Когато трябва да реши как да отпразнува повишението си до управляващ директор на Goldman Sachs, Лен Йофе не отива на изискана вечеря, нито отваря шампанско в офиса.

Вместо това той сяда в тиха стая, избирайки да се състезава в мач като член на корпоративния шахматен отбор на компанията.

И въпреки че колегите му предлагат да не играят, а да празнуват, той отказва. Победата на отбора се оказва достатъчен празник, разказва The Wall Street Journal.

Сега Йофе се готви отново да представлява Goldman Sachs -този уикенд той ще се състезава заедно с други колеги в Световното първенство по корпоративен шах на Световната шахматна федерация (FIDE). Състезанието изправя едни срещу други най-умните шахматисти от едни от най-големите компании.

Екипи на Goldman, Google, Deutsche Bank, BlackRock и др. се борят не за парични награди, а за това да бъдат признати от световното ръководно тяло на шахмата като „най-умната компания в света“.

Общо 12 отбора ще се състезават за тази титла в Ню Йорк този уикенд. Турнирът има толкова ясно изразен глобален привкус, че най-добрият играч на Google - Ритварс Рейманис - пристига за състезанието от Литва.

Шахът претърпя огромен бум след пандемията с разпространението на лесни за използване онлайн приложения и затова не е изненада, че играта стана особено популярна в корпоративните среди, създавайки нови общности.

Вътрешна група от шахматисти на Google наброява 2500 души, които се състезават няколко пъти седмично в онлайн турнири и регулярно участват в силно конкурентни корпоративни събития. Когато популярният шах стриймър Леви Розман, известен още като “Gotham Chess”, наскоро гостува в централата на Google в Ню Йорк, офисът е толкова пълен, че някои служители не успяват да влязат, разказва пред WSJ Кола Адейеми, ръководител на продуктова стратегия и операции за Google Workspace.

Адейеми е толкова ангажиран с шахматната сцена на технологичния гигант, че не му е трудно да избере отбор за шампионата, който започва в петък. Правилата гласят, че на всеки отбор е разрешен само един играч с рейтинг над 2400 - нивото за международни майстори на FIDE.

На екипите също така е позволено да доведат един играч, който не е служител на компанията, за която се състезават. Такъв пример тази година е американецът Сам Шанкланд – гросмайстор и бивш национален шампион на САЩ, който ще подсили отбора на Susquehanna International Group.

„Шахът е голяма част от културата в SIG - поне 10% от служителите ни играят“, казва капитанът на отбора Ела Папанек, която преди това е ръководила отбора по шах в Харвард.

Да привлечеш професионалист в отбора обаче не винаги гарантира успех. Преди три години отборът на германската Grenke Bank победи руската SBER на финала, въпреки че руснаците доведоха гросмайстора Ян Непомнящи.

Лен Йофе от Goldman Sachs, който играе от 2000 г., също изтъква ролята на шаха в корпоративната култура. През 2005 г. той кани Сюзън Полгар, бившата световна шампионка по шахмат за жени, която изиграва 23 различни партии срещу служители на Goldman едновременно. Тя печели 20 от тях, завършва две наравно и губи от Йофе.

По-късно Полгар казва, че това е едно от най-силните състезания, които е имала.