Според бившия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, непредсказуемата ситуация в САЩ ще увеличи предизвикателствата пред бъдещия Европейски парламент, изправен и пред все по-обтегнати връзки с Китай и Русия.

В Европа има „безпокойство“ във връзка с предстоящите избори в САЩ, като се разглежда как един втори мандат на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп може да повлияе на трансатлантическите отношения, коментира Барозу пред CNBC.

„Не става въпрос само за това, че Европейският съюз е изправен пред много по-агресивна Русия, много по-настъпателен Китай, но и пред много по-непредсказуеми Съединени американски щати. Това е реалността“, допълни той.

Европейският парламент се подготвя за нов петгодишен мандат с по-силна крайна десница, въпреки че центристките партии запазиха мнозинството си на изборите в неделя.

В дневния ред на новия парламент ще бъдат включени въпросите, свързани с отговора на ЕС на войната в Украйна, както и с преодоляването на нарастващото търговско напрежение с Китай.

Барозу, който оглавяваше Европейската комисия от 2004 до 2014 г., заяви, че САЩ остават „най-големият съюзник“ на ЕС и че двете страни споделят тесни връзки, включително в рамките на НАТО.

Въпреки това той отбеляза, че блокът е изправен пред по-несигурно бъдеще.

„Наистина сме много близки със САЩ в геополитически план, а също и в търговски и инвестиционен план“, обясни Барозу, който сега заема ръководен пост в Goldman Sachs International. „Днес обаче има някои съмнения накъде могат да тръгнат САЩ. Ето защо това се изразява в известно безпокойство“, допълни още той.

Бившият португалски министър-председател отбеляза, че „парадоксално“, но едни по-непредсказуеми Съединени щати могат да дадат на Европа необходимия тласък да бъде по-самостоятелна.

Според него, Тръмп е бил „прав“, когато е призовал Европа да харчи повече за отбрана - ход, който по-късно е бил ускорен от войната по границите ѝ.

По-новите мерки, като например Законът за намаляване на инфлацията на администрацията на Байдън, както и китайските зелени субсидии, също са принудили ЕС да мисли по-политически за своята индустриална стратегия занапред, отбеляза Барозу.

„ЕС ще постави по-голям акцент върху устойчивостта, отколкото върху ефективността; ще гледа много по-политически на инвестициите и търговските потоци. Това вече се случва в САЩ, в Китай, в много други части на света, със сигурност предстои в Европа.“, допълва Барозу.