Съединените щати разшириха гаранциите за сигурност на Украйна за следващите 10 години, което е ясен опит да се даде знак за дългосрочна подкрепа за защитата на Киев срещу Русия преди изборите в САЩ, които могат да поставят бъдещето на американската помощ под въпрос.

Двустранното споразумение за сигурност, обявено в четвъртък вечер по време на срещата на Г7 в Италия, вещае САЩ да помогнат на Украйна с укрепването на отбранително-промишлената ѝ база, да координират бъдещите нужди на Киев от оръжия и да ускорят присъединяването на страната към НАТО, съобщава POLITICO.

Важно е да се отбележи, че пактът не задължава американските сили да влязат в Украйна и да я защитават от руското нахлуване. Вместо това споразумението формализира настоящата подкрепа на Вашингтон за Киев за поне още едно десетилетие.

Но има една голяма уловка: Споразумението е сключено само между настоящите администрации на САЩ и Украйна и няма да бъде ратифицирано от Конгреса. Ако бившият президент Доналд Тръмп влезе отново в Белия дом през януари, той може с лекота да развали споразумението, отменяйки ангажимента на Вашингтон.

Този ход наподобява хазартна игра на президента Джо Байдън, който заложи на карта американския авторитет с надеждата да успокои Украйна и европейските съюзници, дори и да не може да гарантира, че сделката действително ще издържи 10 месеца - да не говорим за 10 години.

Но също така в очите на Европа, както и на американските избиратели, може да се получи рязък контраст с републиканския му опонент, като Байдън се превърне в трансатлантически шампион, а Тръмп - в ненадежден съюзник.

Двамата лидери подписаха пакта, преди да говорят пред репортери в четвъртък, като си стиснаха ръцете на маса, украсена с американското и украинското знаме.

"Трайният мир за Украйна трябва да бъде гарантиран от способността на самата Украйна да се защитава сега и да възпира бъдеща агресия", заяви Байдън, цитиран от Politico. След това Зеленски каза, че това е "исторически ден" и че сделката "е от полза за всички в света".

Целта на американския президент в Европа е да се представи като безспорен лидер на Запада, да привлече световните сили на страната на Украйна и да подобри глобалния си имидж преди изборите през ноември. Споразумението служи както на тази цел, така и демонстрира неговата решителност, дори когато украинска победа срещу Русия изглежда все по-малко вероятна.

Споразумението от 21 страници включва планове, вариращи от това как да се защитава Украйна днес до изграждането на бъдещи сили, способни да възпират потенциални нахлувания на Русия. Ключов елемент е, че САЩ ще продължат да обучават украинските войски, така че армията на Киев да отговаря на западните стандарти, необходими за официалното присъединяване към алианса.

"Не чакаме да приключи процесът в НАТО, за да поемем дългосрочни ангажименти към сигурността на Украйна, за да отговорим на непосредствените заплахи, пред които е изправена, и да възпрем всяка възможна агресия", се казва в информационния лист за сделката, изготвен от администрацията на Байдън.

Президентът и екипът му не искат Украйна в алианса точно сега, дори когато Киев настоява за членство, защото продължаващите атаки на Русия ще принудят американските сили да я защитават пряко. Той многократно е заявявал, че неговите войски няма да навлязат на бойното поле.

Друг стълб на споразумението е ангажиментът на САЩ да работят със западните партньори за подпомагане на икономиката на Украйна и за възстановяване на част от отбранително-промишления ѝ капацитет, което ще позволи на Киев да разчита по-малко на подарени оръжия и повече на собствено производство. Вашингтон ще предостави и технологична помощ за защита на критичната инфраструктура от кибератаки.

Ако Русия навлезе още по-навътре в Украйна, в пакта пише, че висши служители от двете страни ще се стремят да се съберат в рамките на 24 часа, за да обсъдят как най-добре да защитят суверенитета на Украйна.

Очаква се тази седмица държавите от Г-7 да обявят и широкообхватно споразумение, според което 50 млрд. долара от конфискувани руски активи ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна, въпреки че окончателните детайли за начина на работа няма да бъдат уточнени в Италия. Все пак това решение идва след две години на мъчителни преговори, като някои европейски сили бяха притеснени от законосъобразността на този ход.

Украинските политици, макар и благодарни, вече сигнализираха, че средствата далеч не са достатъчни за възстановяване на разрушените градове и инфраструктура, въпреки че Зеленски благодари на ръководството на Байдън за постигането на сделката. В четвъртък президентът на САЩ нарече споразумението "значителен резултат".

В сряда, говорейки пред репортери на борда на "Еър форс 1", съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че когато парите бъдат разпределени, те ще "осигурят необходимите ресурси на Украйна сега за нейните икономически енергийни и други нужди, така че тя да е в състояние да има необходимата устойчивост, за да устои на продължаващата агресия на Русия".

Тръмп отдавна поставя под въпрос подкрепата за Украйна и европейската сигурност като цяло. През февруари той заяви, че би насърчил Русия да "прави каквото си поиска" със съюзник от НАТО, който не плаща достатъчно за собствената си отбрана.

Украйна, макар и да не е член на Алианса, се радва на постоянен поток от помощ от САЩ и западните им съюзници, включително боеприпаси, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и много други. Преди две седмици Байдън даде разрешение на Киев да използва оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия - ход, който ще позволи на страната да защити по-добре градовете и районите, подложени на директна атака.