Световната модна икона Кейт Мос навършва 50 години.

Родената във Великобритания Мос е забелязана от водещ моден агент още на 14 години, а на 16 започва да се появява в списания и реклами.

Изгрява за първи път на корицата на Vogue през 1993 г. и се превръща в най-популярния модел на списанието, като в звездната си кариера позира като лице на още над 100 корици на лайфстайл издания.

"Тя беше просто едно самонадеяно хлапе от Кройдън", спомня си фотографката Корин Дей, която заснема Мос за първата ѝ корица на Vogue през март 1993 г.

"Не изглеждаше точно като модел... но знаех, че ще стане известна.", допълва тя, цитирана от CNN.

Освен че дефилира по подиумите на най-могъщите марки и дизайнери от висшата мода, сред които Chanel, Alexander McQueen и Versace, животът на Кейт Мос присъства във водещите заглавия и страници на таблоидните издания.

Супермоделите на 90-те отново на корица на Vogue 30 години по-късноИзображението ще се появи на кориците на Vogue във Великобритания и САЩ и съвпада с предстоящия документален филм The Super Models

Независимо дали е забелязана на фестивал, парти или споделя личното си пространство с известни мъже като холивудският любимец Джони Деп, фронтменът на The Libertines Пийт Дохърти или Джейми Хинс (за когото е омъжена в периода 2011-2016 г.), тя винаги доминира в новинарските заглавия.

Нещо повече – Кейт Мос става емблема на скандалната тенденция от 90-те години, наречена "хероинов шик", груб контраст на бляскавия външен вид, популяризиран от колежките ѝ супермодели Синди Крауфорд, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър.

Култовата реклама на Pepsi със Синди Крауфорд от 1992 г. е хит в TikTokСупермоделът пресъздава сцената от рекламата, този път в песен за маргарита

Склонността на модела към винтидж дрехите и привидно лесната ѝ способност да съчетава уникални тоалети от висшата мода, ѝ печелят етикета "световна икона на стила".

Легендарният фотограф Дейвид Бейли, който е направил някои от най-емблематичните снимки на Мос, обяснява пред CNN защо тя е толкова успешна:

"Кейт притежава уникална красота и има универсално излъчване."

Един от повратните моменти в кариерата на топмодела настъпва през 2005 г., когато британските медии широко отразяват предполагаемата употреба на наркотици, заради което тя губи изгодни договори за моделство с Burberry, Chanel и H&M.

Кейт Мос има татуировка за 1 милион долараРисунката е дело на покойния художник Люсиен Фройд

По-късно Кейт Мос поднася публично извинение, а през есента на същата година доброволно постъпва в рехабилитационна клиника в Аризона.

"Чувствах се зле и бях доста ядосана, защото всички, които познавах, вземаха наркотици", спомня си тя пред BBC в рядко радиоинтервю през 2022 г.

"Така че да се съсредоточат върху мен и да се опитат да ми отнемат дъщерята, ми се стори наистина лицемерно", допълва Кейт.

От извънземен шик до каубойски Crocs: 10 абсурдни модни тенденцииЧовешката кожа е част от дрехата, когато дрехата я няма

По-късно супермоделът влиза в класацията на списание "Форбс" за най-високоплатените модели в света.

След като официално се оттегля от подиума през 2004 г., създава собствена агенция за модели, както и собствена уелнес марка - Cosmoss.

Кейт Мос е увековечена във фигура от злато на Марк Куин и това е най-голямата според художника златна статуя от Древен Египет насам.

Участва в музикални видеоклипове на Джони Кеш, Пол Маккартни, Primal Scream, The White Stripes и сър Елтън Джон, с което записва името си не само в модната слава, но и в историята на попкултурата, допълва CNN.