Новата биография за Илон Мъск, която излезе не пазара във вторник, съдържа цветни подробности от живота на най-богатия човек в света.

Мъск дава широк достъп на своя биограф Уолтър Айзъксън, автор на бестселъра за съоснователя на Apple Стив Джобс, и той осветява поредица от истории за милиардера. The Guardian селектира 8 неща, които можем да научим за основателя на Tesla и SpaceX от книгата.

  • Мъск има сложни взаимоотношения с баща си
  • 52-годишният предприемач е роден и израснал в Южна Африка и има трудна връзка с баща си Ерол, инженер по професия. Айзъксън пише, че Ерол е „тормозил Илон“.

    Братът на милиардера – Кимбал, разказва, че най-ужасният спомен в живота му е да гледа как Ерол мъмри Мъск, когато той е хоспитализиран заради побой в училище (от книгата става ясно, че десетилетия по-късно шефът на SpaceX продължава да се подлага на пластични операции за заличаване на следите от нараняванията). „Баща ми просто откачи“, казва Кимбал.

    Двамата братя, които са отчуждени от баща си, го описват като „избухлив лъжец“. В интервю за Айзъксън Ерол признава, че е искал да възпита синовете си във „физическа и емоционална твърдост“.

    Певицата Граймс, която е майка на три от десетте деца на милиардера, казва, че посттравматичният стрес от детството му е развил у него отвращение към удовлетворението: „Не мисля, че той знае как да се наслаждава на успеха и да помирише цветята.“

    Самият Мъск споделя съгласието си пред Айзъксън: „Враждебността ме направи такъв, какъвто съм. Прагът ми на болка стана много висок.“

    Илон Мъск пак има болки в гърба и майка му иска той да се наспиКога спи изпълнителиният директор на Twitter? Поглед върху личните предизвикателства на милиардера

  • Милиардерът има проблем с „вируса на будния ум“
  • Малко преди да придобие Twitter (вече X), Мъск казва на Айзъксън, че „вирусът на будния ум“ – неодобрителен термин за прогресивните политика и култура, ще попречи на заселването на хора на други планети (една от фикс идеите на предприемача).

    „Ако вирусът на будния ум, който в основата си е против науката, против човешките възможности и въобще против човека, не бъде спрян, цивилизацията никога няма да бъде мултипланетарна“, казва той.

    „Не знам какво се случва“: Илон Мъск е объркан от световната икономика

  • Мъск изритва директорите на Twitter
  • Милиардерът уволнява екипа от мениджъри на Twitter веднага щом придобива компанията през октомври миналата година. Ходът не е неочакван. Когато Мъск купува значителен дял от Twitter месеци по-рано, той се съгласява да се срещне с главния изпълнителен директор Параг Агравал. След срещата предприемачът казва: „Twitter има нужда от огнедишащ дракон, какъвто Параг не е.“

    Скоро двамата се скарват. В съобщение до Мъск Агравал пише, че туитът, в който предприемачът пита дали Twitter не „умира“, не е от помощ. Мъск, който тогава е на Хавайските острови, отвръща: „Ти какво свърши тази седмица? Няма да се присъединя към борда. Това е загуба на време. Ще предложа Twitter да стане частна компания.“

    Съобщенията са от времето на преговорите за присъединяване на милиардера към борда. Реакцията на Агравал подчертава властовия дисбаланс и страха на Twitter от Мъск: „Може ли да поговорим?“ Скоро след това шефът на SpaceX депозира официална оферта за Twitter, от която неуспешно опитва да се измъкне, но зарът вече е хвърлен за Агравал и колегите му.


    Мениджърът на Twitter, който не падна на колене пред Илон МъскКакво показват за шефа на Twitter Параг Агравал изтеклите съобщения между него и Илон Мъск

  • Сам Банкман-Фрайд прави опит да участва в придобиването на Twitter
  • Основателят и главен изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрайд предлага чрез своя банкер да вложи 5 милиарда долара в придобиването на Twitter, се твърди в книгата. Освен това той иска да обсъди превръщането на социалната мрежа в блокчейн – технологичната основа за криптовалути като биткойн.

    Последващ разговор между Мъск и Банкман-Фрайд през май 2022 г. не протича добре, пише Айзъксън. „Детекторът ми за глупости се задейства като червен сигнал на Гайгеров брояч“, казва Мъск.

    Офертата на Банкман-Фрайд да инвестира или да включи в сделката Twitter акции на стойност над 100 милиона долара, каквито твърди, че притежава, се сгромолясва.

    Twitter, Meta и TikTok са в Топ 7 най-мразени компании в САЩTrump Organization е компанията номер 1 за най-лошо обществено мнение

  • Мъск опитва да привлече Руди Джулиани като съветник
  • В началото на кариерата си като магнат Мъск обмисля да наеме тогавашния кмет на Ню Йорк Руди Джулиани като политически посредник, който да му помогне да превърне PayPal в банка. Милиардерът търси среща с градоначалника в края на мандата му заради намерението си да преобрази компанията за онлайн плащания в „социална мрежа, която да разтърси цялата банкова индустрия“.

    През 2001 г. Мъск и инвеститорът Майкъл Мориц отиват в Ню Йорк, за да видят дали биха могли да убедят Джулиани да ги напътства през този процес. Срещата не минава добре.

    „Все едно попаднахме в сцена от мафиотски филм“, разказва Мориц в книгата. Джулиани „беше заобиколен от доверени хора с вид на разбойници. Нямаше и грам понятие от Силициевата долина, но с поддръжниците му нямаха търпение да си напълнят джобовете“, добавя той.

    „Този човек обитава друга планета“, казва тогава Мъск на инвеститора.

    Запознайте се с новия екип от съветници на Илон МъскХора като Джейсън Калаканис и Дейвид Сакс могат да играят ключова роля в бъдещето на платформата – за добро или лошо

  • Милиардерът се тревожи за намаляващото световно население
  • Една от причините Мъск да основе новата компания за изкуствен интелект xAI е да се бори със заплахата от популационен колапс. В разговор с Айзъксън предприемачът обяснява, че има опасност човешкият интелект да бъде надскочен от дигиталния:

    „Количеството човешки интелект, отбелязва той, изпада в стагнация, защото хората не правят достатъчно деца. Междувременно компютърният интелект расте експоненциално – по Закона на Мур на стероиди. В даден момент умствените способности на хората ще бъдат смазани от дигиталните.“

    Разговорът се състои в дома на Шивон Зилис – висш директор в Neuralink и майка на две от децата на Мъск, в Остин, щата Тексас. Зилис споделя през Айзъксън, че дава съгласието си да зачене от милиардера чрез инвитро, след като изслушва неговите аргументи, сред които този, че създаването на деца е „вид социален дълг“. „Той наистина иска интелигентните хора да имат деца, затова ме насърчи да го направим“, казва тя.

    Бащата на 10 деца Илон Мъск е дарил $10 млн. за проучване на фертилносттаСумата е отпусната още през 2021 г. от фондацията на милиардера на университета в Остин

  • Изкуственият интелект го тревожи
  • Мъск коментира пред Айзъксън, че човешкото съзнание е под заплаха от бъдещи свръхинтелигентни и неконтролируеми AI системи.

    Той казва: „Какво може да бъде сторено, за да направим изкуствения интелект безопасен? Непрекъснато се боря с този въпрос. Какви действия можем да предприемем, за да сведем до минимум опасността от AI и да гарантираме оцеляването на човешкото съзнание?“

    AI бавачка: Какво трябва да знаем за срещата на децата с изкуствен интелектКакво значи за едно дете да расте привързано към машина, на която родителите са отстъпили част от основните си задължения?

  • Милиардерът има сложна роля в конфликта в Украйна
  • Сателитните комуникационни терминали Starlink са ключови за защитата на Украйна срещу руската инвазия. Когато кибератака на Русия изкарва украинската сателитна интернет мрежа от строя час преди нахлуването, Мъск се намесва след зов за помощ от властите и премиера на нападнатата държава.

    Според книгата, милиардерът въпреки това е наредил на инженерите си да „изключат“ покритието на Starlink, което е щяло да подпомогне украинска атака с подводни дронове срещу военноморския флот на Русия в Севастопол.

    Сенатор Елизабет Уорън призовава за разследване на Илон Мъск и StarlinkПризивът за разследване идва заради откъс в новата книгата на биографа Уолтър Айзъксън, посветена на Илон Мъск

    По-късно Айзъксън пояснява този откъс от биографията, след като Мъск използва своя профил в X, за да заяви, че Starlink не е имала покритие в този участък и че той е отхвърлил молба на украинските власти да го активира. „Ако се бях съгласил, SpaceX щеше се превърне в явен съучастник на военно престъпление и ескалация на конфликта“, казва предприемачът.