Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е призовал за въвеждането на "арбитър" на САЩ по отношение на изкуствения интелект, след като той, главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зъкърбърг, главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и други лидери на водещи технологични компании са се срещнали със законодатели в Капитолия, за да обсъдят регулирането на технологията.

Американските законодатели търсят начини за намаляване на опасностите, свързани с изкуствения интелект, който се радва на бум на инвестициите и популярност сред потребителите след пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI.

Мъск, съобщава Reuters, е заявил, че има нужда от регулатор, който да гарантира безопасното използване на технологията:

"За нас е важно да имаме арбитър по темата", казва той пред репортери, сравнявайки технологията със спорта. Милиардерът, който е собственик и на платформата за социални медии X, добавя, че един регулатор ще "гарантира, че компаниите предприемат действия, които са безопасни и в интерес на широката общественост".



OpenAI очаква появата на свръхинтелигентен AI до края на десетилетието Компанията създава специален екип, който да управлява рисковете, свързани с подобна технология


По думите му проведената среща е "в услуга на човечеството" и че тя "може да остане в историята като много важна за бъдещето на цивилизацията". Мъск потвърждава, че по време на разговорите е нарекъл изкуствения интелект "нож с две остриета".

Марк Зъкърбърг също е на мнение, че Конгресът "трябва да се ангажира с AI, за да подкрепи едновременно иновациите и предпазните мерки“.

„Това е нововъзникваща технология, тук има важни нюанси, които трябва да се балансират, и правителството в крайна сметка носи отговорност за това", казва той и добавя, че е "по-добре стандартът да се определя от американски компании, които могат да работят с нашето правителство за оформянето на тези модели по важни въпроси".

В срещата са взели участие и повече от 60 сенатори, които са категорични, че е налице всеобщо съгласие относно необходимостта от правителствено регулиране на AI.

"Започваме наистина да се занимаваме с един от най-значимите проблеми, пред които е изправено следващото поколение, и днес получихме чудесен старт по него. Предстои ни дълъг път", коментира пред репортери след срещата лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър, който организира форума.


Сенаторът републиканец Тод Йънг, съорганизатор на събитието, на свой ред заявява, че според него Сенатът "стига до момента, в който мисля, че компетентните комисии ще бъдат готови да започнат процеса на разглеждане на законодателството".

Републиканецът Майк Раундс обаче предупреждава, че ще е необходимо време, за да може Конгресът да предприеме действия: "Готови ли сме да излезем и да напишем закон? Абсолютно не. Още не сме готови."

Законодателите искат гаранции срещу потенциално опасни дийпфейк продукти като фалшиви видеоклипове, които могат да имат негативно влияние и да изкривят изборите, както и срещу кибератаки, насочени към критичната инфраструктура.

Сред другите участници в срещата са главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна, бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс и президентът на федерацията на профсъюзите AFL-CIO Лиз Шулер.

Шумър подчертава необходимостта от регулиране на технологията преди националните избори в САЩ през 2024 г., особено по отношение на дийпфейк: "Има много неща, които трябва да се направят в по-бърз график от други".

Сундар Пичай не може да спи заради мисълта колко вреден може да бъде AIШефът на Google призовава за глобална регулаторна рамка


През март Мъск и група експерти и ръководители в областта на изкуствения интелект призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, по-мощни от GPT-4 на OpenAI, като се позоваха на потенциални рискове за обществото, припомня още информационната агенция.

Регулаторните органи в световен мащаб се опитват да изготвят правила за използването на генеративен AI, който може да създава текстове и изображения, чийто изкуствен произход е почти неоткриваем.

Във вторник Adobe, IBM, Nvidia и още пет компании обявиха, че са подписали доброволните ангажименти, предложени от президента Джо Байдън, които изискват мерки като поставяне на водни знаци върху съдържанието, генерирано от AI.

Ангажиментите, обявени през юли, имат за цел да гарантират, че мощта на изкуствения интелект не се използва за деструктивни цели. Google, OpenAI и Microsoft се присъединяват към тях през юли.