Франция често се рекламира като следващата суперсила в областта на изкуствения интелект. На конференцията Viva Technology в Париж миналата седмица се говореше много за това колко далеч е стигнала страната като лидер в областта. Много се говореше и за френската компания за изкуствен интелект H, с предишно име Holistic, която набра 220 млн. долара в начален кръг на финансиране от инвеститори, сред които американският технологичен гигант Amazon и бившият главен изпълнителен директор на Google, милиардерът Ерик Шмидт.

Но общата тема за всички френски играчи на това поле, които получават големи суми пари, е, че те добавят американски технологични гиганти към списъците си с акционери. Последният пример за това е от този месец, когато Франция получи поток от нови частни инвестиции, начело с ангажимента на Microsoft за 4 млрд. евро - най-големият на компанията досега във Франция.

AI навсякъде във Viva Tech

По време на Viva Tech AI е навсякъде, разказва CNBC. Покрай големия, яркорозов надпис „VIVA“ към входа има цяла алея, наречена „AI Avenue“, заобиколена от американски технологични гиганти като Salesforce и AWS. Генеративният AI също е представен навсякъде - дори от компании, които никой не би очаквал. Например френският козметичен гигант L'Oreal показва захранван от AI асистент за красота, наречен BeautyGenius, на голям щанд близо до центъра на конферентната зала Porte de Versailles.

По този начин успехът на Viva Tech придобива символично значение за Франция като част от стремежа ѝ да се превърне във водещ технологичен център и център на изкуствения интелект, който може да се конкурира със САЩ и Китай.

„Франция е лидер в областта на изкуствения интелект в Европа“, казва Бруно Льо Мер, министър на финансите на Франция, цитиран от CNBC, давайки да се разбере, че макар страната да получава помощ от американските технологични гиганти, „ние искаме нашият собствен изкуствен интелект да се създава и развива във Франция“.

Позовавайки се на инвестициите на Microsoft, Льо Мер посочва: „Microsoft е добре дошла в нашата страна. Но предизвикателството за нас е да имаме собствени устройства, собствени учени и ние работим много усилено за това“.

Франция може да се похвали със силна екосистема за изследвания и разработки в областта на изкуствения интелект, в която се намират ключови съоръжения като изследователския център за изкуствен интелект на Facebook и този на Google в Париж, както и водещи университети.

„Франция е един от най-жизнените иновационни центрове в Европа“, категоричен е Етиен Грас, управляващ директор за Франция на Capgemini Invent, звеното за цифрови иновации на Capgemini. „Страната развива процъфтяваща стартъп сцена, белязана от значителен напредък в областта на изкуствения интелект“.

А Имран Гори, партньор в Blossom Capital, посочва, че Франция има отлични постижения в областта на научните изследвания и академичните среди, както и качествени таланти в „големи компании“.

„Лабораториите за изкуствен интелект на Meta и Google създадоха тренировъчна база за студенти и изследователи, за да се научат как изглеждат и работят водещите технологични компании отвътре“, добавя Гори пред CNBC. „Сега виждаме плодовете на това, тъй като много изследователи и инженери по изкуствен интелект започват да създават свои собствени компании.“

Борба за технологично лидерство

Френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че страната му е „водеща в технологичната индустрия в Европа“. Той обаче отбеляза, че Европа „изостава“ от САЩ и че континентът се нуждае от повече „големи играчи“.

„Безумно е да имаме свят, в който големите гиганти идват само от Китай и САЩ“, акцентира Макрон в Елисейския дворец, след което похвали Mistral, френската компания за изкуствен интелект, подкрепена от американския технологичен гигант Microsoft, и Н.

Историческият дворец стана и поле на среща между него и Ерик Шмидт, бивш главен изпълнителен директор на Google, Ян Лекун, главен учен по AI на Meta, и Джеймс Манийка, старши вицепрезидент по технологиите и обществото на Google, и други водещи имена, на която бяха обсъдени начините за превръщането на Париж в световен център за AI.

Морис Леви, главен изпълнителен директор на гиганта в областта на рекламата и връзките с обществеността Publicis Groupe, коментира пред CNBC, че смята, че Франция има потенциал да се превърне в държава от първата петица по развитие на AI, тъй като е „решена“ да намали разликата между САЩ и Китай, от една страна, и Европа, от друга, когато става въпрос за иновативната технология.

„Франция може да стане част от петте най-големи държави в областта на AI в света, след САЩ, Китай, Израел и Великобритания“, твърди Леви, позовавайки се на огромния кръг на финансиране на H като пример за динамиката на френския AI пазар в момента.

По думите му около 40% от технологичните демонстрации на Viva Tech са били с изкуствен интелект, което показва, че технологията е „нещо, което не само навлиза, но вече е навлязло доста масово“.

По време на дискусия миналата седмица Манийка от Google също заяви, че голяма част от иновациите, които компанията въвежда, са създадени от инженери във Франция. Наскоро представеният от Google Gemma AI, лек модел с отворен код, например е разработен в голяма степен в парижкия център за изкуствен интелект на американския интернет гигант.

Според данни на Dealroom Франция претендира за приблизително 20% дял от общото европейско финансиране на стартиращи компании за AI през 2023 г., което е по-високо от средните 15% от европейското финансиране, което отива в стартиращи компании за AI в целия блок. Но Dealroom добавя, че Франция не е европейският лидер в областта на AI, тъй като компаниите от Обединеното кралство в исторически контекст са привлекли над два пъти повече инвестиции както в областта на изкуствения интелект, така и в неговата генеративна форма, отколкото Франция.

Иновации срещу регулиране

Френският президент Макрон заяви, че предизвикателството пред Европа е да ускори научните изследвания и разработките в областта на AI, като същевременно регулира в „подходящ мащаб“.

Миналата седмица ЕС финално одобри Закона за изкуствения интелект - знаков регламент, който регулира иновативната технология. В резултат на това някои ръководители на технологични компании предупредиха, че Европа може да спъне амбициите си в областта на изкуствения интелект с твърде рестриктивно регулиране, а Франция беше сред държавите, които критикуваха Закона на ЕС за изкуствения интелект за това, че е твърде рестриктивен, когато става въпрос за иновации.

Паскал Бриер, главен директор по иновациите в Capgemini, например смята, че макар да е необходима регулация, за да се гарантира, че AI няма да бъде оставен да стане твърде силен, е важно да е сигурно, че новото законодателство няма случайно да „убие“ иновациите. По думите му регулаторите трябва да избягват прилагането на „принципа на предпазливостта“ - идеята, че създателите на AI трябва по правило да избягват да правят неща, които могат да навредят.