това директно от замразената бутилка наливат джина. Няма извинение за мартини, което не е ледено студено.“

Фийг отбелязва, че тъй като мартинито никога не се докосва до лед, то е неразредено:

„Ограничават ви до две, защото ще припаднете, ако надхвърлите това количество.“

2. Най-добра гледка: Grand Hotel Quisisana, Капри

Grand Hotel Quisisana се намира на остров Капри, който Фийг и съпругата му Лори посещават „религиозно“ веднъж годишно през последните 30 години.

„Капри е любимото ми място на света. Дори когато не сме отседнали в Quisisana, отиваме там за напитки, защото обожавам бара вътре“.

Построен през 1845 г., Grand Hotel Quisisana се намира в началото на покритата с бугенвилии луксозна бутикова улица Via Camerelle, която привлича туристите от площад Piazza Umberto I.

Мраморното фоайе на хотела води до богати стаи за гости. Веднага след него се намира бар Quisi, в който се сервират всички видове аперитиви и чиято прекрасна тераса на нивото на улицата е посрещала кралски особи, политици и артистични светила от Оскар Уайлд до Джаки Кенеди.

„Най-хубавото е да седиш отпред, особено на тази тераса. Всички минават от там. Това е просто вълшебно. Ставаш истински местен жител на Капри, когато седиш там.“

Когато е в Капри, Фийг - който е построил хотелски стаи на снимачната площадка на филма Another Simple Favor, за да приличат на тези в Quisisana, се отклонява от обичайното си мартини и избира шприц; Aperol или limoncello. Той особено харесва италианския обичай за ранно вечерно аперитиво, където заедно с напитките се сервират и маслини, сандвичи и чипс.

„Освен ако не сте чудовище, не сервирайте на хората коктейли без храна! Това е италианската етика.“

3. Най-добър за опознаване на „стария“ Ню Йорк: Bemelmans Bar

Когато не пътува по работа (и не се занимава с мартини), Фийг често е в Ню Йорк, в дома си в Горен Ийст Сайд - и посещава любими квартални барове.

„Bemelmans Bar е институция“, казва той. Намира се в хотел Carlyle, който е един от най-известните хотели на разкоша в Upper East Side в Ню Йорк.“

Bemelmans, първоначално открит през 1947 г. и обичан заради декорацията си в стил ар деко, олицетворява „стария“ Ню Йорк за Фийг. „Обичам историята. Обичам старите барове“, казва той.

Но как е тяхното мартини?

„Там правят страхотно мартини, което обожавам. В момента в културата на мартинито има нещо като барман, който идва, когато си на средата, носи нова студена, замразена чаша и прехвърля това, което е останало от мартинито ти, което според мен е толкова брилянтно. Защо не го правим през цялото време?“

Фийг е фен и на сервитьорите: „Сприятелил съм се с много от тях, защото ходя от толкова години. Винаги е било трудно да се влезе. Но преди около две години имаше период, в който много инфлуенсъри го откриха и след това се разчу. Но аз идвам там от толкова дълго време, че си казвам: „Хей, това съм аз.“ За мен това е Ню Йорк; най-доброто от стария Ню Йорк“.

4. Най-добър за откриване на „новия стар“ Ню Йорк: The Polo Bar

„О, толкова много обичам The Polo Bar“, казва с умиление Фийг. „Това е новият стар Ню Йорк.“

Едноименният бар, ръководен от модния дизайнер и филантроп Ралф Лорън, се намира на 55-а източна улица в Ню Йорк, точно до Пето авеню - една от най-луксозните търговски улици в Манхатън.

„Това е естетиката на Ралф“, казва иейг. „Навсякъде има дърво, огледала и картини, както и кожа. А ако се качиш по стълбите отзад, има салон, в който можеш да седнеш пред камината, а там има няколко маси за коктейли.“

В The Polo Bar приготвят разбъркано мартини.

„Аз лично съм фен на разбърканото мартини, защото много бармани се гордеят с това, че разклащат мартинито до смърт, което според мен е най-лошият начин за приготвяне, защото само го затрупват с ледени парченца. Стъклената посуда е изцяло от Ралф Лорън, така че ако си поръчате старомодно мартини или уиски, то се предлага в красива старомодна чаша с логото отпред. Дори бъркалките са малки чукчета за поло. Вниманието към детайла е много добро.“

А след като се насладят на перфектно разбърканото мартини, гостите могат да се оттеглят на долния етаж в ресторант The Polo Bar.

„Храната е фантастична, много американска. Правят невероятен хамбургер, но той е поднесен толкова красиво. Но коктейлният бар наистина е в основата на всичко.“

5. Най-добър за типична американска кухня: Smoke House, Бърбанк, Калифорния

„Smoke House е квинтесенцията на американската кухня“, казва Фийг.

„Обичам тъмното дърво и червената кожа, каквито дълго време бяха баровете в Америка. В Европа, където се пие, има прозорци и светлина. В Америка се пие на тъмно. Мисля, че това е нашето американско пуританство.“

За Фийг мрачният интериор на Smoke House напомня за бляскавия разцвет на Rat Pack: „Всички са готини, всички са в смокинги, костюми и рокли. Smoke House е времева капсула на това, което е било.“

Но отбелязва, че при цялата известност на бара - той е точно срещу студиата на Warner Brothers, Universal и Disney, му харесва, че публиката е изненадващо земна.

През втората половина на седмицата в бара звучи музика на живо, а посетителите могат да се насладят на прочутия чеснов хляб и горещите крилца на ресторанта.

„Имат наистина добри бармани, които, ако поискате сухо мартини, знаят как да го направят. Не е претенциозно място, но носи със себе си старомодното забавление на зрелостта.“