10 компании си поделиха отличията в 19-то издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината“.

„Барин Спортс“ АД и „Бизпортал“ АД получиха почетните статуетки в категорията „Пазарно лидерство“, а „Балевски и Киров“ ООД и „Ню Енерджи Тех“ ЕООД са победители в категория „Зелена иновация“.

Още 6 компании получиха награди в рамките на тазгодишното издание на конкурса. Винарска изба „Царина“ ЕООД взе приза за иновативно новостартирало предприятие. „Лулис Мел България“ спечели наградата за „Иновативен мениджмънт“, а „ГИГА АУТОМАТА“ ООД победи в категория „Дигитална транформация“.

Журито също така отличи „Зекенг“ АД за иновация в креативните индустрии, а „Аутро България“ ЕООД взе приза за социална иновация. Категорията „Иновация за качество на живот“ беше спечелена от „Алгая“ ООД (под марката „Водорасло“).

Останалите финалисти в конкурса бяха „Био Бенямин“ ООД, „Биофарма Лабораторис“ ЕООД, „МайндФит“, „Хомо Деус“ ЕООД, „Фуудобокс 2021“ ООД, Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ ООД, „Гамифино“ ООД, „Рентроникс“ АД, „Мултитест“ ООД, „ЛогиСофт“ ЕООД и „Мелексис България“ ЕООД.

Победителите бяха определени от 18-членно жури с представители на бизнеса, академичните среди, държавната администрация, финансовия сектор и медиите. От постъпилите над 100 кандидатури до финала достигнаха 21 компании, като всички те получават правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“/ Excellence in Innovation на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Наградите в тазгодишното издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината“ връчиха българският еврокомисар Илиана Иванова и премиерът на България акад. Николай Денков, като едновременно с това очертаха перспективите и предизвикателствата пред българската иновационна среда в рамките на Националния иновационен форум „Иновации и устойчив растеж“.

„Трябва да се издигне важността на инвестициите в наука, изследвания и иновации като стратегически приоритети за Европа. В Европейския съюз и България е видна сходна тенденция - резултатите по отношение на иновациите постепенно се подобряват. България все още се развива като иноватор и продължава да се сблъсква с предизвикателства. Те се отнасят до недостатъчните публични и частни инвестиции в научноизследователска дейност, както и ограничените връзки между академичните среди и бизнеса. Въпреки това през последните години наблюдаваме значителен напредък“, посочи в в специално обръщение за откриването на форума българският еврокомисар Илиана Иванова.

По думите ѝ българското участие в „Хоризонт Европа“ до момента е привлякло над 94 милиона евро, което вече надвишава привлечените средства от предишната програма „Хоризонт 2020“. Наред с това общият брой на участията в програмата за разширяване се е увеличил почти двойно в сравнение с „Хоризонт 2020“.

„Но България може да се възползва още по-пълноценно от различните инициативи, които Европейският съюз предлага. Например, Европейският съвет за иновации с бюджет от над 10 милиарда евро е мощен инструмент за високотехнологичните иноватори в Европа, за да могат да реализират идеите си на пазара. До момента само пет български стартъпи в областта на дълбоките технологии са получили финансиране и още четири проекта са отличени с “печата за високи постижения“, добави българският еврокомисар.

Министър-председателят акад. Николай Денков на свой ред заяви, че България няма как да стане конкурентна икономика без развитие на иновациите, като подчерта напредъка, постигнат през последните 10 години, независимо от политическото управление.

"Тръгнахме от "почти невъзможно да отскочим", и стигнахме до напълно нова ситуация, но е нужно да наваксаме", посочи акад. Денков и даде примери с няколко проекта, които са на европейско и световно ниво като института INSAIT, който е уникален и за Централна и Източна Европа, института "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и институт ПланаСИСТ в Пловдив, които развиват иновации в различни области.

Според него голям успех е и суперкомпютърът в „София тех парк“ – „една от научните и приложните структури, които ни правят уникални в региона“.

Във форума взеха участие още столичния градоначалник Васил Терзиев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, както и Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", организатор на конкурса.

Националният иновационен форум се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг и Еnterprise Europe Network – България, Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, Фондация „Конрад Аденауер“ в България, в партньорство с Единния център за иновации на БАН, София Тех Парк, БАИТ – Българска асоциация по информационни технологии, BESCO – Българската предприемаческа асоциация, PARAi – Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации, Health and Life Sciences Cluster Bulgaria, Artificial Intelligence Cluster Bulgaria, АИБЕСТ - Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии, Българска асоциация за управление на хората.