Инвеститорите се подготвят за наплив от емисии на държавен дълг на САЩ, който с течение на времето би могъл да надхвърли очакваното рали на облигациите, тъй като не виждат край на големите фискални дефицити преди президентските избори тази година.

Макар че през тази година пазарите на облигации се движеха предимно от залозите за това колко силно Федералният резерв ще успее да намали лихвените проценти, очаква се с наближаването на изборите на 5 ноември фискалните опасения да станат по-значими. Анализатори и инвеститори твърдят, че намаляването на разходите за дефицита не изглежда да е приоритет в политиката на президента Джо Байдън, както и на неговия противник Доналд Тръмп. Екипите и на двамата кандидати оспорват това схващане.

Някои инвеститори вече са започнали да разпределят средствата си по начин, който би позволил да се избегнат загуби, ако доходността на държавните ценни книжа, която се движи обратно на цените, започне да се покачва поради дисбаланс в търсенето и предлагането. Други се опасяват, че несигурността по отношение на това колко точно дълг ще бъде необходим за разходите по дефицита може да доведе до дестабилизиране на пазара на държавни ценни книжа на стойност 27 трилиона долара, който е в основата на световната финансова система.

„Ако направим крачка назад от Фед и от следващите шест месеца, в които все още може да се стигне до значително намаляване на лихвените проценти, цифрите на предлагането не са здравословни“, категорична е пред Reuters Ела Ходжа, ръководител на отдела за фиксирана доходност в Newton Investment Management, която предпочита краткосрочни матуритети в съкровищни облигации.

Според нея доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации, която сега е около 4,4%, може да се повиши до 8-10% през следващите няколко години.

„В дългосрочен план това не е устойчиво“, акцентира тя.

Миналата година т.нар. облигационни стражи - инвеститори, които наказват разточителните правителства, като продават техните облигации - се завърнаха, като за първи път от 16 години насам повишиха доходността на 10-годишните държавни ценни книжа до 5%, но опасенията от нарастващото емитиране на американски дълг намаляха, след като през ноември Министерството на финансите на страната забави темпа на увеличение.

В последното си съобщение за възстановяване на средства този месец ведомството заяви, че планира да запази размера на аукционите стабилен през следващите няколко тримесечия. Въпреки това, според анализатори, още през следващата година се очакват по-големи търгове за дългосрочен дълг. По данни на Бюджетната служба на Конгреса федералният дълг, притежаван от американското население, може да нарасне с 21 трилиона долара до 48 трилиона долара до 2034 г. В същото време традиционните източници на търсене на американски държавни облигации изостават. Чуждестранната собственост не отговаря на нарастващия размер на пазара, а Фед продължава да свива притежаваните от него облигации.

„Едно от нещата, за които говорим много вътрешно, е не само предлагането, но и търсенето“, казва Дейвид Рогал, управляващ директор и член на мултисекторния екип в глобалната група за фиксиран доход на BlackRock. „Среда, в която има намалена база от купувачи и по-голямо предлагане, определено ме кара да мисля, че с течение на времето ще се наблюдава повече срочна премия“.

За това си твърдение той се позова на мярката за допълнителната компенсация, която инвеститорите изискват за дългосрочно кредитиране на правителството.

И демократите, и републиканците обещават да намалят разходите за дефицита и равнището на дълга.

„След като предишната администрация увеличи дълга с рекордните 8 трлн. долара и не подписа нито един закон за намаляване на дефицита, президентът Байдън подписа закон за намаляване на дефицита с 1 трлн. долара и има план за допълнително намаляване с още 3 трлн. долара“, посочи говорителят на Белия дом Джереми Едуардс.

Анна Кели, говорителка на Националния комитет на Републиканската партия, на свой ред, е категоричена, че „икономическата политика на Тръмп, насочена към растеж и борба с инфлацията, ще доведе до намаляване на лихвените проценти, свиване на дефицита и понижаване на нивата на дългосрочния дълг“.

Проблем за утрешния ден

Внезапен спад в търсенето на американски държавни облигации е малко вероятен, като се има предвид водещият статут на долара като резервна валута и размерът и дълбочината на пазара на държавни ценни книжа.

„Най-предсказуемата криза в историята за момента е по-скоро тиха криза“, смятат анализаторите на JPMorgan. „Проблем „за утре“, но не и точно сега“.

Все пак някои участници на пазара започват да си правят равносметка.

„Натискът от страна на инвеститорите върху Министерството на финансите на САЩ да стане по-консервативно във фискално отношение ще се прояви с по-висока дългосрочна доходност спрямо по-краткосрочната“, казва Джонатан Дюнсинг, ръководител на отдел „САЩ с фиксиран доход“ в Amundi US. „В момента ние сме много повече в предната и междинната част на кривата на доходността и предпочитаме да стоим настрана като цяло от по-дългосрочната част на кривата на държавните ценни книжа“.

В знак на отслабващо търсене през последната година на аукционите на 10-годишни държавни ценни книжа инвеститорите по-често, отколкото през последните години, изискваха отстъпки за закупуване. Междувременно премията за 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ за кратко се върна на положителна територия през миналия месец.