Всички имаме лоши навици. Независимо дали става дума за ровичкане в социалните мрежи, прекарване на твърде много време в Netflix или прекомерно пушене и пиене, някои от тях са в най-добрия случай непродуктивни (а често и вредни за здравето), но мнозина все пак избират да им се отдадат.

Хората са склонни да обвиняват външни фактори за лошите си навици, но истината е, че първопричината обикновено е вътрешна.

„Това е проблем с регулирането на емоциите“, казва Нир Еял, експерт по поведенчески дизайн и автор на бестселъра „Неотстъпчив: Как да контролираме вниманието си и да изберем живота си", пред CNBC.

По данни на Harmony Healthcare IT, например, средностатистическият американец прекарва 4 часа и 37 минути на ден, гледайки екрана на телефона си. Тази цифра е още по-висока в някои части на Азия. В Индонезия средното дневно време, прекарано на екрана на мобилен телефон, е било цели 6,05 часа през 2023 г., според Statista. В Тайланд средното време, прекарано на екран, е било 5,64 часа, а в Индия - 4,77 часа, според същия набор от данни.

„Правим проучвания за времето, през което хората проверяват телефоните си, и само в 10% от случаите това е заради нотификация или позвъняване“, разкрива Еял. „Така че в 90% от случаите това е поради някаква друга причина - чувство, което всъщност е първопричината за всичко, което правим. Става въпрос за желанието да избягаме от дискомфорта.“

В крайна сметка, за да изкоренят лошите навици, свързани с разсейването, хората трябва да се научат как да регулират емоциите си и да овладеят вътрешните си задействащи фактори.

Ето някои начини да постигнете това според Еял.

Процес от 3 стъпки за премахване на лошите навици

Поемете контрола, не обвинявайте външните фактори.

Идентифицирайте вътрешния спусък.

Създайте план за противодействие, когато се появи спусъкът.

„Първата стъпка е да осъзнаете, че имате контрол върху действията си, вместо да обвинявате външни фактори“, казва Еял. „Хората, които имат вътрешен локус на контрол, осъзнават, че те контролират това, което правят - знаем, че те са по-богати, по-щастливи, имат повече приятели и допринасят повече за обществото“.

На второ място, идентифицирайте предшестващата емоция или корена на „болката“, която предизвиква желанието за вреден навик.

"Управлението на времето е управление на болката, управлението на парите е управление на болката, управлението на теглото е управление на болката. Всичко това е управление на болката", казва Еял.

Ако човек не може да завърши дадена задача, без да провери телефона си, това вероятно е, защото е отегчен или несигурен. Ако някой продължава да вечеря до късно през нощта, може би е имал стресиращ ден. Ако не може да спре да скролва в приложение за запознанства, има вероятност да се чувства самотен, твърди Еял и акцентира:

„Дори когато си мислим, че търсим удоволствие, всъщност сме водени от желанието да се освободим от болката от желанието - само като разберем болката си, можем да започнем да я контролираме и да намерим по-добри начини да се справяме с негативните пориви“.

И накрая, разработете план за реакция, когато се появи емоционалният спусък.

„Идентифицирайте вътрешния спусък и създайте план за това какво ще направите, когато почувствате този дискомфорт“, като ключът е да направите това предварително, казва Еял.

Борба с лошите навици

Експертът дава и два метода, които той използва, за да се пребори с лошите навици и разсейването:

Правилото на 10-те минути

Когато се появи спусък за лош навик, Еял си казва: "Добре е да се поддадеш, но не точно сега. Трябва да изчакам 10 минути."

Следването на това правило може да помогне на хората да направят това, което се нарича „сърфиране на желанието“.

„Забелязвайте усещанията и ги възприемайте като вълна - нито ги отблъсквайте, нито действайте по тях“, съветва Еял в книгата си. „Независимо дали става въпрос за желание за цигара или за желание да проверите социалните медии, това може да помогне на хората да се справят, докато усещането отмине“.

Създайте си мантра

„Ето какво е усещането да се оправиш“. Това е мантрата, която Еял си повтаря всеки път, когато усети вътрешен спусък.

Вместо веднага да се предаде и да се разсее или да се отдаде на лошия навик, той си позволява да остане в усещането, да признае, че е трудно, и да осъзнае, че дискомфортът всъщност е знак за израстване.