Съдът на Европейския съюз нареди на Унгария да плати еднократна сума в размер на 200 млн. евро заради дългогодишните ѝ рестрикции на законодателството за предоставяне на убежище за мигранти и бежанци.

Парите ще бъдат автоматично приспаднати от отпуснатия на Унгария дял от бюджета на ЕС, част от който остава замразен заради подобни правни проблеми.

"Неизпълнението на задълженията представлява безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на законите на ЕС", пише в съобщение на Съда, цитирано от Euronews.

Спорът датира от декември 2020 г., когато правната институция за първи път постанови, че Унгария, управлявана от министър-председателя Виктор Орбан, е ограничила достъпа до процедурите за предоставяне на убежище на лицата, търсещи международна закрила в страната.

Унгарските власти бяха обвинени, че незаконно задържат кандидатите в транзитни зони, нарушават правото им да останат на територията на страната, докато обжалват отхвърлените си молби, и ги експулсират.

Тъй като Унгария пренебрегна решението от декември 2020 г., Европейската комисия започна нови правни действия, които доведоха до решението от четвъртък.

Съдиите се изказаха, че страната е пренебрегнала "принципа на искреното сътрудничество" и "умишлено избягва" прилагането на законодателството на блока, предава Euronews.

"Това поведение представлява сериозна заплаха за единството на правото на ЕС, което има изключително сериозно въздействие както върху частните интереси, по-специално интересите на лицата, търсещи убежище, така и върху обществения интерес", казаха още съдиите.

Тъй като неправомерното поведение на Унгария оказва допълнителен натиск върху съседните държави членки, които трябва да се грижат за мигрантите, експулсирани от Будапеща, правното нарушение "сериозно подкопава принципа на солидарност и справедливо разпределение на отговорността".

Орбан се възмути от решението от четвъртък, като го нарече "възмутително и неприемливо" в X."Изглежда, че нелегалните мигранти са по-важни за брюкселските бюрократи, отколкото собствените им европейски граждани", заяви той.

Откакто е на власт, Виктор Орбан възприема твърда позиция по отношение на миграцията, което влоши отношенията на страната с Брюксел. Миналия месец Унгария гласува против всеки един документ, съдържащ се в новия пакт за миграцията и убежището.