Истински разрушително въздействие на изкуствения интелект върху икономиката и финансовите пазари може да се прояви със спад, прерастващ в криза, ако не се вземат мерки срещу рисковете.

Това предупреди по време на речта си на срещата на върха за AI в Швейцария на 30 май първият зам.-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат.

Тя заяви, че дискусията за рисковете от технологията до голяма степен се е фокусирала върху неприкосновеността на личния живот, сигурността и дезинформацията. Но много по-малко се говори за риска изкуственият интелект да засили следващата рецесия.

Според нея в свят на широко AI разпространение, технологията може да превърне иначе обикновен спад в много по-дълбока икономическа криза, като наруши пазарите на труда, финансовите пазари и веригите за доставки, пише Fortune.

Рискове, свързани с пазарите на труда

В нормални икономически времена компаниите са склонни да инвестират в автоматизация, но задържат работниците си, защото имат печалби за това. Но когато съкращават разходите в условията на спад, работниците биват уволнявани и заменени от автоматизацията, обясни тя.

Гопинат посочи изследване на МВФ, което показва, че в развитите икономики 30% от работните места са изложени на висок риск от заместване с изкуствен интелект, в сравнение с 20% в развиващите се пазари и 18% в страните с ниски доходи.

„Така че имаме много по-широк мащаб на потенциалните загуби на работни места“, предупреди тя. „И отново, рисковете от дългосрочна безработица са доста сериозни.“

Рискове, свързани с финансовите пазари

Финансовата индустрия отдавна е възприела автоматизацията и по-ранните форми на AI, като например алгоритмичната търговия, а днес секторът бързо възприема по-нови технологии с изкуствен интелект.

Гопинат отбелязва, че някои видове търговия се заменят с по-сложни модели, които могат да се учат сами, а прогнозите сочат, че до 2028 г. робоконсултантите ще контролират активи за над 2 трилиона долара, в сравнение с по-малко от 1,5 трилиона долара през 2023 г.

Макар че AI може да подобри ефективността на пазара и приобщаването, рисковете от него също е по-вероятно да се проявят при спад. Това е така, защото новите модели на AI биха се представили зле при нови събития, които са различни от тези, върху които са обучени.

„А едно нещо, което знаем със сигурност е, че няма две еднакви рецесии“, допълва Гопинат. При такъв сценарий AI може да стимулира бързо и едновременно преминаване към сигурни активи, което да доведе до спад на цените на рисковите активи, обясни тя.

Моделите с изкуствен интелект ще открият спада на цените, ще го възприемат като потвърждение на предишните си действия и ще удвоят продажбите на активи. А предвид черната кутия на изкуствения интелект, подобно поведение трудно би могло да се контролира.

„Може да се стигне до разпродажби и вредно поведение, които да доведат до още по-големи сривове в цените на активите“, смята Гопинат.

Рискове във веригите за доставки

Когато компаниите приемат технологията, те могат да позволят да играе по-голяма роля при вземането на решения колко запаси да се държат и колко да се произвеждат.

В нормални икономически условия това би могло да повиши ефективността и производителността.

Но моделите на AI, обучени на базата на „остарели данни“, могат да доведат до големи грешки и каскада от сривове във веригите за доставки, според представителя на МВФ.

Как да се намалят рисковете

След мрачните сценарии, Гопинат представи препоръки за намаляване на рисковете, свързани с изкуствен интелект, без да се ограничават положителните му страни.

Един от начините е да се гарантира, че данъчните политики не дават неефективно предимство на автоматизацията пред служителите.

Друг начин е да се помогне на кадрите с образование и нови умения, както и да се укрепи мрежата за социална сигурност с по-щедри обезщетения за безработни.

AI също може да бъде част от решението, например при повишаване на квалификацията, по-добро насочване на помощите и сигнализиране за ранни предупреждения на финансовите пазари.

„Вярвам, че има реална необходимост от паралелни усилия, за да се уверим, че сме защитени от AI и в глобалната икономика“, казва Гопинат.

Предупреждението идва година след като тя заяви, че може би няма да имаме много време да определим как да защитим хората от AI.

„Нуждаем се от правителства, институции и политици, които да действат бързо на всички фронтове, по отношение на регулирането, но също така и по отношение на подготовката за вероятно значителни смущения на пазарите на труда“, коментира тя пред Financial Times.