Американски съд призна мултинационалната компания за плодове и лидер в експорта на банани Chiquita Brands International за отговорна за финансиране на колумбийска паравоенна групировка.

Групата Обединени сили за самоотбрана на Колумбия (AUC), е обявена от САЩ за терористична организация по онова време.

В резултат на гражданско дело, заведено от колумбийски семейства, чиито роднини са били убити от организацията, Chiquita е осъдена да плати 38,3 млн. долара обезщетение на семействата, съобщава BBC.

Компанията заяви, че възнамерява да обжалва присъдата с аргумента, че „няма правно основание за исковете“.

Съдебните заседатели по делото, което беше разгледано във федерален съд в Южна Флорида, установиха, че Chiquita е отговорна за неправомерната смърт на осем мъже, убити от AUC.

Организацията е извършила нарушения на правата на човека в Колумбия, включително убийства на хора, за които има подозрения, че са свързани с леви бунтовници.

Жертвите варират от синдикалисти до работници в банановия сектор.

Делото е заведено от семействата, след като през 2007 г. Chiquita се признава за виновна в извършването на плащания към AUC. По време на съдебния процес през 2007 г. се разкрива, че от 1997 до 2004 г. компанията е осъществила плащания на стойност над 1,7 млн. долара в полза на AUC.

Банановият гигант заяви, че е започнал финансирането след като тогавашният лидер на организацията Карлос Кастаньо е намекнал, че персоналът и имуществото на дъщерното дружество на Chiquita в Колумбия могат да пострадат, ако парите не им бъдат предоставени.

Адвокатите на Chiquita твърдят, че компанията не е имала друг избор, освен да плати, за да защити колумбийските си служители от насилие.

Но ищците твърдят, че е сключила „нечестив съюз с AUC“ в момент, когато е разширявала присъствието си в регионите, контролирани от групировката. Редовните плащания продължават дори след като през 2001 г. САЩ я обявяват за чуждестранна терористична организация.

Въпреки че AUC твърди, че е създадена, за да защитава собствениците на земя от нападенията и опитите за изнудване от левите бунтовници, паравоенната групировка действа като смъртоносен отряд за наркотрафиканти.

В най-силния си период тя има около 30 000 членове, занимаващи се със сплашване, трафик на наркотици, изнудване, принудително разселване, убийства. Извършва брутални нападения срещу селяни, за които подозира, че подкрепят левите бунтовници.

Групата се демобилизира през 2006 г., след като постига мирно споразумение с правителството, но някои от членовете ѝ създават нови отцепнически отряди, които продължават да са активни.

Приключилият колективен иск срещу Chiquita се фокусира върху девет случая, избрани измежду стотици искове срещу банановата компания.

След произнасянето на присъдата, Chiquita заяви, че ситуацията в Колумбия е „трагична за много хора, включително за пряко засегнатите от насилието там, и че мислите ни остават с тях и техните семейства“.

„Това обаче не променя убеждението, че няма правно основание за тези искове“, допълват от банановия гигант.

Компанията заяви, че остава уверена, че нейната правна позиция в крайна сметка ще надделее.

Междувременно Агнешка Фришман, един от водещите адвокати на ищците, похвали семействата, които представлява, като заяви, че те са „рискували живота си, за да излязат пред съда и да потърсят отговорност от Chiquita, като са повярвали в правосъдната система на Съединените щати“.

Тя допълни, че „присъдата не връща убитите съпрузи и синове, но установява истината и поставя отговорността за финансирането на тероризма там, където й е мястото: пред прага на Chiquita“.

Друг адвокат на колумбийските семейства, Лесли Крьогер, заяви, че „след дълги 17 години срещу добре финансирана защита, правосъдието най-накрая е възтържествувало“.

Второто дело срещу Chiquita, заведено от друга група ищци, трябва да започне на 15 юли.