Производителите на домакински уреди в Южен Китай изпитват затруднения да доставя продуктите си в Русия, но не поради проблеми със самите устройства, а защото големите китайски банки ограничават плащанията по такива трансакции, опасявайки се от американските санкции.

Базирана в Гуандун компания например обмисля да използва услугите на валутни брокери, работещи по границата на Китай с Русия, за да урежда плащанията за своите електрически стоки, става ясно от интервю на нейния основателят Уанг пред Reuters.

САЩ наложиха редица санкции на Русия и руски субекти, откакто страната нахлу в Украйна през 2022 г. Сега заплахата от разширяването им към банките в Китай - страна, която Вашингтон обвинява, че "захранва" военните усилия на Москва - охлажда финансовите трансакции между двете страни, като смазва дори невоенната търговия между тях. Това представлява все по-голям проблем за малките китайски износители, твърдят търговски и банкови източници, запознати със ситуацията, пред информационната агенция.

Тъй като големите китайски банки се отдръпват от финансирането на трансакции, свързани с Русия, някои местни компании се обръщат към малки банки по границата и към нелегални канали за финансиране като финансови брокери и дори забранената в Китай криптовалута. Други пък са се оттеглили изцяло от руския пазар.

"Просто не можеш да правиш бизнес, използвайки официалните канали, тъй като на големите банки вече им отнема месеци, а не дни, за да изчистят плащанията от Русия, което ни принуждава да използва нестандартни канали или да свием бизнеса си", казва Уанг,

Преминаване в нелегалност

Мениджър на голяма държавна банка, която Уанг е използвал преди, е казал на бизнесмена, че кредиторът се притеснява от възможни санкции на САЩ при работа с руски трансакции. В същото време банкер в една от четирите големи държавни банки в Китай коментира пред Reuters, че тя е засилила контрола върху свързаните с Русия бизнеси, за да предотврати риска от санкции.

"Основната причина е да се избегнат ненужни проблеми", свидетелства той.

От миналия месец насам китайските банки са засилили проверките си на трансакции, свързани с Русия, или са спрели изцяло дейността си, за да избегнат попадането под ударите на западните рестрикции.

"Сделките между Китай и Русия все повече ще минават през подземни канали", заявява и ръководителят на търговска организация в югоизточна провинция, която представлява китайски предприятия с руски интереси. "Но тези методи носят значителни рискове."

Извършването на плащания в криптовалути, забранени в Китай от 2021 г., може да се окаже единствената възможност, обяснява на свой ред и базиран в Москва руски банкер, тъй като "е невъзможно да се премине през системата KYC (know-your-customer) в китайските банки, големи или малки".

Предупреждение за санкции

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като се срещна с китайския първи дипломат Ван И в продължение на пет часа и половина в Пекин в петък, заяви, че е изразил "сериозна загриженост", че Пекин "захранва бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна".

Все пак посещението му, което включваше среща с президента Си Дзинпин, беше поредната стъпка, която смекчава публичната ожесточеност между двете страни, довела отношенията между най-големите икономики в света до историческо дъно през миналата година.

Макар че официални лица предупредиха, че САЩ са готови да предприемат действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки с двойно гражданско и военно приложение, и във Вашингтон вече обсъждат мерки срещу някои китайски банки, американски служител посочи миналата седмица, че все още няма конкретен план за прилагането им.

В отговор на това, говорителят на китайското външно министерство заяви: "Китай не приема никакви незаконни, едностранни санкции. Нормалното търговско сътрудничество между Китай и Русия не подлежи на нарушаване от която и да е трета страна".

Но във Вашингтон са категорични: "Подхранването на руската отбранителна индустриална база не само застрашава украинската сигурност, но и европейската. Пекин не може да постигне по-добри отношения с Европа, докато подкрепя най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Студената война".

Блинкен също заяви, че "гарантирането на трансатлантическата сигурност е основен интерес на САЩ", добавяйки: "Ако Китай не се заеме с този проблем, Съединените щати ще го направят”.

И резултатите са налице - почти всички големи китайски банки са преустановили разплащанията от Русия от началото на март, според мениджър в регистрирана на борсата компания за електроника в Гуандун. Някои от най-големите държавни кредитори също съобщават за спад в бизнеса, свързан с Русия, което на практика обръща тенденцията на нарастване на активите на това поле след руската инвазия.

Сред "Голямата четворка" в Китай China Construction Bank отчита 14% спад в активите на руското си дъщерно дружество през миналата година, а Agricultural Bank of China - 7% спад, сочат последните им документи. За разлика от тях обаче Industrial and Commercial Bank of China, най-големият кредитор в страната, отчита 43% скок в активите на руското си подразделение. Bank of China, четвъртата по големина банка в Китай, не дава подобни данни.

Каналът може да бъде затворен

Някои по-малки банки в североизточен Китай, намиращи се в граничните райони между двете държави, все още могат да събират плащания, но и там затруднения не липсват, като някои бизнесмени казват, че са се редили на опашка с месеци, за да си отворят сметки.

Компания за производство на химикали и машини в провинция Дзянсу например е чакала три месеца, за да си открие сметка в търговската банка Jilin Hunchun Rural Commercial Bank в североизточната провинция Дзилин, свидетелстват пред Reuters нейни мениджъри. Според тях от миналия месец насам компанията им е открила сметки в седем банки, но нито една не се е съгласила да приема плащания от Русия.

"Отказахме се от руския пазар", казват те. "В крайна сметка не получихме повече от 10 млн. юана (1,4 млн. долара) плащания от руската страна и просто се отказахме. Процесът на събиране на плащанията е изключително досаден и труден."

Всичко това мотивира много китайски компании да се замислят за свиване на руския си бизнес.

"Може би постепенно ще свия бизнеса си в Русия, тъй като бавният процес на събиране на пари не е добър за управлението на ликвидността на компанията", казва мениджър на друга компания за електроника. "Нещо повече, не се знае какво ще се случи в бъдеще. Един ден каналът може да бъде напълно затворен."